Steroizi – ce e adevarat si ce nu?

0 Shares
0
0
0

Mit: Steroizii pot afecta fertilitatea unui barbat

ADEVARAT. La cum sterozii pot schimba forma testiculelor si pot scadea productia naturala de testosteron, ei pot reduce numarul de steroizi.

In mod natural, barbatii au niveluri foarte ridicate de androgeni in testicule, ceea ce face ca productia de sperma sa se transforme si sa se mentina la un nivel normal. Daca un barbat ia steroizi sau consuma droguri, corpul sau isi va scadea automan nivelurile naturale si productia de sperma.

De aceea, barbatii care incearca sa-si imbunatateasca fertilitatea trebuie sa fie proactivi in ceea ce priveste sanatatea lor si sa mearga la medic, sa puna multe intrebari inainte de a lua steroizi sau suplimente de testosteron. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca terapiile bazate pe testosteron sunt metode contraceptive masculine. Steroizii actioneaza ca o pilula a barbatilor si le afecteaza serios fertilitatea.

Mit: Un barbat poate impiedica producerea de estrogen in exces.

NU NEAPARAT. Cand se confrunta cu o crestere anormala de estrogen, unii utilizatori de steroizi ajung sa-si administreze medicamente numite inhibitori de aromataza. Acestea sunt gandite pentru a bloca productia de estrogen la femeile cu cancer de san. Asa e.

Este un medicamente impotriva cancerului de san. Si in afara de pericolul evident de a continua sa se amestece cu hormonii, barbatii care apeleaza la inhibitori de aromataza pot dezvolta efecte secundare cum ar fi dureri articulare si musculare, pierderea controlului functiei sexuale, pierderea densitatii osoase – si de aici la osteoporoza mai este foare putin.

Mit: Steroizii pot afecta soldurile barbatilor.

ADEVARAT. Ati auzit vreodata de un tip care la sala de sport a suferit un accident grav de sold, chiar daca nu s-a lovit intr-un mod care ar fi putut determina o astfel de problema? Dati vina pe steroizi – si pe o afectiune urata numita necroza aseptica a capului femural.

Nu se stie exact de ce rezultatele de necroza aseptica sunt legate de nivelurile foarte ridicate de testosteron. Alimentarea cu sange a capului femural – in esenta, partea piciorului care face legatura cu mijlocul- este inadecvata si osul nu este bine vascularizat. Specialistii au avut cazuri de pacienti care au acuzat probleme de sold aparent fara probleme. Este un lucru vizibil in practica pe pacientii care iau steroizi.

Mit: Steroizii fac ca un barbat sa cheleasca.

ADEVARAT UNEORI. Caderea parului poate fi accelerata de cresterea dezechilibrului hormonal creat de steroizi. Unii oameni sunt mai sensibili la testosteron decat altii, iar pentru barbatii care oricum au o tendinta spre chelie, problema se va agrava.

Situatia este asemanatoare unui copil ar trece prin pubertate – corpul sau nu este obisnuit cu ea si deci exista efecte secundare cum ar fi schimbari ale parului si acnee. Mai rau, pentru ca chelirea este ireversibila.

Mit: Steroizii pot reduce colesterolul bun din corp.

ADEVARAT. O data cu cresterea testosteronului, creste si riscul bolilor de inima prin scaderea HDL, a colesterolului sanatos. Dupa cum se intampla adesea la persoanele cu probleme de colesterol, scadera HDL creste riscul de imbolnavire cardiaca.

Nu este clar totusi daca acest lucru se intampla imediat, dar problema poate sa rezulte din modul in care steroizii afecteaza metabolismul din ficat.

0 Shares