Munții Atlas

0 Shares
0
0
0

Munții Atlas sunt un lanț muntos înalt din nord-vestul Africii având ca. o lățime de 2300 km, întinzându-se pe teritoriul statelor Maroc, Algeria și Tunisia. Vârful cel mai înalt fiind Toubkal (4165 m) este situat în partea sudică a Marocului.

Munții alcătuiesc o linie de despărțire între clima umedă a regiunii nord-vestice africane și clima caldă extrem de uscată a deșertului Sahara.
 

Formare

Cei mai vechi sunt munții Antiatlas care s-au format în perioada paleozoicului timpuriu (ca. înainte cu 300 milioane de ani) ca urmare a coliziunii continentelor de odinioară.
Abia în terțiar (înainte cu 65 milioane până la ca. 1,8 milioane de ani) s-a format restul munților Atlas împreună cu munții din penisula Iberică, fiind munți de încrețire
Aceste mișcări tectonice au generat și strâmtoarea Gibraltar Munții Pirinei ca și Munții Alpi
Abia în perioada quaternară se desprinde continentul African de cel European.

Masivul Atlas din punct de vedere tectonic este situat între placa tectonică Euroasiatică la nord și cea Africană la sud, această zonă geografică fiind expusă la cutremure frecvente formate prin frecarea celor două plăci tectonice.
Orașul Blida situat în centrul munților Atlas având ca. 265 000 de locuitori (2005) a fost de două ori bântuit de cutremure în secolul XIX cuttremurul al doilea distrugând complet așezarea.

O situație asemănătoare a avut-o orașul Algerian Ech Cheliff cu 235 000 de locuitori care a suferit din cauza unui cutremur (1980) cu intensitatea de 7,3 pe scala Richter când au murit 5000 de oameni.
substantile minerale Atlasul este bogat în minereuri de fier, plumb, cupru, fosfat, sare, mercur, marmoră și mai puțin argint, cărbuni naturali și gaz natural, numai Africa de Sud este așa bogată în resurse naturale.

Clima

In general este o climă continentală cu veri fierbinți, iar iarna din cauza altitudinii mari cu căderi de zăpadă care pe piscurile mai înalte care nu persistă de obicei tot timpul anului, însă cu temperaturi nu prea scăzute.
Primăvara prin topirea zăpezii iau naștere râuri și lacuri numite Wadi, lacuri ce seacă vara în locurile mai înalte sunt lacuri sărate numite Shots care în timpul verii devin bălți mici.

Flora și fauna

Datorită pășunatului intensiv și exploatării neraționale a pădurilor, cresc în regiune tufișuri de Macchia, Korkeihe, ca și cedri Alepo, pini, măslini sălbatici.Datorită climei diferite după altitudine aici întâlnim o faună variată, ca: mistreți, gazele, leoparzi, gheparzi, iepuri de deșert, rozătoare, șerpi și alte reptile mici, insecte.

Populația

Toate orașele mari din Algeria se află în nordul țării în zona Atlas, în sud fiind deșertul Sahara. Populația cea mai densă se află pe țărmul Mării Mediterane.
Unele oraș ca de exemplu Marakesh din Maroc cu 850.000 de locuitori (2004) se află la poalele Atlasului sau orașul algerian Constantine la 650 m altitudine cu 500.000 (2005) de locuitori și El Djelfa la peste 1.100 m altitudine cu 235.000 (2005) de locuitori, ne mai amintind satele numeroase unde copii caută să-i înșele pe turiști.

 

Sursa :   http://ro.wikipedia.org/wiki/Mun%C8%9Bii_Atlas

0 Shares
You May Also Like