Ce sunt copacii?

Ce sunt copacii?

0 Shares
0
0
0

Poate te-ai intrebat ce sunt mai exact copacii. Din acest motiv, dorim sa rezolvam o intrebare care pare aparent simpla, dar care ne va ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza planeta noastra. Si este adevarat ca, copacii joaca un rol vital in diferite ecosisteme.

De aici urmatoarea intrebare pe care de obicei o punem: Care este functia unui copac? Din nou raspunsul este destul de larg, dar putem spune ca, pe langa faptul ca ofera adapost si produce hrana pentru animale si alte plante, este si foarte util datorita multiplelor utilizari ale materiilor prime; precum lemnul sau rasina, printre altele. Si, de parca nu ar fi de ajuns, el ajuta si la protejarea terenului de eroziune si este unul dintre principalii producatori de oxigen.

Doriti sa aflati mai multe despre caracteristicile copacilor, tipurile de copaci, partile lor si utilizarile lor? Va incurajam sa aruncati o privire la acest articol despre ce sunt copacii si, in acest fel, sa aflati despre unele dintre cele mai cunoscute specii.

Ce sunt copacii si care sunt caracteristicile lor?

Exista peste 100.000 de specii de copaci pe planeta noastra. Aceasta cifra reprezinta 25% din toate plantele de pe Pamant. Prin urmare, copacii sunt fiinte vii care fac parte din Regatul Plantae / Regatul Plantelor.

Daca vorbim despre principalele caracteristici ale copacilor, trebuie sa mentionam mai intai trunchiul lor lignificat sau lemnos. Acesta este de obicei mult mai dur si mai gros decat restul tulpinilor plantei. Din acest motiv, se deosebesc de arbusti prin inaltimea si dimensiunea robusta. Desi copacii sunt plante care pot avea dimensiuni foarte variate, putem spune clar ca se remarca printre prin atingerea a peste 140 de metri, cum este cazul Eucalyptus regnans sau Sequoia sempervirens.

Partile copacilor

Una dintre caracteristicile lor principale sunt: radacina, trunchiul, ramurile, frunzele si coroana.

Radacinile sunt responsabile pentru absorbtia apei si a nutrientilor. Trunchiul si ramurile sunt partile responsabile de asigurarea sprijinului si de a crea astfel o structura ferma, astfel incat planta sa poata creste optim. De asemenea, sunt responsabile de transportul substantelor absorbite de radacina, astfel incat acestea sa ajunga la frunze, unde se realizeaza fotosinteza. In felul acesta reusesc sa-si faca singuri mancarea. In cele din urma, coroana sau partea superioara a copacului are functia de a oferi umbra restului plantei.

Ce obtinem dintr-un copac?

Din fiecare parte a copacului se obtin diferite materiale utile pentru fiinta umana. De exemplu, din trunchiul copacului, pe langa obtinerea lemnului, se obtine celuloza, rasina si chiar cerneala. In cazul radacinilor, multe sunt folosite in scop farmaceutic datorita obtinerii uleiurilor si posibilitatii de a le emulsiona pentru a face infuzii bune pentru sanatate. In plus, in cazul pomilor fructiferi obtinem si alimente, fructe, pentru a avea parte de o alimentatie echilibrata. De asemenea, folosim copacii si pe post de decoratiuni. De exemplu, folosim brazi de lux in perioada Craciunului.

Pe scurt, putem spune ca, copacii sunt o sursa foarte bogata de hrana si materiale cu care se fabrica nu numai mobilier din diferite tipuri de lemn, ci si uleiuri, ceara, coloranti si condimente, in viata noastra de zi cu zi.

0 Shares
You May Also Like