Caracteristicile tehnice ale izolatiei bazaltice, avantajele, dezavantajele si domeniul de aplicare

Caracteristicile tehnice ale izolatiei bazaltice, avantajele, dezavantajele si domeniul de aplicare

0 Shares
0
0
0

Vata de stanca este adesea folosita pentru incalzirea caselor; la urma urmei, este usor de instalat si este economic. Si unul dintre cele mai populare tipuri este izolatia bazaltica, ale carei caracteristici si proprietati tehnice depind de locul in care este utilizat in mod specific. Apropo, observam ca acest material este unul dintre cele mai curate din punct de vedere al ecologiei.

Bumbac bazalt, acest lucru este posibil

Deoarece aceasta izolatie este un tip de vata minerala, are mai multe nume, printre care: bazalt sau piatra, lana. In plus, nu numai ca depaseste toate celelalte tipuri de vata minerala in caracteristici de rezistenta, dar este, de asemenea, absolut sigur pentru oameni si natura. In comparatie cu vata minerala produsa din zguri produse metalurgic, izolatia bazaltica este mai ecologica, mai usor de taiat si asamblat si dureaza mai mult. Vezi aici Vata bazaltica.

Rocile gabbro-bazalt topite care formeaza fibre subtiri formeaza baza lanii de bazalt. In general, aceasta este fibra de sticla, nu cuart, ci bazalt. Iar materialul a fost inventat (sau, mai degraba, observat) de hawaieni. Odata, cand unul dintre vulcani a aruncat din nou lava si s-a racit, localnicii au gasit fibre uimitoare in resturile de lava, lungi si puternice. Mai tarziu, ceea ce a facut natura, oamenii au reusit sa repete, inventand productia de fibre de bazalt.

Roca vulcanica – bazalt.

Pentru a face acest lucru, roca trebuie zdrobita si topita. Temperatura in cuptorul de topire este foarte ridicata: 1500 de grade, nu mai putin. In plus, topitura intra in tobe speciale, unde se roteste, condusa de un curent de aer. Rezultatul este o fibra cu o grosime de cel mult 7 microni si o lungime de cel mult 5 centimetri. Pentru a face fibrele robuste si rezistente, se adauga o compozitie speciala pentru a le lega impreuna. Apoi bumbacul este incalzit la 300 de grade, trecand prin presa de 2 ori.

Despre caracteristicile lanii de roca

Conductivitate termica: scazuta

Fibrele din izolatia bazaltica nu au o orientare stricta, dar sunt situate aleatoriu, astfel incat structura substantei este aerata. Nenumarate vene de aer intre fibre fine de piatra: un excelent izolator termic. Prin urmare, conductivitatea termica a acestui material este foarte mica: valoarea sa variaza de la 0,032 la 0,048 wati pe metru pe Kelvin. Aceasta corespunde nivelului de pluta, cauciuc spumat si polistiren expandat, atat extrudat, cat si obisnuit.

Sa incercam sa comparam caracteristicile tehnice ale izolatiei bazaltice si ale altor materiale. Luati, de exemplu, un covor de 10 cm de izolatie bazaltica, a carui densitate este de 100 de kilograme pe metru cub.

Pentru ca efectul conservarii caldurii sa fie similar, este necesar sa se ridice un perete de caramida ceramica de 117 cm grosime. Daca caramida este facuta din lut, atunci peretele ar trebui sa fie si mai gros – 160 de centimetri. Ar trebui sa se puna un perete de doi metri de caramida silicata, iar stratul de lemn ar trebui sa fie de cel putin 25,5 centimetri.

Istoria hidroizolatiilor lichide

Primele acoperiri lichide folosite cu capacitate de hidroizolatie ar fi fost bitum natural si dateaza din timpurile biblice. Barcile au fost impermeabilizate cu bitum. Bitumul natural in combinatie cu diferite tipuri de umpluturi (nisip etc) a fost folosit ca impermeabilizare a acoperisurilor inca din anii 1820.

La mijlocul pana la sfarsitul anilor 1800, bitumul natural a fost utilizat pe scara larga in hidroizolarea acoperisurilor, bitumul a fost aplicat ca lichid, cu diferite tipuri de armare asezate in lichid, cum ar fi iuta, paie, pasla de carpa si alte materiale artificiale. Abia in perioada 1910-1920, hidroizolatia cu bitum s-a mutat in fabrica.

Tehnologia cauciucului a fost folosita pentru prima data pentru a produce acoperiri in anii 1940 si, odata cu adaugarea fibrelor de armare, a fost dezvoltata o membrana rezistenta la apa.

Intre 1945 si 1955, diferite tehnologii cu rasini au fost dezvoltate de mai multi producatori diferiti pentru a imbunatati caracteristicile de performanta ale acoperirilor lichide de acoperis si nu a trecut cu mult timp inainte de inceputurile industriei de impermeabilizare lichida asa cum o cunoastem acum.

In anii 1960 si 70 au fost dezvoltate acrilice reactive, emulsii acrilice, stiren butadiene si poliesteri nesaturati si s-au observat pasi uriasi in imbunatatirea calitatii si durabilitatii industriei de acoperire lichida.

In 1975, primul strat de acoperis elastomeric pe baza de apa a fost lansat pe piata din Marea Britanie.

Primul certificat BBA pentru aplicarea sistemelor lichide pe acoperisuri a fost emis in jurul anului 1975, demonstrand ca acoperirile aplicate lichide ofera solutii durabile si de inalta calitate pentru acoperisuri.

Acoperisurile acrilice cu doua componente au fost folosite pentru prima data in Marea Britanie din 1978.

Oferind o mai mare stabilitate UV, acoperisurile din poliuretan cu doua componente au fost lansate in Marea Britanie in 1982 si acoperirile cu doua componente din poliester nesaturat in 1983.

Acoperirile cu copolimeri bloc pe baza de solventi pe baza de stiren-etilen-butadiena au fost lansate in 1985.

0 Shares
You May Also Like