Ce este cancerul de san?

Ce este cancerul de san?

0 Shares
0
0
0

Ce este cancerul de san?Cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femeile din toata lumea, este fara doar si poate cancerul de san. In fiecare an sunt depistate in jur de 1.7 milioane de noi cazuri de cancer mamar, dupa cum rezulta din statisticile oferite de catre World Cancer Research Fund International.

Cancerul de san reprezinta cresterea necontrolata a celulelor din san. Este posibil sa apara si la barbati, dar cele mai multe cazuri sunt fara doar si poate aparute la femei.

Semnele si simptomele cancerului de san

Exista mai multe semne si simptome ale cancerului la san, iar printre acestea se numara:

  • Inrosirea sau corodarea pielii de pe san.
  • Inversarea mamelonului.
  • Modificari ale pielii ce acopera sanul.
  • Schimbari ale marimii, formei sau aspectului unui san.
  • Un nodul mamar, ingrosarea unei anumite portiuni mici sau o zona ce se simte diferit in comparatie cu tesutul din jur.
  • Cojirea, scalarea sau exfolierea zonei de pigmentare din apropierea mamelonului, sau a pielii de pe san.

Este foarte important ca femeile care observa ca au un nodul, sau in cazul in care au constatat o alta modificare a sanului. Chiar daca au avut parte de o mamografie recenta iar rezultatul a fost unul normal, nu trebuie amanata programarea la medic.

Exista si alte proceduri printre care o elastografie in Cluj Napoca, care ofera informatii care sunt imposibil de obtinut cu ecografia mamara sau cu mamografia.

Care sunt cauzele cancerului la san?

Pana la momentul de fata nu sunt cunoscute cauzele cancerului de san, insa medicii stiu ca aceasta afectiune apare in momentul in care celulele incep sa creasca in mod anormal.

In comparatie cu celulele sanatoase, celulele care incep sa creasca anormal se fragmenteaza mult mai repede, si continua sa se acumuleze, pana cand creaza o masa sau un nodul. Celulele se pot raspandi de la san la ganglionii limfatici sau catre alte parti ale corpului.

De cele mai multe ori, cancerul de san incepe de la celulele din glandele care produc lapte (carcinim ductal invaziv). Este posibil ca acesta sa inceapa si din tesutul glandular (carcinom lobular invaziv). Este posibil sa inceapa si in alte celule sau tesuturi care se afla in interiorul sanului.

Odata cu trecerea timpului au fost efectuate unele studii, iar cercetatorii au descoperi mai multi factori care pot sa mareasca sansele de aparitie a cancerului de san. Amintim aici factorii de mediu, factorii hormonali, factori care tin de stulul de viata.

Ceea ce nu se stie insa, este de ce persoanele care nu prezinta factori de risc, ajung in situatia de a avea cancer de san, in timp ce alte persoane in ciuda faptului ca au factori de risc, nu au cancer la san.

Cel mai probabil, o interactiune complexa intre constitutia genetica si mediul inconjurator poate fi cauza cancerului de san.

Cancerul de san se poate mosteni

De precizat este faptul ca in jur de 5% – 10% din cazurile de cancer de san, sunt legate de mutatii genetice care au fost mostenite de la parinti.

S-au descoperit gene mutante mostenite care pot sa creasca riscul de aparitie a cancerului la san; cele mai frecvente fiind genele BRCA 1 si BRCA. Amandoua maresc considerabil riscul de cancer mamar, dar si riscul de cancer ovarian.

Persoanele care au avut mama, sora, bunica sau chiar fiica, si care au fost diagnosticate cu cancer la san, au sanse mari sa se confrunte mai devreme sau mai tarziu cu aparitia acestui tip de cancer. La fel stau lucrurile si cu cancerul ovarian de exemplu. De aceea, medicul de familie poate recomanda un test de sange pentru a descoperi daca sunt sau nu sunt prezente mutatiile specifice genelor BRCA sau a altor gene care au fost mostenite.

0 Shares
You May Also Like