Ecografia sanilor – ce este si care sunt avantajele sale?

Ecografia sanilor – ce este si care sunt avantajele sale?

0 Shares
0
0
0

Ecografia sanilor – ce este si care sunt avantajele sale?In ecografia mamara, scanarile ecografice ale sanului au fost efectuate transversal, longitudinal si oblic, explorand cadranele, zonele, triunghiurile conjunctive glandulare, conurile de grasime.

Afla mai multe despre senologie in Cluj Napoca si bucura-te de cele mai importante avantaje ale acestei tehnici de examinare.

Din acest punct de vedere, este un obiectiv principal trecerea de la studiul ortogonal al sanului la practica ecografiei mamare conform tehnicii radiale, in care sanul este studiat prin taieturi radiale care au centrul in mamelon.

Aceasta tehnica de ecografie se bazeaza pe faptul ca fiecare san este compus din 15 pana la 20 de lobi distribuiti perfect in jurul mamelonului dupa o distributie orara, o distributie care ar trebui sa ghideze sonograful sa efectueze un studiu anatomic precis, facand o analiza morfologica detaliata a lobilor mamari, individualizandu-i si studiind structura lor si identificand posibilele anomalii ale acestora.

Ca avantaje fata de mamografie putem include capacitatea sa de a evalua structura interna a leziunilor in mai multe planuri, orientarea, morfologia si marginile acestora, atat in sanii predominantei grasimilor, cat si, mai presus de toate, in sanii cu structura glandulara densa, unde mamografia este mai limitata.

In mod clasic, ecografia mamara conventionala a fost descrisa ca o tehnica care necesita:

A). – Examinari ortogonale ale sanului.

B). – Pacient in pozitie dorsala pentru a aplatiza sanul si a reduce grosimea acestuia

C). – Presiunea sondei pe piele pentru a se apropia de tesutul conjunctiv glandular profund.

D). – Sonda la 90º in raport cu pielea. Toate acestea cu scopul de a reduce grosimea sanului, de a studia o leziune la o adancime cat mai fiabila posibil, cu o sonda de frecventa cat mai mare posibil.

ELEMENTE SISTEMICE

Intr-o tehnica conventionala vom vizualiza diferite elemente constitutive, de la suprafata pana la planuri adanci

Pielea = ca 2 linii delimitand o zona hipoecogenica.

Areola este o extensie a planului cutanat, cu aceeasi structura, desi mai groasa.

Mamelonul este o zona ovala hipo-hetero-ecogenica mai mult sau mai putin proeminenta, care nu trebuie confundata cu o leziune.

Tesutul gras subcutanat, hipoechogen, impartit de crestele durete hiperecogenice.

Corpul sanului prezinta o forma triunghiulara eterogena a domeniului hiperecogenic, corespunzand varfului areolei si mamelonului si bazei periferice.

Structurile ligamentozelor hiperecogenice delimiteaza compartimentele tesutului glandular. Canalele galactofore normale nu sunt vizibile spontan.

Grasime retromamara = este mai hipoecogenica decat grasimea subcutanata datorita atenuarii. Limita posterioara este foarte reflexogena si corespunde aponevrozei muschiului pectoral.

Planurile adanci arata imaginea costala = este o linie hiperecogenica cu umbra acustica posterioara pura si linia de reflexie pleurala.

Cartilajul condrocostal este vizualizat sub forma unei mase ovale solide hipoechogenice intr-o sectiune transversala, aspect care nu trebuie confundat cu o leziune. Intr-o taietura longitudinala cartilajul apare sub forma unei benzi hipoecogenice, cu margini paralele delimitate in sus de muschiul pectoral si in jos de linia de reflexie pleurala.

Tehnica conventionala cu ultrasunete este o tehnica de sansa, in care sonograful va fi capabil sa efectueze o biometrie, dar nu o descriere si o topografie a elementelor specifice sau sa faca explorarea lor inteligibila.

Examinarea cu ultrasunete trebuie precedata de o interogare atenta, luand in considerare setul de istoric personal (nasteri anterioare, lactatii, ginecologie, antecedente chirurgicale si medicale) si istoricul familial, un examen clinic complet si studiul radiografiilor si/sau ultrasunetelor anterioare.

0 Shares
You May Also Like