Algeria, Informatii generale

0 Shares
0
0
0

Algeria, situată în nord-vestul Africii pe coasta Mediterană, este a doua ţară ca întindere din Africa după Sudan. Are ca vecini Marea Mediterană la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali şi Mauritania la sud-vest şi Maroc la vest, precum şi câţiva kilometri din teritoriile anexate din Sahara Occidentală. Denumirea Algeria, derivă de la capitala ţării, Alger, care provine de la cuvântul arabic care desemnează insulele referindu-se la cele patru insule din apropierea coastei care au existat pâna la unirea lor cu continentul în 1525. Oraşul a fost fondat în secolul X de către romani.

Deşertul Sahara acoperă aproximativ 80% din totalul teritoriului, unde populaţia este concentrată în oaze înconjurate de nisipul deşertului. Peste 90% din populaţia Algeriei locuieşte de-a lungul coastei Mediterane, pe doar 12% din suprafaţa ţării. Munţii Atlas străbat Algeria de la est la vest de-a lungul Mediteranei. Cel mai înalt vârf este Tahat – 3003 m situat în Munţii Ahaggar. Pe versantul cu expoziţie nordică sunt ploi însemnate cantitativ în timpul iernii, pe când pe versantul sudic şi platourile interne, plouă foarte puţin.

Principalele oraşe sunt Alger, Oran şi Constantine. Algeria este divizată în 48 de provincii.

POLITICĂ

Şeful statului este preşedintele republicii care este ales pentru un termen de cinci ani cu posibilitate de prelungire pentru încă un mandat. Algeria are vot universal. Preşedintele este conducătorul Consiliului de Miniştri şi al Înaltului Consiliu de Securitate. El numeşte primul ministru care este, de asemenea, şef al guvernului. Primul ministru numeşte miniştri de consiliu.
Parlamentul algerian este bicameral, format din camera inferioară, Adunarea Naţională a Poporului (APN), cu 280 de membri şi camera superioară, Consiliul Naţiunii cu 144 membrii. APN-ul se alege o dată la 5 ani.

ECONOMIE

Industria este bazată pe extracţiile de petrol, gaze naturale, cărbuni şi melate uşoare. Este locul 5 ca mărime de rezerve naturale de benzină în lume şi este al doilea mare exportator de petrol. Este a 14-a ţară din lume după rezervele de petrol.
Agricultura este bazată pe plantaţii de grâu, orz, ovăz, viţă de vie şi pe creşterea ovinelor.
Algeria exportă petrol, gaze naturale şi produse petrolifere.

DATE GENERALE
Populaţia: 32.814.000
Ziua naţională: 1 noiembrie – “Ziua Revoluţiei”
Capitala: Alger; 3.060.000
Suprafaţă: 2.318.741 kmp

Limbi oficiale: arabă (dialect Darja) aprox. 80%, franceză, limba berberă
Religie: Musulmană
Moneda naţională: Dinar algerian
Sporul de viaţă: 70 de ani

Sursa   http://sakinmra.blogspot.com/2010/02/algeria-descriere-geografica.html

0 Shares
You May Also Like