Magneziul de la A la Z

Magneziul de la A la Z

0 Shares
0
0
0

Stresul, putina depresie, spasme… Uneori se recomanda sa faci o cura cu MagVital cu magneziu si vitamina B6, fiole. Dar ce stii cu adevarat despre acest mineral esential pentru buna functionare a organismului?

Magneziul este un mineral esential pentru organism, deoarece participa la un numar mare de reactii metabolice, in special cu interventia calciului, potasiului si sodiului, cu care se combina.

Asigura sanatatea oaselor si a dintilor, precum si pe cea a muschilor si a ficatului. Magneziul joaca, de asemenea, un rol cheie in transmiterea nervilor si in relaxarea musculara dupa contractie.

Prezent in celulele noastre, magneziul este esential pentru reglarea nivelului de glucoza (zahar din sange) si a lipidelor din sange, precum si pentru mentinerea unei batai regulate a inimii.

Magneziul de la A la Z…

Magneziul are multe beneficii recunoscute pentru sanatate. Efectul sau benefic asupra prevenirii bolilor cardiovasculare a fost dovedit, de exemplu, deoarece studiile 1,2  evidentiaza un risc crescut de a suferi de probleme cardiace in cazul deficientei cronice de magneziu. In plus, actiunea sa reglatoare asupra nivelului zaharului din sange face din magneziu un atu in prevenirea diabetului de tip 2.

Magneziul este cunoscut si ca fiind benefic in cazurile de stres, anxietate si tensiune datorita efectelor sale asupra relaxarii musculare. Ar putea astfel preveni spasmofilia (numita si „hiperventilatie”) datorita actiunii sale sedative. De asemenea, limiteaza spasmele responsabile de durere, in special in perioada premenstruala.

Surse

1-3 ani: 80 mg/zi

4-8 ani: 130 mg/zi

9-13 ani: 240 mg/zi

Femei:

14 – 18 ani: 360 mg/zi

19 – 30 ani: 310 mg/zi

31 ani si peste: 320 mg/zi

Barbati:

14 – 18 ani: 410 mg/zi

19 – 30 ani: 400 mg/zi

31 ani si peste: 420 mg/zi

Aceste date sunt rezultatul unui consens intre autoritatile canadiene si americane care au intreprins un proces de standardizare a Aportului Dietetic Recomandat (RDA). Retine ca in Romania se recomanda un aport zilnic estimat de 6 mg per kg de greutate corporala, adica aproximativ 300 mg/zi pentru un adult.

Deficienta de magneziu este dificil de diagnosticat, deoarece nu provoaca simptome evidente.

Lipsa de magneziu se poate manifesta totusi in diverse tulburari, precum hiperemotivitate, anxietate, tremor, o stare depresiva, o senzatie de sufocare in piept, dureri de cap, ameteli sau insomnie. O deficienta de magneziu poate duce si la crampe, spasme musculare, contracturi, dureri de spate, precum si palpitatii sau dispnee (dificultati de respiratie). In fine, un deficit cronic poate provoca si probleme cardiovasculare sau diabet.

Alimente cu continut ridicat de magneziu

100 g fructe de mare: 410 mg

100 g cacao: 150 pana la 400 mg in functie de concentratie

100 g migdale: 250 mg

100 g paine integrala: 80 mg

100 g nuci braziliene: 370 mg

Alte alimente cu continut ridicat de magneziu:

Cereale integrale, fructe uscate, ciocolata, varza, ceapa, , germeni de grau si orz, spanac fiert etc.

Trebuie sa stii ca alimentele rafinate sunt aproape complet lipsite de magneziu. In caz de suspiciune de deficienta sau depresie, oboseala sau tulburari de somn, se poate lua in considerare o cura de magneziu sub forma de suplimente.

0 Shares
You May Also Like