Fenomenul vegan, care consta in renuntarea la produsele de origine animala, se dezvolta in Romania si, odata cu acesta, piata de lapte, ou si inlocuitori de carne.
„Ei mananca doar seminte!”, „mananca frunze de varza”, „este imposibil sa iesi la restaurant” … Cliseele despre vegani sunt inca foarte prezente in mintea oamenilor, mai ales in bucatarie. Veganismul, derivat din engleza vegan, este un mod de viata si o miscare sociala si politica in care este exclus orice produs derivat din animale sau exploatarea acestora.
A fi vegan inseamna a-ti lua ramas bun de la alimentele de baza ale bucatariei romanesti. Gata cu oua, lapte, carne, peste…
„Totul este posibil in bucataria pe baza de plante”, scandeaza totusi convertitii, care fac schimb de retete alternative pe blogurile de specialitate. Cu toate acestea, a gati vegan nu inseamna a te priva. Constrangerea este mai degraba practica. Este nevoie de timp, dar asta este si atunci cand vrei sa mananci sanatos”.
Seitan burgundian
In cativa ani, „friptura de legume” a cucerit rafturile supermarketurilor . Pe internet, site-urile si forumurile specializate sunt pline de retete de incercat: friptura de sfecla rosie, clatite de linte cu amidon de porumb, prajitura cu urzici, migdale si sunca seitan…
Vanzarea de inlocuitori de carne si de imitatii de carne a crescut in valoare fata de anii precedenti. Mai mult decat atat, la Paris, in 2015 s-a deschis o „macelarie vegetariana”, care ofera o gama de inlocuitori de carne, pentru cei care doresc sa pastreze textura, forma si gustul alimentelor din carne.
Un clasic, tofu este cunoscut pentru proprietatile sale bogate in proteine si textura densa. Mai original, seitanul, un aliment folosit mai ales in bucataria chineza si japoneza, pe baza de grau sau proteine de spelta, este si el ales in mod regulat pentru a revedea preparatele din carne. Pe partea de peste, se adauga fulgi de alge si condimente.
Mousse de ciocolata cu suc de naut
Ai nevoie de un mousse? Foloseste mousse vegan de ciocolata fara gluten, bio si eco, 33 gr, Agava! Este cazul, de exemplu, in reteta de mousse de ciocolata vegana, cunoscuta sub denumirea de mousse de ciocolata pe baza de „aquafaba”, apa in care se gatesc leguminoase, folosita pentru a inlocui albusurile pentru mousse.
Gatitul cu aquafaba se dezvolta in special de cand francezul Joël Roessel, blogger al site-ului Révolution Végétale, a descoperit proprietatile sucurilor de cereale de leguminoase in 2014. Gustul nu s-ar schimba, conform comentariilor retetelor de pe site-urile de specialitate.
Alte solutii, mai scumpe: semintele de in sau chia, o planta erbacee de origine mexicana apropiata de salvie. Cand sunt macinate si amestecate cu apa, produc o substanta lipicioasa apropiata de textura albusurilor.
Vrei o prajitura sau o briosa? In produse de patiserie, oul poate fi inlocuit cu amidon (porumb, cartofi, tapioca etc.) amestecat cu apa. Amidonul devine apoi gelatinos si ar fi potrivit pentru produse de patiserie. Unii folosesc si piureuri de fructe, cum ar fi piureul de banane, iar altii otet de cidru combinat cu un inlocuitor de lapte vegetal.