Cum alegi sistemul de irigare gradina ta?

Cum alegi sistemul de irigare gradina ta?

0 Shares
0
0
0

Cum alegi sistemul de irigare gradina ta?Fie ca este vorba de livada, gradina, gazon sau plante ornamentale, udarea este vitala. Manual sau automat, tot procesul de udare consta in utilizarea cat mai putina apa posibil. Dar cum si cu ce materiale? Sa facem un tur al subiectului impreuna.

Care sunt sistemele de irigare ale gradinii

Plantele din containere au nevoi de apa mai importanta decat plantele gasite in mijlocul solului din gradina. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa prezenta in aceste recipiente se evapora mai repede. Pentru a va uda plantele in mod satisfacator, trebuie sa alegeti cele mai potrivite dintre principalele mijloace de irigare, in functie de suprafata sau de numarul de ghivece care urmeaza sa fie udate este mic sau mai mare:

  • irigare manuala cu dus
  • irigare manuala cu furtun;
  • irigarea prin picurare si irigarea automata a suprafetei;
  • irigare automata ingropata.

Plante de udare in ghivece si plantatoare cu dus

Cel mai simplu mod de a uda o planta este de a folosi o cutie de udare. Simplu si eficient, potrivit pentru amatori, gradinari sau pentru suprafete mici, este cea mai buna solutie pentru a efectua o irigare punctuala, cu conditia sa o utilizati mai putin de o data pe zi in timpul verii; restul anului va fi suficient cu intre una si trei irigatii saptamanale.

Exista diferite tipuri de dus in functie de nevoile dvs.

Dus de gradina

Este fabricat din plastic sau otel galvanizat, volumul sau este in general intre 5 si 10 litri, desi cel mai mare poate ajunge pana la 15 L. Este prevazut cu un maner mare, care este usor de manipulat. Ele pot avea capete de irigare diferite pentru a se potrivi tuturor nevoilor. Este perfect pentru udarea picioarelor plantelor, livezii, florilor etc.

Dus pentru balcon

Este o replica exacta a dusului de gradina, dar in format mic. Volumul sau variaza de la 3 la 5 L, pentru a se adapta la cele mai mici spatii, cum ar fi: balcoane, terase, ferestre… si plantatoare, ghivece sau containers.As este folosit in interior, aspectul sau decorativ este mai lucrat.

Materiale: plastic, galvanizat, zinc cu vopsea epoxidica.

Irigare manuala cu furtun

In cazul suprafetelor mici si mijlocii, udarea manuala a gradinii cu ajutorul unui dus sau furtun este cea mai simpla optiune din punct de vedere al executiei, atata timp cat iti poti dedica timp acestei activitati si ca ai pe cineva care sa te inlocuieasca in caz de absenta.

Ce este udarea prin picurare a plantelor in ghivece si a plantatoarelor

Kit de picurare cu recipient

Kitul de picurare cu recipient, are o instalare foarte simpla. Este compus dintr-un rezervor, care poate fi de la o sticla simpla la un recipient de 12 litri, un tub de lungime variabila in functie de modele (pana la 8 metri), hidranti de irigare si conectorii corespunzatori. Va permite sa goliti progresiv continutul rezervorului in timpul scurtelor absente, iar debitul de apa poate fi reglabil.

Vezi aici mai multe tipuri de instalatie de picurare si alege ce ti se potriveste.

De ce gradina ta are nevoie de apa?

O regula buna este ca gradinile ornamentale necesita aproximativ un centimetru de apa pe saptamana. Aceasta presupune o structura sanatoasa a solului care poate retine acea apa pentru ca plantele sa o poata absorbi. Gradinile situate in clima calda si uscata pierd umezeala intr-un ritm mai rapid si pot necesita pana la doi centimetri de apa pe saptamana, in timp ce gradinile din clima mai rece pot sa nu necesite deloc udare sau sa aiba nevoie doar de o udare minima.

Pentru majoritatea solurilor de gradina sanatoase, o imbibare buna este mai buna decat mai multe udari de mica adancime. Acest lucru ajuta la incurajarea radacinilor sa creasca frumos si adanc, mai degraba decat sa ramana aproape de suprafata, asteptand urmatoarea inghititura rapida de apa. Apa care merge adanc poate rezista mai mult decat apa de la suprafata care se usuca sub soarele fierbinte si caldura atmosferica.

Apa este sangele tuturor plantelor si cheia a trei functii critice:

  • Fotosinteza– acesta este procesul care permite plantelor sa isi fabrice propriile alimente. Plantele folosesc apa pentru fabricarea glucidelor, care sunt esentiale pentru furnizarea de energie plantei. Este posibil sa nu fie suficienta apa si plante sa nu poata produce suficienta hrana pentru a sustine o crestere sanatoasa.
  • Transpiratie– aceasta este versiunea vegetala a transpiratiei. Plantele pierd apa in atmosfera prin frunze prin transpiratie, la fel cum oamenii pierd apa prin piele prin transpiratie. Apa se pierde de obicei prin gauri mici din frunzele numite stomate. Apa se evapora in atmosfera prin stomate, provocand un efect de racire in jurul plantei pentru a ajuta la mentinerea temperaturii plantei in echilibru. Daca temperatura plantei este prea mare, celulele sale pot incepe sa moara.
  • Distributia nutrientilor– la fel ca toate fiintele vii, plantele necesita o varietate de nutrienti pentru a creste si a-si dezvolta structura – tulpini, frunze, flori, seminte. La fel ca sangele la animale si la oameni, apa ajuta la transportul nutrientilor in sus din sol si in structura celulara a plantei.
0 Shares
You May Also Like