De cate tipuri este compactarea?

De cate tipuri este compactarea?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vorbim despre compactarea si tasarea pamantului, elementele principale sunt reprezentate de maiuri compactoare.  Acestea sunt utilajele care ne ajuta sa tasam pamantul si sunt masini de putere care necesita aptitudini de folosire.

Va recomandam ca atunci cand cumparati maiuri compactoare sa nu faceti rabat de la calitate pentru ca este foare important sa aveti cele mai bune masini pentru a evita diverse pierderi si accidente. Utilizarea nejudicioasa a utilajelor duce la o compactare ineficienta si la consumul unui mecanic mai mare si deci mai putin economic.

Sunt doua grupe mari de pamant care pot sa fie puse in opera: pamanturi coezive si pamanturi care nu sunt coezive insa in ultima perioada de timp s-au dezvoltat foarte mult ancoramentele si alte materiale care au dimensiuni mai mari, chiar daca sunt mai scumpe in momentul in care se face excavarea si transportul, ce conduc si la scurtarea tmpului pentru executie si la diminuarea volumului pus in opera cu ajutorul unor caracteristici fizice si mecanice superioare.

De cate tipuri este compactarea?

Colateral cu tipurile de pamant enumerate mai sus sunt si pamanturi care se compacteaza mai greu si unele din ele sunt chiar improprii lucrarilor de terasamente. Aici putem enumera pamanturile care au mai putin de 6 procente material organic cum ar fi malul sau turba, argila grasa, pamanturile care au componente solubile in apa cum ar fi gipsul, clorura de sodiu, nisipurile uniforme, etc.

Pentru alegerea materialelor pentru umplutura e tine cont si de prevederile din standarde.

Exista si pamanturi coezive. In categoria aceasta intra acel pamant care are o valoare a coeziunii mai mare de 5 si sunt nisipurile argiloase, prafoae, argilele si prafurile, cele din urma fiind utilizate si la ecrane ce se datoreaza unei permeabilitati scazute.

In grupa aceasta de pamant ca si utilaje se recomanda screperele de exploatare si si pentru transport grederele. Pentru imprastiere si nivelarea straturilor se recomanda buldozerele.

De asemenea este nevoie sa aveti si scarificatoare pentru a infatisa standardele.

Pentru o distanta mai mica avem nvoie de screpere si pentru una mai mare avem nevoie de camioane.

Pamanturile care nu sunt coezive includ toate acele materiale granulare care au o coeziune aproape egala cu zero insa au un grad de neuniformitate mai mare pentru a se putea compacta usor la gradul de indesare recomandat.

In categoria aceasta putem include nisipurile slab prafoase, cele cu pietris, cele cu bolovani si mai multe combinatii ale acestor fractiuni.

Pentru terasare se recomanda excavatoarele, greiferele si draglinele si pentru nivelare sunt bune buldozerele. Pamanturile care sunt coezive sau cele necoezive se definesc ptin standarde.

Mai exista si ancoramentele sau materialele care au elemente mari. Pentru a realiza barajele mari de exemplu, digurile marine si batadourile, dupa ce se dezvolta tehnic utilajele de compactare se trece si la utilizare frecventa a anrocamentelor care sunt facute din roci rezistente la compresiune, la cos si la gelivitate, a blocurilor care au dimensiuni mari de pana la 100 cm, facute din morene, conglomerate si bolovanisuri. Este foarte important sa se stabileasca si o curba granulometrica adecvata in asa fel incat materialul sa patrunda in golurile celuri mare.

0 Shares
You May Also Like