Transforma-ti sera intr-un loc minunat

Transforma-ti sera intr-un loc minunat

0 Shares
0
0
0

O folie solara reduce costurile de intretinere, usurand in acelasi timp sarcina asupra gradinii. Daca doresti sa construiesti o sera ecologica, utilizarea unei folii solare agril te va ajuta. O folie microporoasa tip agril elimina nevoia de iluminare artificiala pentru cultivarea plantelor. Astfel, vei economisi enorm din consumul de energie electrica! In plus, o folie microporoasa elimina necesitatea de a muta plantele in diferite parti ale serei.

Mutarea plantelor este o treaba suparatoare, in special pentru cultivatorii cu probleme de mobilitate. Deoarece o folie microporoasa neutralizeaza razele ultraviolete daunatoare, plantele nu se vor arde din cauza radiatiilor. Prin urmare, nu este nevoie sa muti plantele in alte locuri atunci cand soarele devine prea intens. O folie agril reduce la minimum nevoia de incalzire artificiala. Prin utilizarea unei folii agril iti poti creste productia in toate anotimpurile, permitandu-ti sa recoltezi mai multe legume.

Primavara este un anotimp al schimbarii si al tranzitiei, cu temperaturi imprevizibile, care nu pot fi intotdeauna prevazute sau incadrate in tipare tipice. Este posibil sa avem parte de vreme calda, cu temperaturi si valori ale precipitatiilor in intervalul mediu anual sau chiar mai mari, dar este probabil ca iarna sa dureze pana in jurul jumatatii lunii aprilie. Anul acesta se pare ca vremea frumoasa se lasa asteptata in continuare, iar prognoza meteo pe termen scurt nu este foarte incurajatoare.

Pentru a-si proteja culturile, legumicultorii ar trebui sa adopte o serie de masuri. Astfel, vor creste sansele de a aduce pe piata recolte timpurii bogate si profitabile.

Cea mai cunoscuta dintre aceste masuri este utilizarea unei pelicule agril microporoase care asigura o diferenta de temperatura de 4-5°C in interior fata de exterior. Aceasta poate fi utilizata la o gama larga de culturi (varza, salata, castraveti, spanac, ridichi, morcovi, telina, pepeni, cartofi timpurii, ardei, castraveti, capsuni) prin plasarea ei deasupra plantelor, protejandu-le de inghet. Fermierii folosesc aceasta folie si pentru a face tuneluri joase. Acest tip de folie este o foaie subtire si usoara, care permite patrunderea luminii si a apei si nu trebuie indepartata in caz de precipitatii. Folia Agril poate fi folosita si pentru a proteja pomii fructiferi.

Avantaje folie microporoasa tip Agril

  • Protejeaza plantele de razele UV daunatoare;
  • Permite transferul a peste 80% din lumina solara catre plante;
  • Materialul microporos, permite circulatia aerului si filtrarea apei;
  • Este si rezistenta la intemperii;
  • Asigura o temperatura interioara cu 4-5°C mai mare decat cea de afara, protejand plantele de inghet.

Folia microporoasa creeaza un mediu in care plantele pot creste rapid si pot supravietui in conditii optime. Astfel, se elimina atacul insectelor din exterior si se protejeaza cultura de efectele distructive ale vantului.

Mod de folosire:

Acopera plantele cat mai curand posibil dupa plantare. Se aseaza in camp deschis sau pe parcela. Fixeaza marginile materialului direct cu pamant. Nu conteaza ce parte o vei pune. Atunci cand exista riscul de inghet, solul de sub folie trebuie udat in prealabil. Poate fi folosit la 3 pana la 5 culturi diferite timp de 2 pana la 3 ani.

De cat soare are nevoie o planta?

Diferenta dintre partial soare si partial umbra poate fi confuza. Plantele cu umbra partiala prefera 3-6 ore de lumina solara, dar au nevoie de protectie impotriva soarelui intens de la amiaza (de obicei, de la 10:00 la 15:00). Aceasta inseamna ca locatia plantei ar trebui sa primeasca lumina soarelui in zori sau seara, dar umbrita atunci cand soarele este cel mai sus pe cer. Umbra partiala este adesea indicata de o pictograma de soare care este in mare parte umbrita.

O planta iubitoare de umbra are inca nevoie de putina lumina solara, doar ca nu prea multa! Aceste plante prefera mai putin de 3 ore de lumina directa a soarelui, dar nu intunericul total. Undeva care primeste lumina indirecta a soarelui, cum ar fi sub baldachinul unui copac, este in mod normal o locatie potrivita. Nu este surprinzator, umbra este adesea indicata cu o pictograma de soare care este complet umbrita.

Una dintre cele mai nedumeritoare experiente pentru noii gradinari este sa nu stii de ce planta ta arata „bolnava”. Daca udati planta in mod regulat si nu pare sa existe niciun semn de gandaci, ar putea fi o problema cu expunerea la soare. O planta care nu primeste lumina soarelui de care are nevoie va incepe sa devina verde sau galben plictisitor, va scapa frunzele si va incepe sa creasca „cu picioare” cu putine, daca exista, frunze noi.

Vestea buna este ca majoritatea plantelor sunt uimitor de rezistente. Daca surprindeti simptomele la timp pentru a va reloca planta, exista sanse mari sa revina, asa ca nu va pierdeti speranta! Veti sti ca planta dvs. este multumita de expunerea sa la lumina atunci cand frunzele capata o culoare verde sanatoasa si bogata, planta incepe sa creasca mai stufoasa, iar tulpinile par puternice si ferme.

0 Shares
You May Also Like