Care este tratamentul canalului radicular la microscop?

Care este tratamentul canalului radicular la microscop?

0 Shares
0
0
0

Care este tratamentul canalului radicular la microscop?Odata cu avansarea si dezvoltarea stomatologiei moderne, utilizarea microscopiei dentare in tratamentele canalului a devenit foarte importanta. Cu ajutorul sau, medicul poate elimina instrumentele fracturate de pe canal, poate identifica orice fractura sau fisuri de radacina care compromit un tratament al canalului.

Pe masura ce metodele de tratament evolueaza, exista tot mai multe instrumente pentru a creste succesul si a usura fluxul de munca al medicului. Aceste instrumente importante includ laserul dentar. In urma multor studii, eficacitatea tratamentului cu canale laser dentare a fost demonstrata.

Este utilizat un astfel de tratament in stadiul de dezinfectare a canalelor, iar utilizarea acestuia la microscop ofera medicului un control mai bun al dezinfectarii peretilor canalelor si creste sansele de reusita a interventiei endodontice.

Mai multe informatii veti afla in randurile care urmeaza, in care vom discuta totul despre tratament de canal microscop.

Care sunt avantajele tratamentului canalului asistat cu laser?

Cand este utilizat, laserul dentar emite o raza luminoasa care curata tesutul moale si dur de cavitatea bucala sau isi modifica structura. FDA (Food and Drug Administration) a aprobat utilizarea laserului in stomatologie si a adus o contributie importanta la tratamentul canalului, tratamentul cariilor (fara anestezie si nedurere), tratamentul gingivitei, bolilor parodontale si asa mai departe.

Efectele laserului in tratamentul endodontic au fost confirmate si ofera o contributie critica la dezinfectarea canalelor, in special in cazurile complicate cand dintii prezinta boli vechi, infectii, secretii purulente etc.

Succesul unui tratament cu canal asistat cu laser este dat de eficienta cu care canalele radiculare, obstructia canalului radacinilor, calitatea restaurarii coronare (obturatie sau coroana dentara) sunt dezinfectate si efectuate.

Tratamentul clasic al canalelor radiculare consta in curatarea cu instrumente speciale si dezinfectarea cu solutii antiseptice. Desi aceste solutii iriga cu succes canalul / canalele principale, canalele auxiliare sunt adesea lasate neatinse atat de instrumentele mecanice, cat si de solutii. Aici este implicata terapia cu laser si ozonoterapia.

Laserul dentar este introdus in canal si este condus pe intreaga lungime, folosind miscari circulare. Astfel, fasciculul laser atinge toti peretii canalului si intra si dezinfecteaza cele mai inguste canale. In plus fata de laser, lampa cu ozon care emite acest gaz are capacitatea de a patrunde si de a dezinfecta cele mai dificile spatii accesibile din adancimea canalelor.

Cat de important este endodontul in tratamentul canalului radacinilor?

Desi nu toate tratamentele canalului necesita interventia unui specialist, este de preferat sa opteze pentru ajutorul sau. Un specialist endodontist poate gestiona mai bine situatiile neasteptate sau dificile, canalele radacinilor inguste sau curbate si va fi inarmat cu rabdarea necesara pentru a finaliza un tratament perfect cu canal asistat cu laser. Desi este o interventie unica (1-3 ore), poate oferi un tratament de succes si poate conserva dintele mult timp.

Ce necesita un tratament corect al canalului radacinilor?

Izolarea dintelui

Un tratament cu canal laser corect asistat nu poate fi facut fara o izolare adecvata a dintelui tratat. In cele mai multe cazuri, acest lucru implica utilizarea dintilor in suluri de lana. Astfel, se poate oferi o bariera foarte eficienta intre canalele dintilor tratati si bacteriile din saliva si cavitatea bucala.

Identificarea canalului

Inainte de tratament trebuie gasita deschiderea canalului. Desi este o operatie usoara pentru un specialist (in special la microscop), in unele cazuri, canalele sunt cautate in locuri gresite si se pot realiza perforatii pentru a compromite sau slabi dintele.

Identificarea numarului corect de canale

O problema mai frecventa este esecul unuia sau mai multor canale. Aceasta se poate traduce prin durere postoperatorie dupa trecerea anesteziei sau in timpul anesteziei, deoarece pulpa dentara neinfectata de la canale este infectata si exista leziuni la varful radacinii care se pot transforma in abces.

Manipularea completa a canalului

La fel ca in cazul „b” punctual, ne-abaterea intregului nerv de la unul sau mai multe canale poate duce la aparitia unui granulom sau chist la dinte.

Dezinfectarea canalului

Alaturi de canalizarea pe toata lungimea lor, aceasta etapa are o importanta majora! Aici intervine dezinfectarea cu laser care s-a dovedit eficienta in a ucide bacteriile care nu pot fi eliminate atat de eficient prin metodele clasice.

Fractura instrumentelor pe canale

Ocazional se poate intampla ca un ac sa fie fracturat pe canale. Acesta este un accident care poate aparea si adesea nu are complicatii daca canalul a fost dezinfectat complet. Chiar si asa, acest accident poate fi evitat de un specialist care stie sa judece dificultatea cazului, sa gestioneze bine tratamentul, si sa aiba rabdare.

Cat de mult ajuta laserul in procedura de tratare a canalului microscopului?

Pentru inceput, integrarea microscopului in tratamentul canalului ajuta la succesul endodontic. Cu ajutorul microscopului, se pot identifica canale suplimentare si se pot observa pereti ai canalelor radiculare in multe cazuri pe intreaga lor lungime.

Astfel, atunci cand este folosit laserul microscopului in dezinfectia canalului, acesta poate fi realizata in profunzime si in detaliu.

0 Shares
You May Also Like