Butelie egalizare pentru centrala terminca, la ce se foloseste si cum se alege

Butelie egalizare pentru centrala terminca, la ce se foloseste si cum se alege

0 Shares
0
0
0

Butelie egalizare pentru centrala terminca, la ce se foloseste si cum se alegeOrice persoana care detine o centrala termica sau care intentioneaza sa achizitioneze una va fi interesata sa afle detalii despre elementele care asigura functionarea optima a acesteia. Daca intentionati sa investiti intr-o butelie de egalizare pentru centrala termica, cu siguranta va vor fi utile informatiile de mai jos cu privire la utilizarea acesteia si la criteriile dupa care trebuie aleasa.

La ce se foloseste o butelie de egalizare pentru centrala termica?

Butelia de egalizare este un vas care separa hidraulic o parte a sistemului de cealalta. Acest vas este realizat dintr-o bucata de teava cu rezistenta hidraulica redusa care face legatura intre tur si retur si delimiteaza hidraulic zonele pentru a distribui cat mai bine debitele. O butelie de egalizare are in partea de sus un aerisitor automat care  scoate aerul din instalatie pentru a pastra un transfer termic bun. In partea de jos a buteliei exista un robinet de golire care dreneaza sedimentele si impuritatile pentru a le putea goli.

Care este principul de functionare al unei butelii de egalizare?

Asa cum mentionam mai sus, o butelie de egalizare pentru centrala termica separa circuitul primar de cel secundar si regleaza diferenta de presiune dintre intrare si iesire si astfel sistemul poate functiona la parametrii ceruti in orice moment. Pompele de pe cele doua circuite – primar si cel secundar, nu vor intra niciodata in conflict deoarece functioneaza independent una fata de cealalta.

Cum se alege o butelie de egalizare pentru centrala termica?

Calculul pentru o butelie de egalizare pentru centrala termica se face tinand cont de puterea centralei termice care urmeaza sa fie montata. Sectiunea racordurilor hidraulice este data de necesarul termic al fiecarui circuit. La montarea buteliei de egalizare trebuie luate in calcul si alte aspecte, si anume daca centrala termica are pompa incorporata, iar daca nu are, este necesara montarea unei pompe de circulatie, in functie de puterea centralei si pierderile de presiune.

Ce beneficii ofera o butelie de egalizare pentru centrala termica?

Centrala termica functioneaza la eficienta maxima doar cand viteza apei care circula prin schimbatorul de caldura este mentinuta la parametrii necesari. Uneori, debitul prin circuit depaseste debitul maxim recomandat. Prin montarea corecta a unei butelii de egalizare pentru centrala termica, viteza poate fi mentinuta la o valoare constanta, indiferent de schimbarile care au loc in circuitul secundar.

O alta problema care se previne prin montarea unei butelii de egalizare este socul termic. De exemplu, daca diferenta de temperatura intre tur si retur este prea mare, se pune presiune mare pe schimbatorul de caldura din cauza dilatatiei si contractiei la care este supus. Temperatura neadecvata a apei poate fi o potentiala problema mai ales in cazul centralelor in condensatie.

Pentru ca astfel de centrale sa functioneze, temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 55 de grade Celsius, iar aceasta temperatura poate fi echilibrata prin intermediul buteliei de egalizare.

Nu in ultimul rand, butelia de egalizare este prevazuta cu o serie de accesorii utile, cum ar fi aerisitorul automat, racordul de golire sau curatare, termometrul si termomanometrul.

0 Shares
You May Also Like