Deci ai reusit sa treci peste o masa copioasa fara a cadea in coma alimentara, ceea ce inseamna ca trebuie sa ai loc pentru o felie (sau doua) de placinta. Cu scopul de a va ajuta sa atenuati daunele generate din amestecarea placintei cu o farfurie de piure de cartofi si sos, ne-am organizat si am decis sa clasificam placintele traditionale, de la cele mai sanatoase la cele mai nesanatoase.
Dar, in primul rand, vrem sa incepem cu o afirmatie importanta, si anume ca: Majoritatea placintelor clasice folosesc o crusta de patiserie – unt, faina si, probabil, putin zahar. Daca lasam deoparte aceasta asemanare, si ne concentram cu adevarat pe umplutura, putem face diferenta intre acestea.
Asa ca haideti sa clasificam niste placinte…
- Placinta cu dovleac: Aceasta va fi cea mai sanatoasa, mai ales daca o faci singur cu jumatate din zaharul mentionat in reteta. Este o leguma plina cu vitamina A (beta-caroten) [care ajuta la sustinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului] si fibre. Partea cea mai rea este crusta, care contine cele mai multe calorii: O felie ar “costa” aproximativ 300 de calorii.
- Placinta cu branza: Pretul acesteia este unul redus, indiferent daca alegi sa o cumperi gata facuta de la specialisti, sau alegi sa o faci tu, de unul singur. Pentru informatii complete despre placinta cu branza pret, poti cauta detalii in mediul online. Pe langa avantajul pretului, aceasta este una dintre cele mai sanatoase variante de placinta, continand branza, un ingredient cu foarte multe proprietati.
- Afine, cirese, capsuni si placinta cu mere (legate): Legatura dintre aceste placinte este ca, desi contin fructe reale (o binefacere majora), ele contin, de asemenea, o cantitate echitabila de zahar si, desigur, acea crusta foarte calorica. Desi sunt foarte aproape legate, le-am pus in aceasta ordine dintr-un motiv: Afinele tind sa aiba cei mai multi antioxidanti (fitochimicale si antocianine), urmate indeaproape de cirese, apoi capsuni si apoi mere. Evident, cele facute de casa sunt cele mai bune.
- Placinta cu nuci pecan: In timp ce aceasta contine pecan, care este o mare sursa de grasimi sanatoase, este in mare parte zahar si faina alba. Dar totusi, este probabil mai buna pentru tine decat urmatoarele placinte.
- Placinta cu bezele de lamaie si placinta cu lime (legate): Le-am legat pentru ca, din nou, sunt facute destul de asemanator. Garantat, placinta cu bezea de lamaie are in mod traditional mai mult ou in ea – de unde si culoarea galbena a cremei – si mult zahar, dar este inca destul de asemanatoare cu placinta cu lime, care are de asemenea mult zahar.
- Placinta cu ciocolata: Aceasta este in primul rand grasime si zahar, fara doar si poate. Acest lucru va poate duce la 500 si ceva de calorii per felie, si asta daca alegeti sa mancati placinta cu ciocolata fara partea de inghetata de ciocolata.
Concluzia
Indiferent de placinta pe care o alegeti, noi va sugeram sa va mentineti aportul la un nivel minim. Va recomandam fie sa aveti portii super mici, fie cel putin, sa va limitati la o singura felie.