Cum functioneaza un termostat centrala?

Cum functioneaza un termostat centrala?

0 Shares
0
0
0

Termostatul este o componenta centrala a unui sistem de incalzire. Aceasta cutie discreta asigura ca locuinta ta ramane intotdeauna la temperatura potrivita. Dar cum functioneaza exact termostatul? Iti explicam totul.

La ce se foloseste termostatul?

Un termostat centrala regleaza functionarea cazanului. Datorita senzorului sau, controleaza temperatura locuintei si va permite sa iti controlezi sistemul de incalzire. Poate fi instalat pe o centrala care controleaza radiatoarele hidraulice, precum si pe o soba cu peleti sau ulei sau o pompa de caldura.

Scopul este intotdeauna sa te poti bucura de o casa perfect incalzita in timp ce rationalizezi cat mai mult consumul de energie. Prin urmare, confortul si economiile sunt garantate.

Termostatul permite, de asemenea, o abordare individuala: economisesti temperatura care se potriveste nevoilor tale. Cand esueaza, un termostat poate cauza mai multe probleme la incalzirea ta. De la o defectiune pura si simpla care va transforma interiorul intr-un iglu pana la o defectiune care face ca centrala sa functioneze constant: este mai bine sa fii vigilent.

Cum functioneaza termostatul manual?

Termostatul manual este cel mai accesibil model. Aici, ai doar alegerea intre doua pozitii: „pornit” si „oprit”.

Cand termostatul manual este pornit, verifica gradele camerei de referinta si activeaza pornirea cazanului imediat ce scade sub temperatura pe care ai indicat-o. Incalzirea centrala va functiona apoi la viteza maxima pana cand termostatul detecteaza o revenire la temperatura aleasa.

Cand temperatura scade din nou, porneste din nou. Acesta este motivul pentru care este numit si termostat de camera „totul sau nimic”. Mai mult, atunci cand este oprit, termostatul manual nu mai actioneaza centrala.

Variatiile de temperatura in interiorul locuintei sunt semnificative si lipsesc economiile de energie, deoarece cazanele si sobele cu lemne trebuie sa functioneze in mod regulat la putere maxima pentru a incerca sa mentina o temperatura constanta.

Un mod „economic” care trebuie selectat manual poate permite totusi o functionare limitata in timpul absentelor tale. Totusi, termostatul manual este cel mai accesibil de pe piata si functionarea lui este foarte usor de inteles. Se adapteaza la multe cazane, cu exceptia modelelor cu temperatura joasa. Cu toate acestea, poate fi potrivit pentru o casa mica cu incalzitoare electrice.

Exista termostate manuale cu fir, precum si modele fara fir care comunica cu centrala termica prin unde radio. Ambele sisteme necesita interventia unui profesionist pentru o racordare ireprosabila si un sistem de incalzire pe deplin functional.

Caracteristicile unui termostat programabil

Intotdeauna conectat la incalzirea centrala, termostatul programabil permite setari personalizate. Confortul termic este inconfundabil acolo. Cu acest tip de model poti incepe sa economisesti bani.

Intr-adevar, poti programa diferite intervale de timp si le poti asocia temperaturi precise. De asemenea, va fi posibil sa excluzi pur si simplu pornirea cazanului in anumite momente ale zilei. De asemenea, poti face diferite programe in functie de ziua saptamanii. Fie ca esti la birou, la telecommuting sau petreci weekendul acasa, incalzirea ta va fi mereu adaptata situatiei.

La fel ca si versiunea manuala, termostatul programabil functioneaza pe diferite sisteme de incalzire. Modelele de programare simpla sunt doar putin mai scumpe decat termostatele „totul sau nimic”.

0 Shares
You May Also Like