Coliva și semnificația ei

Coliva și semnificația ei

0 Shares
0
0
0

Există numeroase obiceiuri și tradiții care trebuie respectate atunci când cineva drag nouă părăsește această lume. Sarcina organizării înmormântării este una destul de dificilă, nu numai prin volumul mare de activități care trebuie îndeplinite, ci și prin faptul că nu te poți concentra prea bine la ce ai de făcut, pentru că durerea este prea mare.

De asemenea, nici nu știi prea bine ce trebuie făcut, care sunt pașii care trebuie parcurși. Aici intervin firmele de pompe funebre, care te vor ajuta cu tot ceea ce este nevoie. De altfel, au la dispoziția clienților pachete funerare pentru care pot opta, în care sunt incluse în mod obligatoriu sicrie, cruci de lemn, obiecte funerare, eventual și transportul funerar, dar și multe altele.

Tot reprezentanții unor astfel de firme îți pot veni în ajutor și cu tot ceea ce înseamnă organizarea pomenirilor la biserică, unde coliva nu are voie să lipsească.

Simbolul credinței și al Învierii

Indiferent care este slujba care se face pentru odihna sufletului celui decedat, coliva este obligatorie. Potrivit reprezentanților clerului, coliva este un simbol al credinței în viața de apoi și al Învierii, și însuși Mântuitorul Iisus Hristos a folosit o pildă în care era amintit bobul de grâu.

O ofrandă pentru sufletul celui decedat

De regulă, rudele rămase în urmă aduc la biserică această colivă, pentru a fi sfințită, în anumite zile speciale, la ziua onomastică a celui decedat sau la împlinirea unei perioade de la deces. Nu există slujbă de pomenire a morților în Biserica Ortodoxă unde să nu fie folosită coliva.

De altfel, recomandarea este ca la toate aceste soroace creștinii să aducă la biserică o colivă și o sticlă de vin, care urmează să fie sfințite de către preot. Este un fel de ofrandă pentru ușurea sufletelor celor decedați. De asemenea, nu de puține ori coliva a fost asemuită cu Biserica, respectiv toți creștinii, uniți prin credință.

Ingrediente și simboluri

În mod obligatoriu, coliva este preparată din grâu fiert, care a fost îndulcit cu miere sau zahăr. Pentru a-i da un gust și mai bun, credincioasele mai adaugă și miez de nucă, stafide, coji de portocală sau lămâie, dar și alte mirodenii aparte.

Boabele de grâu folosite la prepararea colivei, și care au fost îndulcite au rolul de a le reaminti celor rămași în urmă de credința că sufletul celui care a părăsit această lume a pășit într-una mai bună. De aceea, coliva este văzută și ca un simbol al credinței în viața de apoi, unde cei care au fost drepți și corecți vor avea parte de fericire veșnică.

În zilele noastre, pe lângă biserici există și cantine de unde credincioșii pot comanda, contra cost, prepararea colivei și a colacilor de care mai este nevoie la slujbele de pomenire a celor decedați.

0 Shares
You May Also Like