Ce reprezinta ia romaneasca pentru noi?

Ce reprezinta ia romaneasca pentru noi?

0 Shares
0
0
0

Ce reprezinta ia romaneasca pentru noi?
Ia romaneasca, dupa cum bine stim cu totii, este cea mai importanta piesa de vestimentatie din componenta costumuului popular romanesc. Indiferent ca discutam despre ii copii, ii femei sau ii barbati, in jurul acestora se contureaza celelalte elemente ale costumului popular romanesc.

Toate aceste elemente combinate, creaza o armonie cromatica si ornamentala, si alcatuiesc mininatul si unicul costum popular romanesc. Pentru noi, pentru romani, aceasta piesa de vestimentatie este si acum, si cu siguranta va ramane pentru totdeauna, drept un simbol national.

Indiferent ca este vorba despre o ie pentru copii sau o ie pentru adulti, aceasta este o piesa de vestimentatie care ne scoate in evidenta istoria, ne evidentiaza prezentul, trainicia si continuitatea. Ia nationala este o caracteristica importanta atat a trecutului, cat si a viitorului cultural al tarii noastre.

Ia traditionala romaneasca, fie ea impodobita sau nu, fie ea prevazuta cu tot felul de broderii complexe si simboluri de o frumusete sofisticata, sau iesind in evidenta cu o cromatica care impleteste o diversitate atragatoare de nuante, din ceea ce se poate observa, se pare ca incepe sa devina un must-have in orice garderoba, in special in ceea ce priveste garderoba femeilor. Purtata cu ocazia unei plimbari in natura, sau la un eveniment special precum o nastere sau un botez de exemplu, ia traditionala romaneasca se transforma, incet dar sigur, in acea piesa de rezistenta a multor tinute.

In cazul in care ne gandim la elementele de baza care fac parte din compozitia iei, trebuie sa amintim umarul sau cusatura care are rolul de a uni maneca de partile din fata si spate ale iei.

Apoi, un alt element pe care trebuie sa il amintim incretul, altita (acea banda lata, care este frumoasa si bogata in decoratii pe maneca, si care este considerata a fi elementul definitoriu al modelului, si care trebuie sa facem precizarea ca nu se repeta in nici o alta parte piesei vestimentare), raurile (acele benzi drepte care sunt prezente pe pieptul iei si pe manecile sale) si bibilurile sau cheitele (acestea sunt cusaturi de imbinare a bucatilor de material).

Acestea sunt elementele componente ale iei traditionale romanesti, o piesa de vestimentatie despre care cu siguranta putem sa afirmam cu usurinta ca, este Simbolul unei natiuni.

Ia traditionala romaneasca, are croiala in forma de cruce, dintr-o singura bucata de panza si are o singura deschizatura in partea superioara. Aceasta este de fapt o camasa de sarbatoare, confectionata din pana alba, din in, din borangic sau bumbac. Aceasta piesa de vestimentatie poate fi accesorizata cu tot felul de brodarii.

In ceea ce priveste tehnica de decorare a iei traditionale, aceasta trebuie facuta precizarea ca a fost transmisa din generatie in generatie.

Ia romaneasca in functie de regiunile tarii

Atunci cand spunem ie traditionala romaneasca, probabil ca foarte multe persoane se gandesc ca toate aceste piese de vestimentatie sunt la fel, si ca nu exista diferente. Ei bine, diferentele exista si sunt semnificative.

De la o regiune a tarii la alta, modelele iei romanesti sunt foarte diferite. De exemplu, in Moldova se purtau raurii oblici. In zona de sud se purtau raurii verticali, in timp ce in zona Ilfovului se purtau rauri coplesitori care erau alcatuiti din motive late.

In zona Olteniei, se purtau raurii infurcati, asemanatori unor ramuri sub forma de furci. In ceea ce priveste ia romaneasca de pe Valea Oltului, aceasta avea maneca acoperita de o broderie fina care era numita tabla.

In ceea ce priveste ia din zona Sucevei, aceasta in clipa de fata are culori sobre dar placute si naturale, cum ar fi verde inchis, cafeniu, brun sau negru. Ia de la Campulung are cromatia rosu cu negru, si este lucrata cu fir gros si buclat, care este folosit pentru a-i da volum.

In zona Gorjului, in mod special in zona de nord a judetului se foloseste doar culaorea neagra, in timp ce in Valcea si in Arges apar compozitii monocrome, cum ar fi visiniu, rosu inchis, si in cazuri rare chiar si negru.

Referotor la ia romaneasca din zona Dobrogei de exemplu, din Oas, Maramures, Transilvania si Banat, Nasaud, Saliste, Apuseni, Hunedoara, Tarnave si Bihor, este important de precizat ca fiecare ie are o personalitate aparte.

Unele dintre iile din aceste zone sunt alcatuoite tot din 4 foi, si sunt incretite la gat, avand elemente aparte in croiala, cum ar fi platca, ciupag si fodir. Ornamentele specifice ale acestui tip de ie sunt cicanele, picaturi, pisti cot, etc.

Acum ca deja cunoasteti atat de multe informatii despre ia romaneasca, trebuie sa mai aflati si faptul ca aceasta piesa de vestimentatie este din ce in ce mai apreciata la nivel mondial, si ca exista chiar si o zi dedicata ei, in data de 24 iunie. Foarte multe celebritati au inceput sa poarte in ultimii ani, ia traditionala romaneasca.

 

0 Shares
You May Also Like