Rum-ul sau romul, in functie de cum preferati sa il numiti, este un lichior distilat din zahar. Zaharul poate fi fie zahar pur din trestie, sirop sau melasa. Indiferent de baza, profilul de aroma de baza al romului este un zahar dulce, prajit.
Din ce este facut Rom?
Rom-ul este unul dintre cele mai vechi spirite distilate si are una dintre cele mai colorate istorii ale oricarei bauturi alcoolice. La mijlocul anilor 1700, se facea rom in toata zona insulelor Caraibe si in America de Sud. In curand a devenit popular in Noua Anglie si a fost produs si acolo. Astazi, romul este produs in toata lumea.
Utilizarea trestiei de zahar distinge romul de toate celelalte lichioruri. Multe dintre rumenele timpurii din Caraibe au fost produse cu melasa si „derapaje” din productia de zahar. Scoaterea a fost obtinuta din fierberea trestiei de zahar si s-a amestecat cu melasa si „dunder” (sedimentul ramas in nemiscare).
Amestecul de suc de melasa-trestie este apoi fermentat si distilat. Nodurile pot sunt utilizate in multe dintre romurile traditionale, desi majoritatea folosesc in continuare coloane continue.
Multe romuri sunt apoi imbatranite in butoaie din lemn. Tipul de lemn utilizat este adesea factorul determinant in culoarea romului produs pana la urma. Este important de mentionat ca climatul joaca un rol semnificativ in cat timp imbatraneste orice spirit distilat si romul nu face exceptie.
Romurile produse in climele tropicale vor fi in general imbatranite pentru o perioada mai scurta de timp decat cele din climatele mai reci. De aceea, este posibil sa vedeti un rom imbatranit din Caraibe, in varsta de doar trei-cinci ani, in timp ce un rom nord-american de culoare similara si aroma de stejar poate fi imbatranit in jur de 10 ani.
Multe distilatoare de rom vor folosi si butoaie vechi de bourbon pentru imbatranire, deoarece nu pot fi reutilizate in productia de whisky. Acest lucru poate adauga cateva arome subiacente asemanatoare whisky-ului, ceva ce veti gasi si in multe tipuri de tequila. Majoritatea romului este imbuteliat la 40% alcool in volum (80 dovada). Exista cateva exceptii.
Ce va place gustul de Rom?
Rom-ul este produs in intreaga lume si fiecare regiune si tara are legi si traditii diferite care sunt utilizate in productia sa. Fiecare dintre acestea va oferi romului individual caracteristici diferite si distincte. Majoritatea vor avea o aroma dulce. Dulceata poate varia foarte mult, iar aroma este, de asemenea, echilibrata cu netezimea, bogatia, fumatul si potabilitatea.
Tipuri
Exista o serie de stiluri de rom produse, iar unele dintre acestea le puteti gasi si pe site-ul https://www.24drinks.ro/rom. Cele mai populare sunt cele mai usoare, aurii, intunecate, condimentate si aromate. Exista, de asemenea, stiluri specifice originii, cum ar fi cachaça si rhum agricole.
Rom usor
Romul cu corp usor este uneori denumit rom alb sau argintiu. Este cel mai obisnuit stil de rom si este un lichior foarte subtil, la fel ca vodka cu un gust dulce. Aceste romuri sunt in general imbatranite in rezervoare din otel inoxidabil pana la un an si filtrate inainte de imbuteliere. Acest proces ofera romurilor usor aroma lor curata si usoara.
Sunt cele mai populare romuri utilizate pentru cocktail-uri precum Cuba Libre si printre cele mai accesibile romuri de pe piata.
Rom de aur
Romurile cu corp mediu sunt adesea numite rom sau aur chihlimbar. Adesea sunt destul de bogate si surprinzator de netede. Acest profil gustativ este rezultatul fie producerii de congeneri (compusi organici produsi in timpul productiei), fie adaugarii de caramel.
Romurile de aur sunt adesea imbatranite in butoaie de stejar, care contribuie de asemenea la caracteristicile lor intunecate, netede. Multe dintre aceste romuri pot fi folosite in unele cocktail-uri mai intunecate.
Rom imbatranit
Asemanator ca si culoare si corp cu romul auriu, acest tip de rom ar trebui sa se distinga de omologii lui, deoarece acestia nu includ niciun aditiv. Majoritatea romurilor „intunecate” intra si in aceasta categorie. Romurile imbatranite isi vor obtine culoarea aurie din butoaiele in care sunt imbatranite.
Deoarece aceste romuri sunt in contact cu lemnul mai mult timp, ele ridica in mod natural aromele si culorile butoiului. Aproape orice rom imbatranit poate fi amestecat in bauturi si multe pot sta singure si se pot savura.
Rom intunecat
Acestea sunt cele mai bogate romuri care isi primesc aroma din imbatranirea in butoaie de stejar carbonizat. Pe langa faptul ca adauga o aroma bogata si dulce cocktail-urilor, romurile intunecate sunt bautura preferata a familiei de romuri, in special a celor fine.
Rom suprarezistent
Romul suprarezistent sau de inalta dovada este adesea folosit doar ca plutitor in cocktail-uri. Acest potential rom este de 75 pana la 75 1/2% alcool in volum (150 – 151 dovada) si poate fi la fel de periculos de baut ca Everclear daca nu este diluat intr-un fel.
Acesta este un rom popular pentru crearea de bauturi flacara, deoarece continutul ridicat de alcool, il face usor sa arda.
Cachaça
Romul brazilian cunoscut sub denumirea de cachaça este diferit de alte tipuri de rom deoarece se foloseste suc de trestie de zahar pur in procesul de distilare. Prin lege, cachaça trebuie produsa in Brazilia. Aceasta bautura este foarte dulce, iar brazilienii nu o catalogheaza drept rom.
Rom aromat
Romul de nuca de cocos si romul condimentat sunt cele mai populare si au fost in jur de cel mai lung timp. De asemenea, puteti gasi mango, capsuni si multe alte arome din care sa alegeti. Soiul a crescut pentru a rivaliza cu numarul de optiuni de vodca aromate disponibile.
1 comment
Foarte interesant articol. Multumesc pentru informatie!
Comments are closed.