Cum să menții funcțional și să-ți securizezi site-ul web în 5 pași simpli

Cum să menții funcțional și să-ți securizezi site-ul web în 5 pași simpli

0 Shares
0
0
0

Cum să menții funcțional și să-ți securizezi site-ul web în 5 pași simpli
În goana după articole și publicații cât mai interesate ce vor aduna trafic pe site-urile web, mulți proprietari ale acestora uită despre lucruri de bază – menținerea și securizarea acestora. Sigur, nu este cea mai interesantă activitate, precum e conceperea unui conținut creativ, dar rămâne a fi la fel de importantă. Iar dacă vrei un website stabil în fața valurilor mari de trafic, e nevoie să îndeplinești unele sarcini.

Despre ce trebuie să faci și ce pași să urmezi, pentru a asigura buna funcționare a paginii web, am apelat la specialiștii companiei de servicii hosting Megahost. Aceștia au evidențiat câteva lucruri de bază, din propria experiență.

1.   Urmărește actualizările

Odată ce ai lansat site-ul, străduite să menții totul cât mai actual posibil. Aici vorbim despre toate actualizările ce pot avea loc – server, CMS, software sau orice alt plugin pe care îl utilizezi. Chiar dacă mulți nu fac acest lucru prea des, din frica de a nu strica întregul site. Soluție există oricum, niciodată nu e târziu să faci un backup, iar în momentul actualizării când vezi ne în regulă, pui stop și restabilesti versiunea veche.

Pericolul adevărat îl reprezintă ignoranța față de necesitatea unui update. Cu cât e mai mare intervalul dintre versiunile site-ului, cu atât crește probabilitatea unui rezultat neplăcut. Ia-o cu pași mici, de la versiunea 1.1 la 1.2, de la 1.2 la 1.3 și tot așa – e mult mai sigur decât ai trece de la 1.1 la 2.0, deoarece e un interval de 10 actualizări între ele.

2.   Utilizează parole sigure și complexe

Acum, ca peste tot ne sunt solicitate parole complexe, cu minuscule, majuscule și cifre. În cazul site-urilor nu este o excepție. Iată câteva reguli de bază, pentru o parolă sigură:

  • Alcătuiește un cuvânt, care nu ar exista în dicționar, cu o lungime de minim 12 caractere – cifre, simboluri, litere majuscule, minuscule, ș.a.
  • Fiecare cont trebuie să aibă o parolă unică.
  • Schimbă parolele cât mai des. Poți face notițe în calendar, pentru a ști când să te ocupi de acest lucru.

În 2019 este important să alegem nu doar o parolă greu de identificat, dar și un username. Aici, se vor atribui aceleași reguli menționate și în cazul de mai sus.

3.   Back up cât mai frecvent și în diferite spații

Să ne imaginăm că, peste câțiva ani spargerea unui site va fi la fel de normal ca spargerea unei mașini sau case astăzi. Odată ce ai mai multe copii de rezervă, poți fi mereu gata să încarci  site-ul din nou. Plus, astăzi avem o mulțime de oportunități pentru efectuare a unei copii de rezervă. De exemplu, Megahost propune Backup Profesional Zilnic JetBackUp – indiferent de tariful ales, chiar și cel mai ieftin hosting de 0.99 €.

4.   Alege o opțiune cunoscută și sigură de creare a site-ului

Cred că avem luxul de a alege din sute de constructore web. Printre acestea se numără sistemele de coordonare a conținutului, bine cunoscute precum: WordPress, Drupal sau Joomla. La fel, companiile de hosting propun servicii similare acestora. Într-un final, cel mai bine este să-l alegi pe cel mai comod pentru tine și despre utilizarea căruia poți găsi o bază decentă informații pe Internet: video, articole, ghid de utilizare.

5.   Utilizează SSL

Secure Sockets Layer este o tehnologie de protejare și cifrare a tuturor datelor transferate dintre browser-ul vizitatorului și site-ul tău. Cu alte cuvinte, protejează datele clientului tău, chiar dacă site-ul va fi spart, informațiile personale nu vor putea fi citite.

Dacă îți dorești un sit sigur și stabil, evită tehnologiile ceta care apar sau cele care nu au reușit să fie testate. Mereu optează pentru furnizorii de servicii de găzduire web calitative, ce au o experiență în spate și deja lucrează cu o mulțime de alte site-uri, oferindu-le resursele necesare.

0 Shares