Ce este orteza si ce beneficii ofera aceasta?

0 Shares
0
0
0

Orteza este termenul corect pentru un dispozitiv aplicat extern, care este proiectat si montat pe corp pentru a atinge unul sau mai multe dintre urmatoarele obiective:

 • Controleaza alinierea biomecanica;
 • Corecteaza sau acomodeaza deformarea;
 • Protejeaza si sustine o vatamare;
 • Asista la reabilitare;
 • Reduce durerea;
 • Creste mobilitatea;
 • Creste independenta.
 • Imobilizeaza o parte ranita a corplui pentru a promova vindecarea

Ortezele prescrise in general sunt grupate astfel:

 • Orteze pentru picioare (FOs) – pentru diverse probleme ale piciorului sau posturale;
 • Orteze pentru glezne (AO) si Orteze pentru genunchi (KOs) – pentru protectia articulara, reducerea durerii sau sustinerea dupa operatie;
 • Orteze de glezna-picior (AFO) si orteze de genunchi-glezne-picior (KAFOs) – pentru a imbunatati mobilitatea, a sprijini reabilitarea si obiectivele biomecanice;
 • Diferite orteze ale membrelor superioare – pentru a oferi sprijin pozitional si functional membrului superior;
 • Orteze de fractura – alternativa moderna la turnare din ipsos sau din fibra de sticla;
 • Orteze spinale – pentru a corecta sau controla deformarile si leziunile coloanei vertebrale si pentru a oferi imobilizarea sau sprijinul leziunilor coloanei vertebrale;
 • Exista o mare varietate de orteze prefabricate si realizate la comanda, utilizate pentru multe probleme musculo-scheletice. Acestea sunt dispozitive specializate si ar trebui sa fie intotdeauna montate de un ortoped / protetist complet calificat.

De-asemenea, facem precizarea ca ortezele pot fi pre-modelate sau personalizate, iar in continuarre vom vedea despre ce este vorba:

O optiune pre-modelata, prefabricata (de obicei doar un brant) care este disponibila accesand https://www.ciorapimedicinali.com/Orteze-Epitact, si cel mai adesea, este o solutie adecvata.

Functia principala a talpilor obisnuite este de a oferi amortizare si confort, dar acestea nu pot aborda probleme biomecanice pe care le aveti in mers si in picioare.

Ce sunt ortezele personalizate?

Ortezele personalizate sunt dispozitive care sunt realizate in mod special picioarele unei persoane pentru a optimiza alinierea membrului inferior incepand de la picior si transpunandu-se la glezna, genunchi, piciorul superior si pelvis.

Cu o aliniere imbunatatita, orteza personalizata ajuta la imbunatatirea eficientei si la minimizarea absorbtiei de soc prin extremitatea inferioara, pelvis si coloana vertebrala.

Aceste dispozitive corective sunt introduse in incaltamintea unei persoane similare cu talpile interioare.

Acestea pot ajuta la alinierea multor oase din picior si la controlarea mobilitatii excesive sau a rigiditatii excesive a acestor oase si tesuturi conjunctive. In cele din urma, mentin o aliniere neutra a piciorului in timpul activitatilor verticale.

Ortotipurile la comanda reduc stresul si incordarea corpului mentinand cea mai optima pozitie a piciorului pe toata durata ciclului de mers. Acest lucru este esential, deoarece picioarele sunt primul punct de contact intre o persoana si mediul inconjurator.

Amplasarea defectuoasa a picioarelor va duce la cresterea energiei necesare pentru a echilibra, a suporta greutatea si a merge mai departe prin transferul de greutate. Aceasta creste semnificativ riscul de ranire.

Cum se realizeaza ortotipuri personalizate?

Chiar si o anomalie foarte mica in alinierea sau functia picioarelor poate avea un impact semnificativ asupra articulatiilor si a functiei tesuturilor moi de mai sus.

Ortotipurile personalizate sunt concepute special pentru a corecta problemele piciorului si pentru a imbunatati alinierea pana la nivelul membrului inferior si chiar prin coloana vertebrala.

Un medic instruit va finaliza o evaluare detaliata a mersului si pozitiei piciorului, atat in ​​stare statica, cat si dinamica. Profesionistul medical va cauta asimetrii si anomalii la nivelul picioarelor si extremitatii inferioare.

Aceste informatii vor fi combinate cu o amprenta precisa a picioarelor pe o forma turnata din spuma. Aceasta va fi trimisa la un laborator unde va fi fabricata si creata orteza.

Unele facilitati vor folosi, de asemenea, o masina de scanare a mersului, pentru a analiza unde se disperseaza majoritatea greutatii dvs. in timpul ciclului de mers.

Specialistul la picioare poate solicita ca laboratorul sa adauge caracteristici speciale la orteze, in functie de zona de durere a pacientului, de tiparele de uzura ale incaltamintei pacientului si de modificarea pielii de pe picioare.

Orteza poate fi facuta pentru a se incadra in pantofii de alergare, pantofii sport, tocurile inalte, incaltamintea casual sau o combinatie de pantofi diferiti.

De ce avem nevoie de ele?

Functia ortezelor nu se limiteaza doar la ridicarea si sustinerea arcadelor, ci realinteaza picioarele si gleznele si incearca sa restabileasca functia completa a picioarelor.

De asemenea, iti redistribuie greutatea mai uniform pe latimea piciorului si poate scuti presiunea asupra petelor sensibile de la picioare.

Absorbtia socului nu este un factor primordial atunci cand cautati orteze, desi unele ofera un anumit grad de absorbtie a socului, motivarea din spatele acestui lucru consta in faptul ca un picior care functioneaza corect nu are nevoie de absorbtie de soc extern.

Disfunctiile biomecanice pot duce la o multitudine de probleme care variaza de la dureri de calcaie pana la plangeri la nivelul soldului si ale coloanei vertebrale superioare.

Adesea, nu se considera ca cauza durerilor inferioare de spate ar putea fi de fapt depistata la suprapronare – o rostogolire in interior a piciorului cu degetele excesiv impletite.

Aproximativ 70% din populatia americana sufera de suprapronatie. Motivul pentru care aceasta este o conditie atat de obisnuita este ca ne plimbam zilnic pe suprafete dure si plane, spre deosebire de terenuri accidentate si variate, asa cum am facut-o cu milioane de ani inainte.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like