Ce este ischemia?

Ce este ischemia?

0 Shares
0
0
0

Ce este ischemia?Ischemia este o afectiune in care fluxul sanguin (si astfel oxigenul) este limitat sau redus intr-o parte a corpului. Ischemia cardiaca este numele pentru scaderea fluxului sanguin si a oxigenului catre muschiul inimii.

Ce este boala ischemica a inimii?

Este termenul dat problemelor inimii cauzate de arterele inimii inguste. Atunci cand arterele sunt inguste, mai putin sange si oxigen ajunge la muschiul inimii. Aceasta se numeste si boala coronariana si este destul de des intalnita, mai ales in Occident, asa ca in urmatoarele randuri veti descoperi mai multe detalii despre cardiopatia ischemica tratament si simptome, care intr-un final poate duce in final la atac de cord.

Ischemia cauzeaza adesea dureri toracice sau disconfort cunoscut sub numele de angina pectorala.

Tratament

Tratamentul pentru boala coronariana implica de obicei modificari ale stilului de viata si, daca este necesar, medicamente si anumite proceduri medicale.

Schimbarea stilului de viata

In ceea ce priveste stilul de viata al pacientilor care se confrunta cu aceasta afectiune, precizam faptul ca acestia ar trebui sa urmeze neaparat urmatorii pasi:

 • Sa renunte la fumat.
 • Sa manance doar alimente sanatoase.
 • Sa faca sport regulat.
 • Sa piarda excesul de greutate.
 • Sa scada considerabil nivelul de stres.

Medicamente

Diverse medicamente pot fi utilizate pentru a trata boala coronariana, incluzand:

 • Medicamente pentru colesterol: Prin scaderea cantitatii de colesterol din sange, in special a lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL sau colesterolul “rau”), aceste medicamente scad materialul primar care se depune pe arterele coronare. Medicul dumneavoastra poate alege dintr-o gama de medicamente, inclusiv statine, niacina, fibrati si sechestranti ai acidului biliar.
 • Acid acetilsalicilic: Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati o solutie zilnica de aspirina sau alt diluant de sange. Acest lucru poate reduce tendinta sangelui dumneavoastra de a se coagula, ceea ce poate ajuta la prevenirea obstructionarii arterelor coronare.
 • Daca ati avut un atac de cord, aspirina poate ajuta la prevenirea atacurilor viitoare. Exista cazuri in care aspirina nu este adecvata, cum ar fi daca aveti o tulburare de sangerare sau daca luati deja un alt diluant de sange, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa luati aspirina.
 • Beta-blocante. Aceste medicamente incetinesc ritmul cardiac si scad tensiunea arteriala, ceea ce scade cererea inimii pentru oxigen. Daca ati avut un atac de cord, beta-blocantele reduc riscul atacurilor viitoare.
 • Blocante ale canalelor de calciu. Aceste medicamente pot fi utilizate cu beta-blocante daca beta-blocantele nu sunt eficiente sau in loc de beta-blocante daca nu le puteti lua. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor durerii toracice.
 • Ranolazina. Acest medicament poate ajuta persoanele cu dureri toracice (angina). Poate fi prescris cu un beta blocant sau in loc de un beta blocant daca nu il puteti lua.
 • Nitroglicerina. Tabletele de nitroglicerina, spray-urile si plasturile pot controla durerea toracica prin dilatarea temporara a arterelor coronare si reducerea cererii de sange a inimii.
 • Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si blocantii receptorilor angiotensinei II (ARB). Aceste medicamente similare reduc tensiunea arteriala si pot ajuta la prevenirea progresiei bolii coronariene.

Proceduri pentru restabilirea si imbunatatirea fluxului sanguin

Angioplastia si plasarea stentului (revascularizare coronariana percutanata)

Medicul dvs. introduce un tub lung, subtire (cateter) in partea ingusta a arterei. Un fir cu un balon deflat este trecut prin cateter in zona ingustata. Balonul este apoi umflat, prin comprimarea depozitelor impotriva peretilor arterelor. Un stent este adesea lasat in artera pentru a mentine artera deschisa. Majoritatea stenturilor elibereaza lent medicamente pentru a mentine arterele deschise.

Chirurgie by-pass arterei coronare

Un chirurg creeaza o grefa pentru a ocoli arterele coronare blocate utilizand un vas dintr-o alta parte a corpului. Acest lucru permite ca sangele sa curga in jurul arterei coronare blocate sau inguste. Pentru ca acest lucru necesita o interventie chirurgicala deschisa a inimii, este cel mai adesea rezervata cazurilor de artere coronare multiple inguste.

0 Shares
You May Also Like