Ce este resursele umane

Ce este resursele umane?

0 Shares
0
0
0

Capitalul uman al unei companii este cea mai mare investitie, ca sa spunem asa, care poate interesa orice companie. Fara angajati sau lucratori, o companie pur si simplu nu ramane pe linia de plutire si devine nimic.

Pentru ca o companie de orice fel sa apara si sa fie eficienta, trebuie sa aiba angajati care sunt cuplati si sunt reprezentanti vii ai obiectivelor si obiectivelor acestor companii. Si tocmai de asta este responsabila zona de resurse umane.

Termenul “Resurse umane” se poate referi la doua lucruri. Fie la capitalul uman, asa cum sa spus deja, fie la functia administrativa a unei companii, care este responsabila pentru tot ceea ce tine de angajatii sau lucratorii sai. Si in acest caz, vorbim despre al doilea caz. Dintre resursele umane care fac parte din toate companiile, din acele birouri care sunt dedicate partii administrative a tot ceea ce presupune angajarea si mentinerea unui angajat in cadrul unei companii.

Functii exercitate de resursele umane

Resurse umane, sau in acronimul sau, HR, este una dintre partile administrative ale unei companii, care este responsabila de monitorizarea si gestionarea tuturor functiilor legate de selectia, angajarea si angajarea lucratorilor care fac parte din compania sau compania in cauza.

Resursele Umane sunt responsabile pentru purtarea anumitor aspecte ale angajatului, din momentul in care a fost preselectat pentru a lucra in companie, pana cand el insusi a demisionat sau a fost concediat.

De obicei, companiile au un intreg departament sau birou sub numele de “Resurse Umane”, desi exista cazuri in care un astfel de birou este reprezentat numai de o singura persoana. Acest lucru va depinde de marimea companiei sau a companiei in cauza. Dar, indiferent de numarul de persoane care lucreaza in zona de HR, important este ca toti sa poarte, in linii mari, aceleasi responsabilitati sau sarcini.

Printre functiile atribuite acestui domeniu se numara si recrutarea si selectia angajatilor.

Oamenii care lucreaza in HR, sunt responsabili pentru umplerea spatiilor angajatilor care au plecat sau au fost concediati. Adica este responsabilitatea acestui domeniu sa aiba un plan de urgenta din momentul in care un angajat isi depune demisia, astfel incat sa poata cauta un inlocuitor intr-un timp prudent.

Importanta resurselor umane pentru companii

Dar functiile de resurse umane nu se opresc aici, pentru ca trebuie sa instruiasca si persoana care a fost selectata sa faca parte din companie. De obicei, toate companiile, inainte de a angaja definitiv o persoana, va ofera un timp de incercare. Acest timp de testare este supravegheat de biroul de RESURSE UMANE, astfel incat sa poata urmari viitorul angajat si sa-si evalueze performanta pentru a determina daca este cu adevarat recomandabil sa-i angajeze.

In plus, este si responsabilitatea biroului de resurse umane sa mentina un mediu de lucru bun in cadrul companiei. Acest lucru inseamna ca, de obicei, tot ceea ce tine de formare, ateliere motivationale sau orice tip de activitati legate de promovarea mediului de lucru bun in cadrul facilitatilor, este incurajat de acest birou. Dupa cum s-a spus, resursele umane se ocupa de multe fatete ale angajatilor din incinta companiei, iar aceasta este una dintre ele.

Practic, resursa umana este biroul sau zona unei companii dedicate in mod expres tot ceea ce tine de capitalul uman. Din momentul alegerii unui angajat, pana la dezvoltarea vietii sale profesionale pana la interactiunea cu alti lucratori, tot ceea ce munceste depinde doar de acest domeniu. Vezi aici detalii despre ce implica un curs de  Resurse umane.

Atributiile Departamentului resurse umane

Deoarece este configurat ca un sector care ofera sprijin tuturor celorlalti atunci cand vine vorba de People Management, rolul departamentului de resurse umane in cadrul organizatiilor este foarte larg. In acest sens, voi prezenta cateva dintre principalele sale functii si vom arata cum functioneaza activitatea sa in practica:

Functiile departamentului de Resurse Umane (HR) nu se limiteaza doar la angajarea personalului si decontarea salariilor. In plus fata de aceste functii, ele au si alte functii esentiale, desi unele companii limiteaza HR-ul doar la primele doua functii si indeplinesc celelalte lucruri fara acel departament.

Departamentul de Resurse Umane trebuie sa ajute la mentinerea motivata a echipei de lucru, sa depuna eforturi maxime si sa continue sa creasca ca profesionisti. In acest sens, iata cateva dintre aspectele de care sunt responsabili persoanele care lucreaza in domeniul resurselor umane

 

Una din partile effectuate de departamentul de Resurse Umane

Angajarea de personal pentru companie: consta in procesul de atractie, selectie, interviu si angajarea de personal. Aceasta procedura poate fi efectuata atat pe plan intern, prin deschiderea de spatii si procese de angajare a angajatilor pentru alte domenii, cat si extern, atunci cand profesionistii sunt cautati pe piata si inca nu au nicio relatie de munca cu compania.

Deoarece oamenii sunt capitala principala a unei organizatii, aceasta este una dintre principalele si cele mai importante cerinte ale resurselor umane.

 

 

0 Shares
You May Also Like