Parodontoza si principalul vinovat: placa bacteriana

0 Shares
0
0
0

Parodontoza este o boala inflamatorie a gingiilor, ce poate duce la pierderea dintilor. Ea este cauzata de acumularea de placa bacteriana pe gingii. Placa bacteriana este un film subtire, lipicios care se formeaza pe dinti dupa fiecare masa. Daca placa bacteriana nu este indepartata prin periaj si folosirea atei dentare, acumularea sa poate duce la formarea de tartru. Tartrul este, de fapt, placa bacteriana calcifiata, care este mai dificil de indepartat.
Placa bacteriana contine bacterii care produc toxine. Aceste toxine irita gingiile si pot duce la distrugerea osului si a ligamentelor care sustin dintii. Procesul de trecere de la placa bacteriana la parodontoza reprezinta o evolutie a bolii parodontale si implica deteriorarea tesuturilor de sustinere ale dintilor.

Cum se formeaza placa bacteriana?

Placa bacteriana se formeaza atunci cand bacteriile din gura se hranesc cu zaharurile si amidonul din alimente si bauturi. Aceste bacterii formeaza un film subtire, lipicios care se lipeste de dinti. Placa formata din bacterii, resturi alimentare si alte substante joaca un rol central in dezvoltarea bolilor parodontale, inclusiv a parodontozei.

Simptomele parodontozei

Cele mai frecvente simptome ale parodontozei sunt:

– Gingiile rosii, inflamate si dureroase
– Sangerari la periaj sau la mestecat
– Sensibilitate dentara
– Gingii care se retrag de pe dinti (retractie gingivala)
– Spatii mari intre dinti
– Formarea de buzunare parodontale
– Miscarea dintilor
– Un miros neplacut al gurii
– Scurgeri de puroi

Cum se diagnosticheaza parodontoza?

Parodontoza este diagnosticata de catre medicul stomatolog sau de catre un specialist parodontolog. Medicul dentist iti va examina gingiile si dintii si va solicita o radiografie pentru a vedea daca exista semne de pierdere de masa osoasa.

Cum se trateaza parodontoza?

Tratamentul parodontozei depinde de stadiul bolii. In stadiile incipiente, tratamentul poate include:

– Periaj profesional
– Detartraj cu ultrasunete
– Gingivectomie (indepartarea tesutului inflamat de la baza gingiilor)

In stadiile avansate, tratamentul poate include chirurgie parodontala.

Cum poti preveni parodontoza?

Cea mai buna modalitate de a preveni parodontoza este sa ai intotdeauna o igiena orala buna. Periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi timp de doua minute si foloseste ata dentara o data pe zi. De asemenea, este important sa mergi regulat la controale stomatologice, pentru a depista eventualele probleme in stadii incipiente.

Top 6 sfaturi care te ajuta sa previi parodontoza

1. Periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi timp de doua minute, folosind o pasta de dinti cu fluor si foloseste ata dentara o data pe zi, pentru a indeparta placa bacteriana si resturile alimentare din spatiile interdentare.
2. Mergi la stomatolog pentru controale si curatari profesionale o data la sase luni.
3. Renunta la fumat. Fumatul creste riscul de parodontoza.
4. Controleaza diabetul. Diabetul necontrolat creste riscul de parodontoza.
5. Adopta o dieta sanatoasa. O alimentatie sanatoasa, bogata in fructe, legume, cereale integrale si alimente cu continut scazut de zahar poate contribui la prevenirea riscului de acumulare a placii si la reducerea riscului de parodontoza.

Placa bacteriana este principala cauza a parodontozei. Prin respectarea unei igiene orale bune si a controalelor stomatologice regulate, poti reduce riscul de a dezvolta aceasta boala grava, ce iti va afecta atat sanatatea, cat si aspectul.

0 Shares
You May Also Like