Ce este mamografia si la ce ajuta?

0 Shares
0
0
0

Mamografia este un tip specific de imagistica mamara care foloseste radiografii cu doze mici pentru a detecta cancerul timpuriu – inainte ca femeile sa aiba simptome – atunci cand este cel mai tratabil.

Spuneti medicului dumneavoastra despre orice simptome sau probleme ale sanului, interventii chirurgicale anterioare, utilizarea hormonilor, daca aveti un istoric familial sau personal de cancer la san si daca exista posibilitatea de a ramane insarcinata.

Daca este posibil, obtineti copii ale mamografiei anterioare si puneti-le la dispozitia radiologului in ziua examenului. Lasati bijuteriile acasa si purtati haine libere si confortabile.

Vi se poate cere sa purtati un halat. Nu folositi deodorant, pulbere de talc sau lotiune sub brate sau pe sani, deoarece acestea pot aparea pe mamografie si sa interfereze cu un diagnostic corect.

Va recomandam sa incercat mamografie Cluj Napoca, un loc in care lucreaza specialisti cu o vasta experienta in domeniu.

Mamografia este imagistica medicala specializata care foloseste un sistem de radiografie cu doze mici pentru a vedea in interiorul sanilor. Mamografia, ajuta la depistarea precoce si diagnosticul bolilor de san la femei.

O radiografie este un test medical non-invaziv care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze conditiile medicale.

Imagistica cu raze X implica expunerea unei parti a corpului la o doza mica de radiatii ionizante pentru a produce imagini din interiorul corpului. Razele X sunt cea mai veche si cea mai frecventa forma de imagistica medicala.

Trei progrese recente in materie de mamografie includ mamografia digitala, detectarea asistata de computer si tomosinteza sanului.

Mamografia digitala, numita si mamografie digitala cu camp complet (FFDM), este un sistem de mamografie in care filmul cu raze X este inlocuit de electronice care transforma radiografiile in imagini mamografice ale sanului.

Aceste sisteme sunt similare cu cele gasite in camerele digitale, iar eficienta lor permite imagini mai bune cu o doza mai mica de radiatii. Aceste imagini ale sanului sunt transferate pe un computer pentru revizuire de catre radiolog si pentru pastrarea pe termen lung.

Experienta pacientului in timpul unei mamografii digitale este similara cu cea a unei mamografii cu film conventional.

Sistemele de detectare asistata de computer (CAD) cauta imagini mamografice digitalizate pentru zone anormale de densitate, masa sau calcifiere care pot indica prezenta cancerului. Sistemul CAD evidentiaza aceste zone pe imagini, avertizand radiologul pentru a evalua cu atentie aceasta zona.

Tomosinteza mamara, denumita si mamografie tridimensionala (3-D) si tomosinteza digitala a sanului (DBT), este o forma avansata de imagistica a sanului in care mai multe imagini ale sanului din diferite unghiuri sunt capturate si reconstruite („sintetizate”) in sistem tridimensional.

In acest fel, imagistica in san 3-D este similara cu imagini tomografice computerizate (CT) in care o serie de „felii” subtiri sunt asamblate pentru a crea o reconstructie in 3-D a corpului.

Desi doza de radiatie pentru unele sisteme de tomosinteza mamara este putin mai mare decat doza folosita in mamografie standard, ramane in cadrul nivelurilor sigure aprobate de FDA pentru radiatii de la mamografii. Unele sisteme au doze foarte asemanatoare cu mamografia conventionala.

0 Shares
You May Also Like