Ce este ERP (Enterprise Resource Planning)?

Ce este ERP (Enterprise Resource Planning)?

0 Shares
0
0
0

Ce este ERP (Enterprise Resource Planning)?Software-ul Enterprise Resource Planning (ERP) este o solutie de software de gestionare a afacerilor, utilizata in principal de producatori si alte companii de anvergura.

Un sistem ERP functioneaza ca o baza de date centrala, unde toate informatiile companiei pot fi stocate, partajate si accesate cu usurinta in toate departamentele prin laptopuri, computere desktop si chiar smartphone-uri si tablete, in functie de stilul de implementare.

Aceste solutii ERP integreaza procesele dvs. de afaceri intr-un efort de a crea o afacere mai usoara, eficienta si puternic automatizata.

Cu caracteristici care includ tablouri de bord interactive, analitice, metrici si capabilitati de integrare a software-ului, printre alte functii, ERP ofera utilizatorilor sai capacitatea de a creste comunicarea si colaborarea in tot timpul gestionarii afacerii dvs. intr-un singur spatiu centralizat.

Istoricul ERP

Software-ul ERP de astazi este un instrument complex, puternic si uneori coplesitor. Exista multe module, caracteristici si capabilitati care il fac cu atat mai impresionant.

Cu toate acestea, a fost nevoie de multi ani pentru a ajunge acolo unde este acum. Scopul software-ului ERP de-a lungul acestor ani a ramas acelasi: a ajuta companiile sa functioneze mai eficient.

Etapa 1: Dezvoltare timpurie

Radacina solutiei moderne de software ERP provine din software-ul MRP timpuriu (Planificarea Cerintelor Materialelor) care a fost dezvoltat in anii 60. A fost o etapa uriasa fata de sistemul anterior de hartie si stilou, dar limitata.

Sistemele timpurii de MRP s-au concentrat pe organizarea si programarea referitoare la materialele din partea productiei, cu vizibilitate limitata in alte domenii, cum ar fi business si contabilitate. Aceste domenii aveau nevoie de sisteme si integrari proprii, dar MRP-ul din acea perioada nu le-a putut oferi.

Etapa 2: Avansari tehnologice

Primul salt semnificativ in tehnologie pentru MRP a venit in anii 1970, cu accent pe hardware si PC-uri. Prin aceasta, MRP a evoluat in MRP II si in cele din urma MRP III.

MRP II a adaugat alte procese, cum ar fi contabilitatea, alte elemente financiare si elemente de relatie umana atat pentru angajatii interni, cat si pentru clientii externi.

MRP III a adaugat mai multe detalii si a centralizat mai bine toate informatiile pentru a-l face mai usor de utilizat, ceea ce a deschis potentialul pentru multe companii noi de a utiliza software-ul.

Etapa 3: Inceputul ERP modern

Sistemul modern ERP a inceput sa ia forma cu un puternic avant in industria tehnologiei in anii 90. De la inceputul anului 2000, companiile au fost dispuse sa investeasca in software de nivel superior pentru a-si proteja datele si afacerile. Acesta a fost si deceniul in care, pentru prima data, guvernele si organizatiile non-profit au cumparat softuri ERP la scara larga.

Principalele caracteristici ale unui sistem ERP

Baza de date centrala

Introduceti datele o singura data in software-ul ERP, si pot fi accesate de orice alt utilizator. Ganditi-va la ea ca la o camera comuna pentru informatiile ERP stocate.

Functioneaza in timp real

Odata ce informatiile sunt introduse in software-ul ERP, acesta se actualizeaza in intregul sistem, oferind informatii actualizate in timp real pentru toti utilizatorii sai.

Cuprinzator

Aceasta inseamna ca majoritatea functiilor si proceselor dvs. de afaceri zilnice ar trebui sa poata functiona in cadrul sistemului ERP.

Cum se utilizeaza un sistem ERP

Software-ul Enterprise Resource Planning este utilizat de intreprinderile si producatorii care au nevoie de o solutie care va stoca, gestiona si comunica date intre departamente. Cu tablouri de bord, diagrame, functii si metrici cheie, poate fi un software care poate parea intimidant de utilizat la prima vedere, dar acest lucru este departe de adevar.

Este important sa folositi toate aspectele software-ului dvs. ERP, asadar ca iata cum sa utilizati ERP si sa profitati la maximum de un sistem complex:

  1. Adaugati toate informatiile despre afacere in sistem

Partajarea tuturor informatiilor despre companie descompun peretii care separa departamentele unul de celalalt. Acest lucru incurajeaza colaborarea, faciliteaza munca tuturor si imbunatateste activitatea generala a intreprinderilor cu informatii precise si actualizate periodic.

  1. Utilizati capabilitatile fluxului de lucru

Software-ul ERP poate automatiza procesele de afaceri, ceea ce elimina utilizatorii ERP sa fie nevoiti sa finalizeze sarcini obositoare. Acest proces imbunatateste productivitatea si aduce rezultate mai rapide.

  1. Integrarea sistemului

Implementarea de aplicatii si solutii ERP care vor ajuta mai multe departamente, inclusiv vanzari, marketing si finante, vor imbunatati precizia muncii, precum si cresterea comunicarii si a productivitatii.

  1. Utilizati Google Analytics

Software-ul ERP este echipat cu date, diagrame si date analitice care ajuta intreprinderile sa vada cat de bine se descurca si care pot ajuta la identificarea obiectivelor de afaceri.

 

0 Shares
You May Also Like