Cum sa alegi un cos de fum potrivit pentru locuinta ta?

Cum sa alegi un cos de fum potrivit pentru locuinta ta?

0 Shares
0
0
0

Un cos de fum bine intretinut rezulta o casa si o familie protejata. Daca un incendiu nedorit al cosului de fum ar avea loc peste noapte, cand intreaga familie doarme, atunci se poate produce o intoxicatie cu fum si chiar decese. Tirajul unui cos de fum reprezinta miscarea ascendenta a aerului si a fumului. Tirajul apare deoarece gazele fierbinti sunt mai putin dense decat cele reci.

Gazele incalzite intr-un cos de fum sunt mai usoare decat aerul din atmosfera si, prin urmare, sunt atrase in acesta. Un cos de fum inalt produce mai mult tiraj pur si simplu pentru ca exista o cantitate mai mare de gaze mai calde si mai usoare, ceea ce creeaza mai mult tiraj. Un cos de fum inalt si murdar este mai putin eficient decat un cos de fum mai scurt si bine proiectat.

Acesta este motorul cosului de fum care controleaza combustia si, fara un cos de fum care functioneaza bine si care are un tiraj suficient, soba nu va arde corespunzator. Acest lucru poate duce la probleme – fum in sufragerie, ardere slaba si fum in cartier.

Acestea sunt doar cateva dintre daunele enumerate de producatorul cosului de fum. Tirajul unui cos de fum este creat de caldura fumului. Tirajul apare datorita diferentei de temperatura dintre aerul/fumul din interiorul cosului de fum si temperatura exterioara. Acest lucru creeaza un flux de aer ascendent, cu atat mai mare cu cat cosul de fum este mai mare si mai bine izolat. Un cos de fum din otel inoxidabil, conform unui producator de cosuri de fum, este mai bun in comparatie cu un cos de fum din caramida.

Cosul de fum din otel inoxidabil este recomandat de catre producatorul de cosuri de fum, deoarece este mai eficient in evacuarea fumului. Acesta este rezistent la efectele corozive ale condensarii acide. Un cos de fum din otel inoxidabil ofera o rezistenta insuficienta la ridicarea fumului. Acesta atinge si depaseste rapid punctul de roua, care este valoarea de temperatura ce da nastere la condensare.

Cand vine vorba de cosuri de fum din otel inoxidabil, acestea sunt mult mai usor de izolat si mentin foarte bine o temperatura adecvata in interiorul cosului pe toata durata arderii. Principala cauza a patrunderii fumului in incapere de la un cos de fum din otel inoxidabil care a functionat candva este fumul blocat. Solutia este obtinerea unui cos de fum intretinut corespunzator. Aerul insuficient care intra in incapere poate provoca, de asemenea, probleme de respiratie. Casele din ziua de azi sunt bine izolate pentru un foc deschis.

Asigura-te ca ai detectoare de monoxid de carbon functionale in casa si verifica-le in mod regulat.

Detectoarele de monoxid de carbon, cosurile de fum din otel inoxidabil si functionarea corecta a aparatelor de uz casnic iti pot proteja familia de potentiale probleme.

In concluzie, avantajele utilizarii cosului de fum din otel inoxidabil sunt ca nu numai ca este durabil, dar este si o alegere sigura.

Cum s-a trecut de la lemne la sobe pe gaz?

Cea mai veche utilizare raportata a gazului pentru gatit, conform Muzeului Gazului din Leicester, Anglia , a fost de catre un morav numit Zachaus Winzler in 1802. Trecerea la gaz a fost determinata de preocuparile legate de poluarea aerului, defrisarile si schimbarile climatice, provocand publicul larg sa reconsidere utilizarea sobelor pe carbune si lemne.

Prima soba cu gaz produsa comercial, inventata de englezul James Sharp, nu a mai intrat pe piata timp de inca trei decenii. Pana la sfarsitul secolului, sobele au devenit populare deoarece erau mai usor de controlat si necesitau mai putina intretinere decat sobele cu lemne sau carbune.

Sobele electrice au devenit populare la scurt timp dupa aparitia electricitatii la domiciliu. Un model timpuriu a fost creat de Thomas Ahearn, proprietarul unei companii electrice canadiane, al carei marketing a inclus o masa demonstrativa pregatita in intregime cu electricitate la hotelul Windsor din Ottawa in 1892.

Pe masura ce incalzirea centrala a devenit standardul in lumea dezvoltata, gatitul a trecut la functia principala a sobelor in secolul al XX-lea. Sobele de fiert care foloseau lemne, carbune sau peleti aveau tendinta de a radia multa caldura, ceea ce facea in bucatarie insuportabil de cald vara. Ele au fost inlocuite in secolul al XX-lea de plite din otel sau cuptoare alimentate cu gaz natural sau electricitate.

Primele brevete pentru sobele cu inductie dateaza de la inceputul anilor 1900.  Sobe demonstrative au fost prezentate de divizia Frigidaire a General Motors la mijlocul anilor 1950  intr-o vitrina de turneu GM in America de Nord.

Implementarea moderna in SUA dateaza de la inceputul anilor 1970, cu lucrari efectuate la Centrul de Cercetare si Dezvoltare al Westinghouse Electric Corporation din Churchill Borough, langa Pittsburgh.  Acea lucrare a fost expusa pentru prima data public la conventia Asociatiei Nationale a Constructorilor de Case din 1971 din Houston, Texas, ca parte a expozitiei Westinghouse Consumer Products Division.  Gama de sine statatoare cu un singur arzator a fost numita Gama de inductie Cool Top.

A folosit tranzistori paraleli Delco Electronics dezvoltati pentru sistemele electronice de aprindere auto pentru a conduce curentul de 25 kHz.

 

0 Shares
You May Also Like