Ce este cofeina Care sunt efectele ei și ce cantitate zilnică este sigură pentru consum

Ce este cofeina? Care sunt efectele ei și ce cantitate zilnică este sigură pentru consum?

0 Shares
0
0
0

Ce este cofeina Care sunt efectele ei și ce cantitate zilnică este sigură pentru consum

Te stimulează să acționezi, îți îmbunătățește stare și îți oferă energie atunci când te afli în sala de sport. Balzac, Voltaire și mulți alții au iubit-o. Iar cafeaua poate fi considerată pe bună dreptate adevărata regină a energiei lichide. Dar ce este cofeina? Cum afectează corpul uman și care este cantitatea pe care trebuie să o consumi zilnic, pentru a nu cădea în extrema cealaltă?

Este dificil să răspunzi fără echivoc la întrebarea despre conținutul de cofeină din cafea. Acest lucru se datorează faptului că adevărata cantitate de cofeină din cafea depinde de o serie de factori. Începând cu tipul de boabe alese, apoi cu metoda de măcinare a acestora și terminând cu prepararea cafelei.

Cofeina – ce este și unde apare?

Cunoștințele despre cofeină se datorează unui chimist german – Friedrich Ferdinand Runge. El a fost cel care, în 1819, a descoperit acest compus organic (alcaloid purinic), care este asociat în primul rând cu boabele de cafea.

De fapt, cofeina se găsește în aproximativ 65 de specii de plante. O vei găsi, printre altele în ceai, yerba mate, guarana și chiar cacao (mult mai puțin). Pentru oameni, cofeina devine o substanță psihoactivă cu efect de stimulare. Totuși, efectul său este de scurtă durată și dispare după câteva ore.

Cofeina mai este numită și teină (când sursa sa este ceaiul), guaranină (derivată din guarana) și mateină (yerba mate). Odată cu dezvoltarea industriei, a început să fie produsă cofeina sintetică, care este folosită în suplimentele alimentare.

Doza sigură și periculoasă de cofeină

Mulți oameni se întreabă dacă este periculos pentru sănătatea lor consumul de câteva căni de cafea pe zi. Desigur, consumul excesiv al băuturii aromate nu este indicat. Mai important, însă, este conținutul real de cofeină din cafeaua pe care o bei în timpul zilei. Cantitatea de cofeină din cafeaua preparată în mod tradițional va fi diferită de cea preparată cu capsule de cafea și de cea care provine de la un aparat de cafea cu filtru.

Experții din întreaga lume studiază de ani de zile efectele cafelei asupra corpului uman. Stabilirea unei doze clar definite de cofeină care să fie sigură pentru oameni nu este o sarcină ușoară. Se presupune însă că atunci când se consumă aproximativ 300-400 mg de cofeină zilnic, nu există nici o amenințare pentru sănătate.

Există însă cazuri în care, chiar și la doze mult mai mici, există simptome tulburătoare ale unei supradoze de cofeină. Acest lucru se datorează faptului că toleranța reală va fi determinată de o serie de variabile precum vârsta, sexul, greutatea, sănătatea și chiar obiceiurile alimentare ale unei anumite persoane.

Ce determină cantitatea de cofeină din cafea?

Câte mg de cofeină are o cafea depinde în mare măsură de boabele selectate. Populara Arabica conține doar 1 – 1.5% cofeină, în timp ce Robusta de la 1.8% până la chiar 4%. Aceasta înseamnă că un espresso preparat cu Robusta va avea aproape de două ori mai multă cofeină decât aceeași doză de cafea Arabica.

Știai că felul în care macini cafeaua afectează, de asemenea, cât de multă cofeină are cafeaua ta? Cu cât cafeaua este măcinată mai fin, cu atât mai multă cofeină va fi în ceașcă.

Modul de preparare al cafelei se dovedește a fi extrem de important atunci când dorești să pregătești o băutură extrem de stimulativă. Mai multă cofeină poate fi găsită într-o ceașcă de cafea dintr-un aparat de cafea cu filtru și preparată în mod tradițional decât într-un espresso de la un aparat de cafea.

Acest lucru se datorează faptului că, un contact mai lung al boabelor cu apa crește doza de cofeină din băutura preparată.  Contrar credinței multora, gradul de prăjire a boabelor de cafea nu afectează conținutul de cofeină din boabe.

0 Shares
You May Also Like