Ce trebuie să știți despre aromoterapia topică

Ce trebuie să știți despre aromoterapia topică

0 Shares
0
0
0

În timp ce uleiurile esențiale sunt cel mai bine utilizate cu un difuzor, pentru a fi inhalate prin căile nazale, aplicarea topică este, de asemenea, o modalitate eficientă de a le utiliza. Cu toate acestea, uleiurile esențiale sunt substanţe puternice care pot provoca iritații sau o reacție alergică atunci când sunt utilizate incorect. Înainte de a utiliza aromoterapia topică, citiți mai întâi acest ghid.

De ce să utilizați topic uleiurile esențiale

Atunci când un ulei esențial este aplicat topic, pielea absoarbe uleiul esențial și îi permite să îşi facă mai bine efectul. Aplicarea topică a aromoterapiei permite uleiurilor esențiale să aibă un efect localizat, permițându-i să vizeze probleme specifice și să acţioneze mai repede.

Ce trebuie să știți despre aromoterapia topică

Ghid pentru aromoterapie topică

1. Diluați întotdeauna uleiurile esențiale pentru uz topic

Uleiurile esențiale sunt puternice și pot provoca reacții alergice sau irita pielea. Pentru a evita astfel de reacții, uleiurile esențiale trebuie întotdeauna diluate. Uleiurile esențiale diluante își reduc puterea, permițând pielii să le absoarbă și mai bine, dar nu îşi schimbă eficacitatea.

Uleiurile purtătoare sunt amestecate cu uleiuri esențiale pentru a se dilua. Aceste uleiuri purtătoare sunt mai blânde pentru piele. De asemenea, ajută la facilitarea absorbției uleiurilor esențiale în piele. Uleiurile purtătoare pe care le puteți folosi pentru diluare sunt uleiul de cocos, uleiul de jojoba, uleiul de migdale, uleiul de argan și uleiul de semințe de morcov.

2. Cum se diluează uleiurile esențiale

Pentru a dilua uleiurile esențiale, trebuie pur și simplu să amestecați uleiuri purtătoare și uleiuri esențiale. Dar atenţie, trebuie să urmați proporţiile de diluare corecte:

 • 0.5% diluţie – 1 picătură în 10 ml ulei purtător
 • 1% diluţie – 3 picături în 10 ml ulei purtător
 • 2% diluţie – 6 picături în 10 ml ulei purtător
 • 3% diluţie – 9 picături în 10 ml ulei purtător
 • 4% diluţie – 12 picături în 10 ml ulei purtător
 • 5% diluţie – 15 picături în 10 ml ulei purtător

Se recomandă diluţia 0,5% pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani; diluţia 1% poate fi utilizată pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani; 2% pentru copiii mai mari și femeile însărcinate; 3-5% pentru adulți. Dacă nu doriți să vă ocupați de proporţii, puteți achiziționa în schimb un ulei esențial gata preparat.

3. Nu utilizați aromoterapie topică la copiii mai mici de 5 ani

După cum probabil ați observat, cea mai mică diluție, 0,5% este recomandată copiilor cu vârsta de cel puțin 5 ani. Acest lucru se datorează faptului că aromoterapia nu este recomandată pentru sugari și copii mici. Uleiurile esențiale sunt prea puternice pentru corpurile mici ale bebelușilor și copiilor mici. De fapt, uleiurile esențiale trebuie manipulate foarte atent chiar și pentru copiii cu vârsta de peste 5 ani. O picătură de ulei esențial este echivalentul a 40 de căni de ceai pentru copii. Deci, cel mai bine este să așteptați până când copiii sunt puțin mai mari și să aveți întotdeauna grijă atunci când utilizați uleiuri esențiale pentru copii.

4. Unde să aplicați uleiuri esențiale

Puteți folosi uleiurile esențiale ca uleiuri de masaj, ceea ce înseamnă că le puteți aplica pe tot corpul. Există însă anumite zone în care acestea sunt cel mai bine aplicate. Este de la sine înțeles, însă, că uleiurile esențiale nu ar trebui utilizate în zone sensibile chiar și atunci când sunt diluate. Puteți utiliza aromoterapia local astfel:

 • Faţă – pentru îngrijirea pielii
 • Frunte – pentru dureri de cap și ameliorarea stresului
 • Baza craniului – pentru a îmbunătăţi starea de spirit
 • Abdomen – pentru probleme digestive
 • Piept – pentru a regla respirația și pentru ameliorarea stresului
 • Talpile picioarelor – pentru ameliorarea încordării (mai ales în timpul unui masaj al picioarelor)

Diana Gubas, aromaterapeut, vă poate ajuta cu cele mai bune recomandări de uleiuri esențiale şi informaţii despre proprietăţile acestora.

0 Shares
You May Also Like