Ce este o hotarare CEDO?

Ce este o hotarare CEDO?

0 Shares
0
0
0

Ce este o hotarare CEDO?
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) este instanta internationala care pune in aplicare toate prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Principala misiune pe care o are Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), este sa verifice daca se respecta de catre statele membre drepturile si a garantiille mentionate de Conventie.

In acest sens, Curtea trebuie sesizata printr-o plangere, mai exact prin completarea unui formular, care va fi introdus de catre persoanele care sunt victime ale incalcarii drepturilor prevazute in Conventie.

Atunci cand se doreste adresarea unei plangeri catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), si pentru ca persoanele carora li s-au incalcat drepturile sa primeasca hotarari CEDO favorabile, de preferat ar fi ca formularele sa fie completate alaturi de un avocat.

In cazul in care Curtea constata in urma unei plangeri o incalcare a unuia sau a mai multor drepturi si garantii de catre un stat membru, atunci cu siguranta aceasta va emite o hotarare. Hotararea este obligatorie, si cel mai important, statul aflat in cauza este obligat sa o execute.

Prin sesizarea Curtii (CEDO), pot fi invocate urmatoarele drepturi care sunt prevazute in Conventie, si anume:

 • dreptul la viata;
 • dreptul la un proces echitabil in materie civila si penala;
 • dreptul la respectarea vietii private si de familie;
 • libertatea de exprimare;
 • libertatea de gandire, constiinta si religie;
 • dreptul la un recurs efectiv;
 • dreptul la respectarea bunurilor proprii.

Care sunt conditiile pentru ca persoanele carora le-au fost incalcate drepturile sa poata trimite cereri in fata Curtii?

Incalcarea drepturilor omului care sunt prevazute de Conventie trebuie sa fi fost comisa de catre statul roman. La nivelul instantelor nationale, este necesar sa fie indeplinite in prealabil mai multe conditii, in sensul ca trebuie sa se fi epuizat toate caile de atac la care persoana careia i-au fost incalcate drepturile poate face apel pentru a remedia situatia de care se plange.

Este important de-asemenea de mentionat si faptul ca simpla exercitare a cailor de atac specificate la nivel national nu este suficienta: este necesar ca pe parcursul exercitarii acestora, persoana aflata in cauza sa fi prezentat in fapt, in fata instantelor nationale, incalcarea sau incalcarile drepturilor din Conventie.

De la data deciziei definitive in statul in cauza, in decurs de cel mult 6 luni trebuie introdusa cererea in fata Curtii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO). Dupa expirarea acestui termen, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) nu va mai putea accepta plangerea.

De-asemenea, extrem de important de mentionat este si faptul ca cererea este necesar sa fie introdusa impotriva statului, prin autoritatile publice. Nu trebuie ca cererea sa fie introdusa impotriva particularilor, cum ar fi de exemplu o societate comerciala.

Cererea trimisa la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), trebuie sa contina urmatoarele:

 • relatare pe scurt a faptelor si a plangerilor victimei;
 • precizarea dreptului sau a drepturilor incalcate, prevazute de Conventie;
 • recursurile care au fost efectuate pentru remedierea situatiei;
 • copii ale deciziilor emise de toate autoritatile publice interesate.

In ce priveste procedura de judecata in fata Curtii, aceasta este o procedura gratuita si scrisa. in consecinta, nu au loc audiente in mod normal si veti fi informat in scris asupra oricarei decizii luate de catre Curte in dosarul dumneavoastra.

Din cauza faptului ca, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) primeste zi de zi o multime de cazuri, este posibil ca procedura in fata Curtii sa dureze chiar si un an de zile, sau poate chiar si mai mult de un an de zile pana in momentul in care Curtea va proceda la examinarea initiala a cererii dumneavoastra.

In cazul in care in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) ajunge la concluzia ca ati fost victima unei incalcari, va poate recompensa cu o suma de bani, pentru prejudiciul suferit, care insa dupa cum deja stiti, trebuie sa fie si dovedit. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) poate de asemenea sa ceara ca statul in cauza sa returneze cheltuielile de judecata efectuate pentru restabilirea drepturilor dumneavoastra.

In situatia in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) ajunge la concluzia ca nu a avut loc nicio incalcare, nu veti avea de achitat nicio alta cheltuiala suplimentara (cum ar fi de exemplu cheltuielile statului parat).

Este foarte important sa mentionam faptul ca instanta europeana a drepturilor omului nu actioneaza ca instanta de apel sau de recurs, fata de instantele nationale, iar din acest motiv Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) nu rejudeca cauzele si nici nu are competenta de a anula, de a modifica sau de a revizui sentintele interne.

0 Shares
You May Also Like