Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

0 Shares
0
0
0

Ce este mamografia?Mamografia este o metoda de imagistica cu raze X utilizata pentru examinarea sanului in vederea depistarii precoce a cancerului si a altor boli ale sanului. Femeile ar trebui sa opteze pentru o  mamografie in fiecare an, mai ales daca deja au ajuns la varsta de 40 de ani.

O mamografie este o examinare medicala neinvaziva care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni ale sanului. Imaginile cu raze X implica expunerea unei parti a corpului la o mica doza de radiatii ionizante pentru a produce imagini. Razele X sunt cea mai veche si cea mai frecventa forma de imagistica medicala.

Este singurul instrument de screening pentru cancerul mamar, care este cunoscut pentru a reduce decesele cauzate de cancerul la san prin detectarea timpurie. Chiar si asa, mamografiile nu detecteaza toate cancerele de san. Unele leziuni si anomalii ale sanilor nu sunt vizibile sau sunt dificil de interpretat pe mamografii. Sanii care sunt considerati densi au o structura glandulara  si nu au mult tesut adipos, motiv datorita caruia cancerul este mai greu de detectat.

Mamografia se imparte in trei mari categorii:

 1. Mamografia digitala, denumita si mamografie digitala completa (FFDM), este un sistem de mamografie in care filmul cu raze X este inlocuit cu electronice care convertesc razele X in imagini digitale mamografice ale sanului.

Aceste sisteme sunt similare cu cele gasite in camerele digitale si eficienta acestora permite imagini mai bune cu o doza de radiatie mai mica. Aceste imagini ale sanului sunt transferate pe calculator pentru examinare de catre medic/radiolog si pentru stocarea pe termen lung. Experienta pacientului in timpul unei mamografii digitale este similara cu cea a unei mamografii de film conventionale.

 1. Sistemele de detectare asistata de calculator (CAD) cauta imagini mamografice cu zone anormale de densitate, masa sau calcificarea care pot indica prezenta cancerului. Sistemul CAD evidentiaza aceste zone ale imaginilor, avertizand radiologul sa evalueze cu atentie acest cadran.
 2. Deasemenea, tomosinteza mamara numita si mamografie tridimensionala (3-D) si tomosinteza mamara digitala (DBT), reprezinta doua forme avansate de imagistica a sanului in care multiple imagini ale sanului din diferite unghiuri sunt capturate si reconstruite (“sintetizate” – set de imagini dimensionale). In acest fel, imagistica mamara 3-D este similara imaginii tomografiei computerizate (CT) in care sunt asamblate o serie de “felii” subtiri pentru a crea o reconstructie 3-D a corpului.

Desi doza de radiatii pentru unele sisteme de tomosinteza a sanului este putin mai mare decat doza utilizata in mamografia standard, aceasta ramane in limitele de siguranta pentru radiatiile mamografice. Unele sisteme au doze foarte asemanatoare cu mamografia conventionala.

Studiile populationale mari au aratat ca screening-ul cu tomosinteza a sanului are ca rezultat cresterea ratei de detectare a cancerului de san.

Sinteza tomosintezei la san poate avea ca rezultat si:

 • detectarea anterioara a cancerelor de san mici care pot fi ascunse pe o mamografie conventionala;
 • mai mare precizie in identificarea dimensiunii, formei si localizarii anomaliilor sanului;
 • mai putine biopsii inutile sau teste suplimentare;
 • probabilitate mai mare de a detecta mai multe tumori de san;
 • imagini mai clare ale anomaliilor din tesutul dens.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru mamografie?

Inainte de programarea unei mamografii, este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice noi descoperiri sau probleme  in ceea ce priveste sanii dumneavoastra. In plus, informati-va medicul despre orice interventii chirurgicale anterioare, utilizarea hormonala si istoricul familial sau personal al cancerului de san. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra daca exista vreo posibilitate de a fi insarcinata.

De asemenea, este indicat sa:

 • Nu folositi deodorant, pulbere de talc sau lotiune sub brate sau pe piept in ziua examenului. Acestea pot aparea pe mamografie ca pete de calciu.
 • Descrieti orice simptome sau probleme de san tehnicianului care efectueaza examenul.
 • Obtineti mamografiile anterioare si puneti-le la dispozitia radiologului daca acestea au fost efectuate intr-o alta locatie. Acest lucru este necesar pentru compararea cu examenul dvs. actual si poate fi adesea obtinut pe un CD.

Cum arata echipamentul de mamografie?

O unitate mamografica este o cutie dreptunghiulara care gazduieste tubul in care sunt produse raze X. Unitatea este utilizata exclusiv pentru examinarile cu raze X ale pieptului, si este prevazuta cu accesorii speciale care permit doar expunerea  sanilor la razele X. Aceasta unitate mamografica este un dispozitiv care tine si comprima sanul si il pozitioneaza astfel incat imaginile sa poata fi obtinute in diferite unghiuri.

Sinteza mamografica este efectuata folosind unitati mamografice digitale, dar nu toate aparatele de mamografie digitala sunt echipate pentru a efectua  tomosinteza.

Ce voi experimenta in timpul si dupa procedura?

Veti simti presiune asupra pieptului, deoarece este presat de paleta de compresie. Unele femei cu sanii sensibili pot simti o usoara senzatie de disconfort. Asigurati-va ca informati tehnicianul in cazul in care apare o durere pe masura ce creste compresia. Daca disconfortul este semnificativ, se va folosi mai putina compresie. Intotdeauna amintiti-va ca, comprimarea permite mamografii de calitate mai buna.

Cum functioneaza procedura?

Diferite parti ale corpului absorb radiatiile in grade diferite. Oasele dense absorb o mare parte din radiatii, in timp ce tesuturile moi, cum ar fi muschii, grasimea si organele, permit mai multor raze X sa treaca prin ele. Ca urmare, oasele apar alb pe radiografii, tesutul moale apare in nuante de gri si aerul devine negru.

Pana de curand, imaginile cu raze X au fost mentinute pe foi de film mari (asemanatoare cu cele ale unui negativ fotografic mare). Astazi, majoritatea imaginilor sunt fisiere digitale stocate electronic. Aceste imagini stocate sunt usor accesibile pentru diagnosticarea bolilor.

In filmul conventional si mamografia digitala, tubul cu raze X capteaza o imagine din lateral si o imagine de deasupra pieptului comprimat. In tomosinteza, tubul de raze X se misca intr-un arc deasupra sanului, capturand mai multe imagini din unghiuri diferite.

Asadar, dupa cum se poate vedea, mamografia reprezinta modalitatea excelenta prin care se pot verifica sanii.  De precizat este faptul ca indicat ar fi ca femeile care au varsta peste 40 de ani sa repete mamografia odata pe an, pentru a se asigura ca totul este in regula si ca pot duce o viata linistita.

 

0 Shares
You May Also Like