Algeria.ro

Stiri si informatii despre Algeria

By

Munții Ahaggar din Algeria

Ahaggar este un lanț muntos parțial vulcanic, parțial format din șisturi cristaline, situat în centrul Saharei, pe teritoriul Algeriei. Masivul ocupă o sprafață de 480.000 de kilometri pătrați.
Munții Ahaggar sunt cei mai înalți munți din Sahara algeriană. Arabii când se referă la masiv, folosesc denumirea de Hoggar.

Read More

By

Imagini Algeria

Read More

By

Tuaregii, oamenii albastri ai desertului algerian

Populatia nomada din nordul Africii a rezistat deznationalizarii, in ciuda faptului ca istoria i-a ciopartit teritoriile, iar politica i-a privat de drepturi.

Sute de ani au traversat cu caravanele lor Sahara facand negot cu sare, mirodenii, aur, curmale si sclavi, legand astfel orasele subsahariene cu cele de pe coasta Mediteranei.
Au fost stapanii incontestabili ai desertului, unicul popor capabil sa se adapteze conditiilor dificile din imensa „mare fara apa” (bahr bila ma).

Read More

By

Algeria, Informatii generale

Algeria, situată în nord-vestul Africii pe coasta Mediterană, este a doua ţară ca întindere din Africa după Sudan. Are ca vecini Marea Mediterană la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali şi Mauritania la sud-vest şi Maroc la vest, precum şi câţiva kilometri din teritoriile anexate din Sahara Occidentală. Denumirea Algeria, derivă de la capitala ţării, Alger, care provine de la cuvântul arabic care desemnează insulele referindu-se la cele patru insule din apropierea coastei care au existat pâna la unirea lor cu continentul în 1525. Oraşul a fost fondat în secolul X de către romani.

Deşertul Sahara acoperă aproximativ 80% din totalul teritoriului, unde populaţia este concentrată în oaze înconjurate de nisipul deşertului. Peste 90% din populaţia Algeriei locuieşte de-a lungul coastei Mediterane, pe doar 12% din suprafaţa ţării. Munţii Atlas străbat Algeria de la est la vest de-a lungul Mediteranei. Cel mai înalt vârf este Tahat – 3003 m situat în Munţii Ahaggar. Pe versantul cu expoziţie nordică sunt ploi însemnate cantitativ în timpul iernii, pe când pe versantul sudic şi platourile interne, plouă foarte puţin. Read More

By

Desertul Sahara parte din Algeria

Sahara cu cele 9.000.000 km² este deșertul cel mai mare de pe Pământ. Ea cuprinde o treime din Africa, aproximativ suprafața Statelor Unite ale Americii, sau de 26 ori mai mare decât suprafața Germaniei.

Acest deșert uscat se întinde de la țărmul Oceanului Atlantic până la Marea Roșie alcătuind un trapez cu o lățime în vest de 4.500 – 5.500 km, iar în nord-sud cu latura de 1500 – 2.000 km. Cea mai mare parte a pustiului este stâncoasă (Hamada) cu pietriș (Serir), pustiul de nisip (Erg) ocupând o suprafața mai redusă.

Read More