Care sunt principalele beneficii ale inotului pentru sanatate?

Care sunt principalele beneficii ale inotului pentru sanatate?

0 Shares
0
0
0

Beneficiile inotului afecteaza practic toate domeniile sanatatii umane, inclusiv corpul si psihologic. Inotul este unul dintre cele mai complete sporturi care exista si serveste atat ca activitate cardiovasculara intensa, cat si pentru a castiga masa musculara. Din acest motiv, este una dintre cele mai recomandate activitati de acest tip pentru tot felul de oameni.

Multi experti considera ca beneficiile inotului il fac sportul perfect. Printre altele, acest lucru se datoreaza faptului ca permite obtinerea tuturor avantajelor oferite de un antrenament aerobic fara niciun fel de impact asupra articulatiilor. In plus, persoanele de orice varsta pot practica fara teama de a se rani.

Pe de alta parte, faptul ca poate fi foarte util sa tratam leziunile de tot felul si ca nu necesita echipament special, face din inot una dintre cele mai benefice alternative atat pentru cei care cauta sa inceapa un sport, cat si pentru persoanele care sunt deja foarte active fizic.

In acest articol va spunem care sunt principalele beneficii ale inotului, atat fizic, cat si mental.

Principalele beneficii ale inotului

Cresterea fortei si a masei musculare pe tot corpul

Unul dintre principalele dezavantaje ale majoritatii sporturilor este ca cei care le practica isi vad doar puterea crescuta in zonele corpului pe care le folosesc cel mai mult pentru a se dezvolta in ele. De exemplu, alergatorii au de obicei picioare foarte musculoase, in timp ce boxerii au de obicei o forta mai mare in partea superioara a corpului.

Dimpotriva, inotul este una dintre putinele discipline sportive in care practic se lucreaza toti muschii corpului. Pentru a se putea deplasa prin apa, inotatorii trebuie sa foloseasca atat bratele si picioarele, cat si alte grupe musculare mai indirecte, cum ar fi cele ale spatelui si abdomenului.

Din acest motiv, daca doriti sa lucrati intregul corp intr-un mod distractiv si simplu, inotul este una dintre cele mai bune optiuni disponibile pentru ao realiza.

Piscineservice.ro este locul in care vei gasi toate accesoriile pentru piscina ta.

 Reduce stresul si disconfortul psihologic

Una dintre cele mai rapide modalitati de a creste bunastarea emotionala si mentala este de a face sport. Atunci cand ne antrenam in orice disciplina, creierul genereaza endorfine, care sunt substantele responsabile pentru a ne face sa simtim placere si relaxare. Cu toate acestea, nu toate tipurile de exercitii sunt la fel de utile pentru a obtine acest efect.

Numeroase studii cu inotatori sugereaza ca acest sport este unul dintre cele mai eficiente atunci cand vine vorba de combaterea problemelor psihologice, cum ar fi stresul, depresia sau anxietatea. Cu doar treizeci de minute in apa, s-a dovedit ca disconfortul psihologic al celor care practica aceasta disciplina scade foarte mult. Ca si cum acest lucru nu ar fi fost suficient, efectul pare sa fie de foarte lunga durata.

Creste nivelul de energie

Daca simti ca esti obosit foarte des si nu gasesti suficienta energie pentru a face fata tuturor provocarilor de zi cu zi, inotul poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a rezolva aceasta problema.

Studiile in acest sens arata ca efectuarea unui antrenament de treizeci de minute in acest sport de trei ori pe saptamana poate creste semnificativ nivelul de energie al oricui.

Cum au fost in trecut piscinele?

Se crede ca cea mai inalta piscina se afla in Yangbajain (Tibet, China). Aceasta statiune este situata la 4.200 m (13.800 ft) AMSL si are doua piscine interioare si una in aer liber, toate umplute cu apa de la izvoarele termale.

Lungime: Majoritatea piscinelor din lume sunt masurate in metri, dar in Statele Unite, piscinele sunt adesea masurate in picioare si yarzi. In Marea Britanie, majoritatea piscinelor sunt calibrate in metri, dar bazinele mai vechi masurate in metri exista inca. In SUA, piscinele tind sa fie de 25 de metri (SCY – curti scurte), 25 de metri (SCM – metri de curs scurt) sau 50 de metri (curs lung). Liceele din SUA si NCAA desfasoara competitii de cursuri scurte (25 de metri). Exista, de asemenea, multe piscine 33+1 ⁄ 3 m lungime, astfel incat 3 lungimi = 100 m. Aceasta dimensiune a piscinei este folosita in mod obisnuit pentru a gazdui poloul pe apa.

USA Swimming (USA-S) inoata atat in ​​bazine metrice, cat si in cele nemetrice. Cu toate acestea, standardul international este de metri, iar recordurile mondiale sunt recunoscute doar atunci cand se inota in piscine de 50 m (sau 25 m pentru cursul scurt), dar piscinele de 25 de metri sunt foarte comune in SUA. In general, cu cat piscina este mai scurta, cu atat timpul este mai rapid pentru aceeasi distanta, deoarece inotatorul castiga viteza impingand de pe perete dupa fiecare viraj la capatul piscinei.

Majoritatea piscinelor europene au o latime intre 10 m si 50 m.

Adancime: Adancimea unei piscine depinde de scopul piscinei si daca este deschisa publicului sau strict pentru uz privat. Daca este o piscina privata ocazionala, relaxanta, aceasta poate avea o adancime de la 1,0 la 2,0 m (3,3 la 6,6 ft). Daca este o piscina publica proiectata pentru scufundari, aceasta poate avea o panta de la 3,0 la 5,5 m (10 pana la 18 ft) in capatul adanc.

Un bazin de joaca pentru copii poate avea o adancime de la 0,3 pana la 1,2 m (1 pana la 4 ft). Majoritatea piscinelor publice au adancimi diferite pentru a se potrivi cerintelor diferite ale inotatorilor. In multe jurisdictii, este o cerinta sa se arate adancimea apei cu adancimi clar marcate, fixate pe peretii piscinei.

0 Shares
You May Also Like