Cum sa-ti verifici masina inainte de o calatorie lunga?

Cum sa-ti verifici masina inainte de o calatorie lunga?

0 Shares
0
0
0

Cum sa-ti verifici masina inainte de o calatorie lunga?

Inainte de a pleca intr-o calatorie lunga cu masina, la plecarea in vacanta sau intr-o calatorie de exemplu, cel mai bine este sa efectuezi anumite verificari sau sa faci ITP Cluj Napoca.

Inainte de a pleca intr-o calatorie lunga cu masina, la plecarea in vacanta sau intr-o calatorie de exemplu, cel mai bine este sa efectuezi anumite verificari si sa iti pui cateva intrebari despre vehiculul tau pentru a evita orice surprize neplacute sau inconveniente care ar putea pune capat calatoriei tale.

Controlul nivelului

„ Nivelurile ” se refera la diferitele fluide  care te ajuta sa iti mentii motorul si masina sa functioneze fara probleme. Sunt 4 principale:

  • Nivelul uleiului de motor
  • Lichidul de racire
  • Nivelul lichidului de frana
  • Lichid de spalat parbriz

Este posibil sa efectuezi singur verificarile acestor fluide. De cele mai multe ori, verificarile sunt efectuate cu ajutorul unui gabarit sau gradatii. Este esential sa verifati nivelul acestor lichide pentru a conduce in siguranta. Pentru a efectua diferitele etape de verificare a lichidelor in deplina siguranta, informeaza-te inainte cum se verifica nivelurile unei masini.

Verifica presiunea in anvelope

Presiunea adecvata in anvelope asigura o mai buna tinuta de drum si limiteaza riscul de perforare. Cand pleci in vacanta, vehiculul este in general mai incarcat decat de obicei, asa ca trebuie sa reglezi presiunea in anvelope pentru o mai buna stabilitate. Masina are o foaie care rezuma presiunea optima in functie de sarcina, se gaseste in general in torpedo sau pe usa. Nivelul recomandat fluctueaza de cele mai multe ori intre 1,8 si 3 bari.

Este de preferat sa ai o roata de rezerva inainte de o calatorie lunga, pentru a putea reactiona in cazul unei intepaturi.

Mijloace de semnalizare, lumini si stergatoare de parbriz

Pentru a calatori in siguranta, este esential sa poti comunica cu alti utilizatori ai drumului. Principalele mijloace de comunicare cu ceilalti atunci cand te afli in vehicul sunt semnalizatoarele si claxonul. Pentru a verifica daca sunt in stare buna de functionare, nimic nu poate fi mai simplu: testeaza-ti direct claxonul si verifica daca indicatoarele functioneaza corect in partea din fata si in spate a masinii.

In mod similar, verifica testandu-le direct daca luminile vehiculului functioneaza corect: lumini de pozitie, lumini de faza scurta, lumini de faza lunga, lumini de marsarier, lumini de frana si lumini de avarie.

In cele din urma, verifica starea buna a lamelor de stergator. Poti testa stergatoarele de parbriz prin pulverizarea lichidului de spalare pe parbriz. Daca stergatoarele de parbriz lasa urme la curatare, este timpul sa le schimbi.

Precautii finale

Pentru a avea siguranta, verifica si accesoriile obligatorii si esentiale inainte de marea plecare. Vesta galbena reflectorizanta, triunghiul de avertizare si aparatul etilotest sunt accesorii obligatorii pentru orice calatorie cu masina.

Alte accesorii care se pot dovedi esentiale in timpul unei calatorii cu masina, desi nu sunt esentiale: un kit pentru schimbarea unei roti, un set de becuri noi, un stingator si o roata de rezerva. De asemenea, asigura-te ca documentul de inmatriculare al masinii, actele de asigurare si permisul de conducere sunt valabile.

0 Shares
You May Also Like