Ce este un eco abdominal?

0 Shares
0
0
0

Ce este un eco abdominal

Un eco abdominal Cluj 2022 este o examinare simpla, nedureroasa si foarte eficienta. Iti permite sa vizualizezi organele abdomenului, si anume ficatul, vezica biliara, rinichii, pancreasul, splina si aorta. Folosind un fascicul cu ultrasunete, acesta creeaza imagini de diagnostic ale diferitelor tesuturi moi.

Ce este ecografia abdominala?

Ecografia abdominala se bazeaza pe utilizarea ultrasunetelor: trimisa de sonda, se reflecta pe peretii organelor si produce un ecou, a carui revenire face posibila obtinerea de imagini.

Ecografia face posibila explorarea organelor abdominale solide sau lichide – ficatul, pancreasul, vezica biliara, caile biliare, rinichii, splina -, vasele de sange si organele pelvisului pentru ecografie abdomino-pelviana: uter si ovare la femei, prostata si vezicule seminale la barbati.

Face posibila depistarea maselor abdominale anormale (ganglion limfatic, calcul) si deosebirea unei mase solide de o masa lichida (chist de exemplu).

Ca orice ecografie, aceasta examinare nu utilizeaza raze X si poate fi folosita pentru:

  • diagnosticarea unei boli (cautarea tumorilor si infectiilor, explorarea unui sindrom inflamator)
  • urmariti evolutia unei patologii (monitorizarea cancerului)

Procedura de examen

Pentru examinare, vei fi rugat sa te intinzi confortabil pe masa de examinare pentru ca tehnologul sa poata aplica un gel cald pe zona de observat.

Pregatirea examenului (pentru adulti)

Pentru a asigura succesul ecografiei abdominale, esti rugat sa respecti urmatoarele recomandari:

  • Daca examenul tau are loc dimineata

Nu manca alimente solide sau lichide dupa miezul noptii. Cu toate acestea, poti lua medicamentele cu un minim de apa.

Nu mesteca guma care te va face sa inghiti aer si astfel sa degradezi calitatea examenului.

  • Daca examenul tau are loc dupa ora 13:00.

Nu manca cu 4 pana la 6 ore inainte de examen. Cu toate acestea, poti lua medicamentele cu un minim de apa.

Nu consuma alimente grase dimineata (briose, oua, branza, carnati, slanina, unt de arahide sau alte nuci, unt sau margarina). Poti manca, de exemplu, o portie de fulgi de ovaz cu fructe, paine cu dulceata sau orice alt aliment echivalent daca ai vreodata intoleranta la gluten.

Nu mesteca guma care te va face sa inghiti aer si astfel sa degradezi calitatea examenului.

Pregatirea pentru examen (pentru copii)

Nou-nascut pana la 2 ani: 4 ore pe stomacul gol (daca copilul nu mananca, poate bea cu 2 ore inainte).

De la 3 la 13 ani: 4 pana la 6 ore pe stomacul gol.

14 ani si peste: consulta sectiunea de pregatire pentru examenul pentru adulti.

Cum merge ecograful abdominal?

Ecografia abdominala se efectueaza in spital sau intr-un cabinet de radiologie, de catre un medic, un radiolog sau o moasa (pentru ecografie de sarcina). Este o examinare nedureroasa si nu necesita nicio pregatire, in afara de nemancatul conform varstei. In anumite situatii, poate fi necesar sa ai vezica plina: acest lucru va fi apoi specificat pe reteta.

Ecografia abdominala se efectueaza transcutanat, adica prin peretele abdominal, mai rar intracavitate (vagin sau rect) pentru a fi mai aproape de regiunea de examinat. Un gel este aplicat pe stomac pentru a facilita transmiterea ultrasunetelor. Apoi, practicantul trece sonda cu ultrasunete pe stomac, pentru a obtine diferite imagini in sectiune transversala transmise pe un ecran.

0 Shares
You May Also Like