Ce-sunt-centralele-pe-lemne

Ce sunt centralele pe lemne?

0 Shares
0
0
0

Unele cazane de lemn sunt partial automatizate, in special in ceea ce priveste reglarea aerului de ardere. Acestea nu se autoaprind, asa cum ati crede, la fel ca si cazanele pe peleti si cuptoarele cu combustibil fosil. De obicei, lemnul este alimentat cazanului o data sau de doua ori pe zi in timpul sezonului de incalzire.

In mod ideal, centrala este aprinsa si mentinuta foarte fierbinte pentru a obtine cea mai buna eficienta, reducand la minimum gazele arse si crearea de funingine si creozote de la focurile mai reci. Deoarece cazanul este incalzit relativ rapid, caldura este mutata intr-un rezervor de sustinere, unde este extrasa pe parcursul zilei, dupa cum este necesar.

Trebuie prevazute dispozitii pentru o groapa de caldura, pentru perioadele in care se produce prea multa caldura pentru ca sistemul sa poata transporta in siguranta.

Avantajele centralelor pe lemne

In cazul in care doriti sa accesati https://www.incalzire-sanitare.ro/instalatii-incalzire/cazane-pe-combustibil-solid, pentru a va alege o centrala pe lemne, cu siguranta va intrebati care sunt cele mai importante avantaje ale acestora.

Ei bine, in primul rand facem precizarea ca o centrala pe lemne, dupa cum si numele o spune, functioneaza pe lemne, iar metrul cub pentru lemne de foc un pret atractiv. Combustibilul fiind ieftin, este mult mai rentabila o asemenea centrala, decat una pe gaz sau decat o centrala electrica, acestea provocandu-va sa platiti costuri mai mari.

Cazanul nu ocupa spatiul de locuit, astfel ca veti obtine o mica economie de spatiu in locuinta. Deci, acesta poate fi considerat un alt mare avantaj al unei centrale pe lemne.

Acum ca ati vazut si care sunt avantajele centralelor pe lemne, probabil mai aveti si alte curiozitati. Din acest motiv, am pregatit o lista cu intrebari si raspunsuri frecvente, pe care oamenii le au in ceea ce priveste aceste centrale pe lemne.

Pot lega un cazan cu peleti cu o pompa de caldura?

Legarea a doua surse de caldura diferite intr-un singur sistem nu este neobisnuita. Trebuie sa tinem cont de parametrii de functionare a fiecarei surse de caldura, precum si de configurarea restului sistemului de incalzire, cum ar fi emitatorii de caldura (de exemplu conducte, soclu, radiatoare de panou, pardoseli radiante etc. ) si controalele.

Cazanele pe lemne functioneaza, in general, la temperaturi peste 140 ° F (de obicei 155-185 ° F). Pe de alta parte, pompele de caldura nu pot functiona atat de ridicat si, in orice caz, functioneaza mai eficient cu cat temperatura de iesire este mai scazuta. Temperaturile de iesire de 110-120 ° F sunt mai tipice pentru orice tip de pompa de caldura.

Combinarea cazanelor pe lemne si a pompelor de caldura poate functiona din punctele forte ale fiecareia, dar controlul sistemului trebuie configurat astfel incat sa nu intre in calea celuilalt.

Emitatorii de caldura trebuie sa poata functiona corespunzator la temperaturi mai scazute produse de pompa de caldura. In schimb, emitatorii de caldura cu temperatura joasa nu reprezinta o problema pentru cazanul pe lemne, deoarece apa calda a cazanului poate fi amestecata cu apa „de retur” mai rece pentru a atinge temperaturi adecvate.

Pot face legatura cu cazanul de ulei?

Este posibil sa lasati cazanul cu ulei (sau propan, gaz natural) in loc si sa legati noul dvs. cazan pe lemne cu acesta. Cel mai probabil veti avea nevoie de un combustibil separat, in special daca exista sansa ca ambele centrale sa functioneze in acelasi timp.

Ce sa faci cu cenusa

Exista mai multe lucruri care se pot face cu cenusa ramasa din arderea peletilor de lemn. Deoarece peletele din lemn sunt fabricate din 100% lemn, ele contin o cantitate mica de minerale care sunt inerente in lemn. Dupa ardere, aceste minerale sunt ramase sub forma de cenusa. Ele reprezinta mai putin de 1% din peleti de lemn in greutate si o fractiune de 1% in volum.

Marea majoritate a cenusii se incadreaza in cosul de cenusa de la baza cazanului cu peleti. Dimensiunile cosului de cenusa variaza in functie de cazan, dar o regula buna pentru un cazan cu granule rezidentiale este ca cenusa sa fie golita dupa consumarea a aproximativ o tona de pelete. Daca gasiti ca mai exista inca mult spatiu in cosul de cenusa, puteti reduce frecventa de eliminare a cenusei in consecinta.

Cenusa de lemn este non-toxica. Este usor alcalina. Poate fi raspandita pe o peluza, amestecat in solul de gradina sau compost, sau aruncat in padure. Poate fi folosita si pentru fabricarea sapunului! Daca aveti alte idei bune pentru cenusa, le puteti pune in practica.

Pot instala singur cazanul?

Aceasta este o intrebare pusa uneori de proprietarii de case. Cazanele pe lemne mai avansate din ziua de azi necesita un profesionist instruit pentru a configura echipamentul si a efectua punerea in functiune. Un profesionist va putea verifica si regla setarile, va verifica compozitia si temperatura gazelor de ardere si va asigura, in caz contrar, ca totul este instalat in cod.

0 Shares
You May Also Like