Functia unei fose septice

0 Shares
0
0
0

Foselele septice sunt o forma foarte simpla de tratare a apelor uzate pentru apele uzate menajere . Un procedeu mecanic intr-o camera pentru curatare este utilizat in fosele septice vechi. Acest tip de tratare a apelor uzate este inca foarte frecvent in multe case. Cu toate acestea, aceste fose septice mecanice simple nu au fost autorizate sa fie instalate din 2015.

Foselele septice pur mecanice constau dintr-un recipient din beton sau plastic in care sunt evacuate apele uzate menajere. In plus, vechile fose septice au o scurgere. Clarificarea mecanica a apelor uzate are loc prin faptul ca substantele solide si, de asemenea, materiile suspendate continute in apele uzate sunt depuse treptat pe sol.

Acest lucru creeaza asa-numitul namol de canalizare (namol fecal sau sediment), care trebuie aspirat din cand in cand cand aproximativ jumatate din rezervor este umplut cu namoluri reziduale, iar pentru acest lucru puteti lua legatura cu specialistii de la Calypsomono.ro. Procesul de sedimentare se mai numeste sedimentare.

Cu toate acestea, multe alte substante dizolvate in apa care apar in urma proceselor de prefactie, in special azot, nu sunt clarificate, ci derivate. Azotul si bacteriile putrefactive au un impact puternic asupra solului si a corpurilor de apa cu care intra in contact in timpul evacuarii.

Fosa septica cu trei camere – proiectare si functie

O fosa septica cu trei camere este formata din trei camere separate, una langa alta, in interiorul rezervorului. Unele modele au, de asemenea, trei containere separate unul langa altul, care sunt conectate prin conducte. Fosa septica cu trei camere are o mult mai eficienta de curatare mai buna decat cele mai mari fosele septice cu o singura camera.

Apa uzata trece treptat prin toate cele trei camere, solidele grosiere fiind depuse sub forma de namoluri in prima camera. Aceasta este, de asemenea, denumita clarificare preliminara.

Namolul rezultat este de asemenea denumit namol primar in acest proces si trebuie eliminat din cand in cand de catre o companie specializata autorizata, adica trebuie extras si indepartat, iar specialistii de la Calypsomono pot efectua aceasta misiune.

Asa-numita apa limpede, care contine inca numeroase substante dizolvate, apoi curge in cea de-a doua camera, unde trebuie sa stea o perioada de timp. Prelucrarile dintre camere sunt concepute astfel incat sa nu poata ajunge in a doua camera sedimente sau namol.

In a doua camera, substantele dizolvate precipita si sunt de asemenea depuse pe podea. Este important ca apa sa fie in repaus. Cu cat apa ramane in a doua camera, cu atat mai multe sedimente se pot acumula si cu atat apa devine mai limpede. Apoi, apa intra in a treia camera, in care are loc asa-numita clarificare secundara si sedimentarea suplimentara a altor materii suspendate.

Apa este apoi evacuata in sistemul de canalizare. In unele zone rurale care nu sunt conectate la un sistem de canalizare sau la o statie de epurare urbana, apa poate continua sa fie evacuata, cu un permis exceptional ca solutie provizorie pana cand este conectata la sistemul de canalizare.

Instalatii mici de epurare – cu curatare mecanica si biologica

Statiile mici de epurare includ tratarea mecanica si biologica a apelor uzate. Partea mecanica, la fel ca fosa septica cu trei camere, este formata din mai multe camere, in care toate solidele grosiere si dizolvate sunt depuse una dupa cealalta conform aceluiasi principiu mecanic si apoi sunt eliminate. Inainte ca apele uzate tratate in acest fel sa fie evacuate, acestea trec si prin stadiul de tratare biologica.

In aceasta etapa, solutiile ramase, in special nitratii, sunt defalcate cu ajutorul microorganismelor. In timpul descompunerii, substantele organice produc apoi acid carbonic, care este eliberat in aer, precum si apa si minerale, care se aseaza ca namoluri minerale inofensive in partea inferioara a stadiului biologic. Exista diferite proceduri si implementari tehnice pentru aceasta clarificare biologica.

Sistem de filtrare trucant

Intr-un sistem de filtrare trucant, apa uzata sufera si curatare mecanica. Apoi apa intra in asa-numitul filtru trucant. Aceasta este umplut cu o zgura poroasa prin care apa trebuie sa treaca prin picurare.

Aceasta zgura contine microorganisme aerobe care necesita oxigen. Oxigenul stimuleaza microorganismele sa descompuna substantele carbonice organice continute in apele uzate. Apa curatata in acest fel se varsa apoi intr-un clarificator secundar, in care se poate instala namolul mineral.

Toate cele trei etape sunt de obicei intr-un singur recipient, dar pot fi, de asemenea, gazduite in containere separate. Sistemul de filtrare cu trucuri are avantajul ca este semnificativ mai ieftin decat sistemul de activare a membranei.

Sisteme de pat fix

Sistemele de pat fix sunt o alta forma de statii biologice mici de epurare. Acesta este construita ca o statie de epurare normala, formata din mai multe rezervoare de decantare. In „bazinul biologic”, microorganismele se aseaza pe modulele de pat fixe special concepute cu suprafata lor specifica mare, care, impreuna cu oxigenul adaugat, curata apa de substante organice. Tot aici, apa intra intr-un clarificator secundar pentru a indeparta namolul mineral.

0 Shares
You May Also Like