Alger- capitala Algeriei

0 Shares
0
0
0

    Oraşul Alger, capitala ţării, se află în partea nordică a ţării, la Marea Mediterană şi este al doilea oraş, ca mărime, al Africii.  Numit „oraşul alb” de către localnici, istoria şi-a pus amprenta asupra oraşului. A fost pe rând oraş fenician, roman, berber, spaniol, otoman şi francez. Se regăsesc aici atât moschei dar şi o arhitectură tipic franceză colonială evidentă.

Așezat de-a lungul golfului Alger și colonizat pentru prima dată de fenicieni, a fost guvernat mai târziu de romani. A fost distrus de vandali în secolul al V-lea, dar a renăscut sub o dinastie berberă în secolul al X-lea. Când a fost amenințat de spanioli, la începutul secolului al XVI-lea, emirul a apelat la piratul otoman Barbarossa care i-a expulzat pe spanioli și a plasat Algerul sub dominația Imperiului Otoman.

Algerul a devenit baza cea mai importantă a piraților Coastei Berbere pentru o perioadă de 300 de ani; în cele din urmă, activitățile lor au fost stopate de o armată americană condusă de Stephen Decatur. Francezii au cucerit orașul în 1830 și l-au transformat în cartierul general al imperiului lor colonial din Africa. În Al Doilea Război Mondial a devenit cartierul general al Aliaților din Nordul Africii și, pentru un timp, capitala provizorie a Franței. În anii 1950 a fost punctul central în campania pentru independența Algeriei. După obținerea acesteia, Alger a devenit centrul politic, economic și cultural al țării.

             Partea modernă a oraşului, dezvoltată de curând, se află în zona maritimă, majoritatea magazinelor şi restaurantelor găsindu-se în această zonă. Numit chiar oraş cosmopolitan, Algerul are o serie de cartiere bogate: Hydra, Ben Aknoun, El-Biar şi Bouzareahm, cu o abundenţă de restaurante şi cafenele dar şi un cartier vechi, Casbah, descris ca un oraş în sine.

În Alger poate fi vizitată Grădina Botanică (cunoscută local sub numele de Jardin D’Essai du Hamma). Grădina a fost construită în 1832 şi este cea mai veche grădină din Algeria. Este împărţită în trei zone: grădinile franceze, grădinile engleze şi grădina zoologică, unde se află mai multe specii de animale. Recent, grădina s-a îmbogăţit cu o serie de restaurante şi centre de informare. În oraş se mai află o grădină zoologică, numită Ben Aknoun, cea mai veche din ţară şi care adăposteşte crocodili, maimuţe, cămile, elefenaţi şi tigri.

Pentru cei pasionaţi de istorie, în Alger se află Muzeul Bardo de preistorie şi etnografie, unde se găsesc diverse exponate, fosile, artefacte şi ceramică, toate datând din preistorie. Tot aici se află Muzeul Artelor Frumoase, cel mai apreciat muzeu de acest fel din Africa de Nord. Alte muzee în Alger: Muzeul Artelor Populare şi Tradiţiilor, Muzeul Naţional al Artelor Contemporane şi Moderne (ambele dedicate profilului artistic al Algeriei), Muzeul Copilăriei, Muzeul Naţional al Antichităţilor şi Agenţia Naţională de Arheologie.

Casbah este un fel de cetate, un obiectiv istoric, ce are un aer specific. E cel mi vizitat obiectiv turistic al Algerului iar din 1992 este protejat de UNESCO. Casbah atrage prin străzile sale înguste, asemănătoare cu un labirint. Adăposteşte o serie de moschei şi palate din perioada otomană şi ruinele unei vechi cetăţi.

Moscheea Ketchaoua a fost, inaintea dobandirii independentei in 1962, Catedrala Sf. Philippe, care a fost transformata dintr-o veche moschee datand din secolul al XVII-lea. Intrarea principala se face urcand 23 de trepte, si este ornamentata cu o poarta sustinuta de patru coloane de marmura neagra, in vreme ce restul arcadelor sunt sustinute de coloane de marmura alba, cateva dintre ele apartinand moscheii originale. Cladirea este un monument arhitectonicdeosebit, fiind un amestec de stil maur si bizantin.
Muzeul Bardo, important obiectiv turistic al orasului si al Algeriei, prezinta cateva sculpturi si mozaicuri antice descoperite in Algeria, alaturi de medalii si monede algeriene.

 

Catedrala Notre Dame d’Afrique este unul dintre cele mai faimoase monumente, situata in districtul Z’will ghara, aceasta dateaza din anul 1858.

 

Monument des Martyrs, inaugurat in anul 1982, la cea de-a 20a aniversare a independentei Algeriei este un monument de beton ce comemoreaza razboiul algerian pentru independenta, si reprezinta un palmier ce adaposteste intre frunze „flacara eterna”, iar pe marginea fiecarei frunze de palmier sta statuia unui soldat, ce reprezentinta cate o etapa a luptei Algeriei.
Grand Post Office este o constructie in stil neo-maur situata in plin centrul orasului Alger.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse numeroase obiective situate in Algeria: Fortificatia montana Beni Hammad (1980), Picturile rupestre de la Tassili n’Ajjer (1982), Valea M’zab (1982), Ruinele romane de la Djemila (1982), Vechiul oras Tipasa (1982) (ruinat), Ruinele romane de la Timgad (1982), Orasul vechi (Casbah) din Alger (1992).

 

Sursa : http://injurullumii-a-z.blogspot.com/2011/03/algeria.html

0 Shares
You May Also Like