Numele Inghetatei de Raisa Rosca – calatorind inapoi in copilarie

0 Shares
0
0
0

Pentru cei mai multi dintre noi, copilaria este o perioada de care ne aducem aminte cu drag si nostalgie, iar cartile care ne trezesc astfel de trairi sunt mereu atractive si interesante. Asa se intampla si cu cartea Raisei Rosca – Numele Inghetatei, care prezinta povestea unui copil, in Republica Moldova, atunci cand viata, desi era complicata pe fondul unor disensiuni politice, pentru protagonista era plina de culoare, de liniste si de armonie, datorita familiei sale.

O poveste despre armonie si solidaritate

Nascuta intr-o familie cu 4 fete, mezina are un rol clar definit, lucrand alaturi de surorile mai mari si de parinti, astfel incat sa contribuie atat cat poate, la bunastarea familiei. In ciuda schimbarilor iminente, care afecteaza cetateanul de rand intr-un mod nu tocmai placut, familia ei continua sa traiasca in armonie si sa gaseasca solutii pentru toate problemele care apar.

Mediul armonios in care fetele cresc este menit sa le ajute sa devina cineva in viata, iar parintii depun tot efortul pentru asta, chiar daca e nevoie sa sacrifice mai mult timp si sa gaseasca solutii creative pentru ca fiecare copil sa se prezinte corespunzator la scoala, sa aiba timp sa invete si sa contribuie in acelasi timp si la treburile familiei.

Un mediu scolar nefavorabil copiilor

Printre randuri, protagonista ne prezinta si mediul scolar, complet nefavorabil unor personalitati in curs de dezvoltare. Constatam cu tristete ca foarte multe din “vechile metehne” nu s-au schimbat inca si sunt inca prezente. Copiii cu  o stare materiala buna sunt favorizati, in timp ce copiii mai saraci sunt certati, sunt dati la o parte si nu le sunt recunoscute meritele. Acest lucru determina inclusiv aparitia unui conflict intre copii, care se soldeaza cu o pedeapsa.

Ce se intampla in mintea unui copil de gimnaziu

Pentru ca cea care povesteste este chiar mezina familiei, calatorim alaturi de ea in gandurile si amintirile pe care le are de la varsta cand era doar o scolarita. Asa cum era de astepta, intr-o familie cu patru fete, cu personalitati diferite, apar si micile conflicte. Atunci cand una dintre surorile mai mari o pacaleste pentru a o tunde ca in reviste, dar nu face altceva decat sa o tunda gresit, conflictul care sta sa se aprinda intre ele este aplanat de mama, care nu face diferente intre copiii si le aplica un tratament egal amandurora.

Nu e nevoie de cadouri scumpe pentru a-i face pe cei din jur fericiti

Pentru ca se apropie ziua matusii, iar banii sunt putini, fetele trebuie sa gaseasca o alta forma de a-i oferi un cadou si astfel pun in scena o mica piesa de teatru care o face fericita pe matusa, aceasta ramanand cu amintiri fericite de la aniversarea sa. Astfel, invatam ca nu pretul cadourilor conteaza ci gestul in sine, iar creativitatea nu ar trebui data la o parte atunci cand facem un cadou. Munca depusa, repetitiile si atentia chiar si pentru cele mai mici detalii, transforma mica sceneta, intr-un dar de nepretuit pentru matusa.

0 Shares
You May Also Like