Marcajul bijuteriilor de argint

Marcajul bijuteriilor de argint

0 Shares
0
0
0

Te-ai intrebat vreodata de ce sunt marcate bijuteriile din argint si ce reprezinta acel marcaj? Cumparam argint la cele mai bune preturi, numai pe Casa-Amanet.com!

De ce unele bijuterii din argint sunt descrise prin marcajul “sterling silver” iar altele doar prin “silver”? Sau de ce unele bijuterii din argint nu au nici un fel de marcaj? Pentru a intelege sistemul de marcare al bijuteriilor din argint si folosirea cuvantului “sterling”, trebuie sa intelegem putin “stiinta” din spatele reclamei.

Daca bijuteriile ar fi fost construite din argint pur, nu ar fi durat mult, din cauza faptului ca argintul este un metal foarte moale. Pentru a construi o bijuterie, ai nevoie de un aliaj, adica ai nevoie sa aliezi acest argint cu un alt metal, mai dur (de exemplu Cuprul).

Cu mai bine de 700 de ani in urma, in secolul al XIII-lea, unii bijutieri fara scrupule vindeau bijuterii din argint, care contineau de fapt foarte putin argint (si foarte mult cupru). O statueta conceputa pentru Edward 1 al Angliei, a schimbat aceste practici. Statueta a fost prima bijuterie din argint care a instituit practica marcajului.

Marcajul bijuteriilor de argint

Prin aceasta practica, cumparatorul se asigura ca argintarul/bijutierul ii vinde un produs cu o concentratie de argint foarte mare si nu doar un aliaj de proasta calitate. Intr-un anumit fel, practica de marcare a reprezentat primul element de legislatie (prima lege) conceputa pentru a proteja consumatorii din Anglia.

Continutul unei bijuterii din metal era si inca este masurat in parti la mie (x/1000), iar bijuteriile de argint ce contin 925 parti la mie si peste, sunt descrise ca fiind de tip “Sterling silver”, adica argint de cea mai buna calitate.

Daca vedeti acest marcaj pe orice bijuterie din argint, veti stii cu siguranta ca bijuteria respectiva are o concentratie de argint foarte mare.

Cum pot afla daca bijuteria marcata are intr-adevar o astfel de concentratie?

Pentru a afla ce concentratie de argint are o anumita bijuterie (inel, lant, brosa, etc.), parti minuscule din aceasta se indeparteaza si se testeaza separat, cantarindu-se si fiind apoi dizolvate intr-o solutie bazata pe acid nitric.

Mai tarziu, in acest proces se adauga si clorura de potasiu, pana ce argintul se re-solidifica sub forma de clorura de argint. Prin masurarea foarte precisa a cantitatii de clorura de potasiu de care este nevoie in acest proces, cei care testeaza bijuteria respectiva isi pot da seama exact, despre cat argint este de fapt vorba, adica ce concentratie are acesta. In schimb, acest marcaj incadrat intr-un tipar oval (margine ovala) nu va fi singurul pe care il vei vedea pe o bijuterie din argint.

Unele bijuterii din argint pot avea si o alta litera stantata la suprafata, care semnifica anul in care a fost produsa piesa de bijuterie respectiva. In plus, un anumit marcaj poate fi folosit pentru comemorarea unui an special, asa cum a fost anul 2000 (pentru Jubileul Reginei Angliei). In momentul de fata, bijuteriile din argint sunt marcate/stantate cu ajutorul laserului. Acest marcaj se face dupa finisarea finala a bijuteriei si este ideal pentru bijuteriile din import.

0 Shares
You May Also Like