Ce este boala coronariana

Ce este boala coronariana?

0 Shares
0
0
0

Boala coronariana (CHD) este principala cauza de deces in tarile occidentale industrializate. Ateroscleroza („calcifierea vasculara”) duce la ingustarea arterelor coronare (artere coronare).

Boala coronariana se numeste si boala cardiaca ischemica, deoarece o constrictie intr-o artera coronariana poate duce la deficienta de oxigen (ischemie) in anumite parti ale inimii. Boala coronariana poate duce la un atac de cord. Cititi aici tot ce trebuie sa stiti despre boala coronariana.

Boala coronariana: clasificare:

  • In functie de amploarea modificarilor arteriosclerotice, boala coronariana poate fi impartita in urmatoarele niveluri de severitate:
  • Boala coronariana – boala cu un vas: Una dintre cele trei ramuri principale ale arterelor coronare este afectata de una sau mai multe constrictii (stenoze).
  • Boala coronariana – boala cu doua forme vasculare: Doua dintre cele trei ramuri principale ale arterelor coronare sunt afectate de una sau mai multe constrictii (stenoze).
  • Boala coronariana – boala cu trei vase: Toate cele trei ramuri principale ale arterelor coronare sunt afectate de una sau mai multe constrictii (stenoze).
  • Ramurile principale includ de asemenea, ramurile lor de iesire, adica intreaga zona curenta in care furnizeaza muschiul inimii.

Boala coronariana: simptome

Simptomele depind de cat de mult este restransa artera coronariana de boala coronariana si de unde se afla blocajul. Ingustarea usoara adesea nu provoaca simptome. Cu toate acestea, cu o ingustare severa a vaselor, boala coronariana provoaca simptome tipice:

Dureri in piept

Boala coronariana se manifesta de obicei ca durere toracica, etanseitate toracica sau senzatie de arsura in spatele pieptului. Medicii se refera la aceasta afectiune ca angina pectorala.

Simptomele bolii coronariene apar in primul rand atunci cand exista o nevoie crescuta de oxigen in inima, adica atunci cand exista stres fizic sau mental. D

urerea asociata cu angina pectorala adesea straluceste in bratul stang, dar uneori si in gat, gat, spate, maxilar, dinti sau in abdomenul superior.

Lipsa de oxigen in muschii inimii este responsabila de durere daca arterele coronare sunt ingustate ca parte a unui CHD. Daca durerea scade odata cu administrarea nitroglicerinei medicamentului vasodilatator, aceasta este o indicatie clara a prezentei anginei pectorale.

Daca o artera coronariana este redusa cu 70 la suta din dimensiunea sa normala (stenoza), plangerile de angina pectorala apar de obicei in repaus. Asa-numitele cusaturi de inima (cusaturi scurte in piept) nu sunt un semn specific al bolilor coronariene.

Batai neregulate ale inimii

Boala coronariana declanseaza adesea aritmii cardiace. Lipsa de oxigen in muschiul inimii afecteaza, de asemenea, impulsurile electrice (conductia) din inima.

Aritmiile cardiace cauzate de boala coronariana pot fi confirmate printr-un EKG Monitor (electrocardiograma) HMD137054P, iar riscul potential al acestora este evaluat. Deoarece multe persoane au aritmii cardiace inofensive si nu sufera de CAD.

Diabeticii si persoanele in varsta nu au adesea simptome

Unele persoane cu CAD, in special diabeticii, nu au niciun simptom sau aproape deloc. In acest caz, se vorbeste despre o ischemie silentioasa (lipsa circulatiei sangelui).

De cele mai multe ori, nervii din inima si din tot corpul sunt atat de deteriorati de diabet (diabetul zaharat) incat nu mai transmit in mod corespunzator semnalele de durere de la boli coronariene (neuropatie diabetica).

Muschiul cardiac este, prin urmare, deteriorat fara ca diabeticul sa observe acest lucru. Simptomele bolii coronariene pot fi, de asemenea, atipice la persoanele mai mari de 75 de ani. Puteti prezenta greata si ameteli, fara dureri tipice de piept sau brat stang.

Boala coronariana: cauze si factori de risc

Boala coronariana (CHD) apare de-a lungul anilor prin interactiunea diferitelor cauze si factori de risc. Numeroase studii stiintifice dovedesc ca boala coronariana este legata de factorii de risc mentionati aici.

Multe dintre acestea pot fi evitate printr-un stil de viata adecvat. Acest lucru poate reduce drastic riscul de aparitie a CHD.

Lipsa de oxigen in inima (boala cardiaca ischemica)

Fluxul de sange catre muschiul cardiac este perturbat la persoanele cu boala coronariana. Motivul pentru aceasta este o restrangere a arterelor coronare datorate depunerilor de grasime sau calcar (arterioscleroza sau scleroza coronariana).

Aceste depozite sunt situate in peretele vascular al arterelor coronare si formeaza asa-numite placi, care ingusteaza diametrul vasului intr-unul sau mai multe puncte.

Drept urmare, curge prea putin sange prin arterele coronare si exista o lipsa de oxigen in muschiul cardiac (boala cardiaca ischemica). Exista un dezechilibru intre cererea de oxigen si oferta de oxigen (insuficienta coronariana). Acest lucru se observa in special in caz de stres. Daca diametrul arterelor coronare este redus la jumatate, de obicei apar si tulburari circulatorii.

Factorii de risc influenti pentru boala coronariana:

  • tensiune arteriala crescuta.
  • colesterol ridicat si niveluri scazute de lipoproteina de inalta densitate (HDL), colesterolul „bun”.
  • lipsa de activitate fizica.
  • istoric de familie.

Cum este diagnosticata boala cardiaca?

Medicul dumneavoastra poate comanda mai multe tipuri de teste si evaluari pentru a face un diagnostic de boala cardiaca. Unele dintre aceste teste pot fi efectuate inainte de a arata vreodata semne de boala cardiaca. Altele pot fi folosite pentru a cauta posibile cauze ale simptomelor atunci cand acestea se dezvolta.

Pentru a diagnostica boli de inima pot fi utilizate o varietate de teste non invazive: electrocardiograma, echocardiograma, test de stres, ecografia catotida, monitor holter, scanare CT sau RMN cardiac.

0 Shares
You May Also Like