Ce sunt implanturile dentare?

Ce sunt implanturile dentare?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt implanturile dentare?Persoanele care se confrunta cu unul sau mai multi dinti lipsa, au posibilitatea de a opta pentru un implant dentar Timisoara, cu scopul de a inlocui dintele sau dintii lipsa.

Implanturile dentare considerate standardul de ingrijire pentru inlocuirea protetica a dintilor lipsa, insa insa trebuie facuta o precizare foarte importanta, si anume ca implanturile dentare pe care le cunoastem cu totii acum, au fost inventate de catre Per-Ingvar Brånemark, un renumit chirurg ortopedic suedez, in anul 1952.

Implantul dentar este un dispozitiv chirurgical care este plasat in osul maxilarului. Acolo va fi lasat sa se topeasca cu osul in decurs de cateva luni. Implantul dentar este foarte important de precizat ca actioneaza ca un inlocuitor pentru radacina unui dinte lipsa. La randul sau, aceasta „radacina artificiala a dintilor” este deosebit de utila dat fiind faptu ca poate tine un dinte sau o punte de inlocuire.

Avand un implant dentar topit cu maxilarul este cel mai apropiat lucru care este capabil de a imita un dinte natural, dat fiind faptul ca acesta sta singur, fara a afecta dintii, si are o stabilitate mare. Procesul de fuziune intre implantul dentar si osul maxilarului este cunoscut sub denumirea de „osteointegrare”.

In clipa de fata, cele mai multe dintre implanturile dentare sunt realizate din titan, ceea ce le permite sa se integreze cu osul fara a fi recunoscute ca obiect strain in corpul nostru. Odata cu trecerea timpului, tehnologia si stiinta au progresat foarte mult pentru a imbunatati foarte mult rezultatele plasarii implantului dentar.

Un amanunt foarte important de mentionat este acela ca la momentul de fata, rata de succes pentru implanturile dentare se apropie de 98%.

De ce ati avea nevoie de un implant dentar?

Implanturile dentare pot fi utilizate cu scopul de a inlocui un singur dinte, mai multi dinti sau toti dintii care lipsesc. Scopul inlocuirii dintilor in stomatologie este reprezentat in primul rand de restabilirea functiei, dar si in scop estetic se inlocuiesc dintii lipsa cu implanturi dentare. Cand vine vorba de inlocuirea dintilor, in general, exista trei optiuni:

  1. aparat dentar detasabil ( proteza completa sau proteza partiala).
  2. punte dentara fixa (cimentata).
  3. implant dentar.

Care sunt tipurile de implanturi dentare? De ce sunt folosite?

Din punct de vedere istoric, de precizat este faptul ca au existat doua tipuri diferite de implanturi dentare:

  1. endosteal.
  2. subperiosteal.

In ceea ce priveste implantul dentar endosteal, trebuie facuta precizarea ca acesta se refera la un implant care este „in os”, iar subperiosteal se refera la un implant care se sprijina deasupra maxilarului sub tesutul gingival.

Implanturile subperiostale nu mai sunt utilizate astazi din cauza rezultatelor lor slabe pe termen lung in comparatie cu rezultatele cu adevarat impresionante pe care le ofera implanturile dentare endostale.

In timp ce functia cea mai importanta pe care o au implanturile dentare este de inlocuire a dintilor, mentionam faptul ca exista zone in care implanturile pot ajuta in alte proceduri dentare. Datorita stabilitatii lor, implanturile dentare pot fi utilizate pentru a sustine o proteza detasabila si pentru a asigura o potrivire mai sigura si confortabila.

In plus, referitor la procedurile de ortodontie, trebuie precizat faptul ca mini-implanturile dentare pot actiona ca dispozitive de ancorare temporara (TAD) pentru a ajuta la deplasarea dintilor in pozitia dorita. Aceste mini-implanturi sunt mici si fixate temporar la os in timp ce ajuta la ancorarea pentru miscarea dintilor. Ulterior, acestea vor fi eliminate dupa ce functia lor a fost indeplinita.

Pentru pacientii care si- au pierdut toti dintii lor din cauza cariilor sau din cauza unor afectiuni gingivale a arcului superior si / sau inferior, o optiune interesanta poate fi reprezentata de o proteza foarte stabila si confortabila, folosind un numar minim de implanturi.

Un astfel de exemplu este tehnica „All-On-4”, aceasta fiind astfel denumita de catre producatorul de implanturi Nobel Biocare. Aceasta tehnica a fost definita astfel, dat fiind faptul ca patru implanturi pot fi utilizate pentru a inlocui toti dintii dintr-un singur arc (superior sau inferior).

Implanturile sunt plasate strategic in zone in care exista un os bun si puternic, iar o proteza dentara subtire este insurubata in loc. Tehnica All-On-4 asigura inlocuirea dintilor care este stabila (nu poate fi detasata), iar dintii se simt ca dintii naturali in comparatie cu metoda mai veche a protezelor dentare complete traditionale (amovibile).

Implanturile dentare au riscuri?

La fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, si in cazul implanturlui dentare exista unele riscuri si complicatii potentiale pentru pacient sau pentru succesul unui implant dentar.

La fel ca orice procedura chirurgicala orala, sangerarea, infectiile, alergiile, afectiunile medicale existente si medicamentele necesita o analiza atenta inainte de a continua tratamentul.

Din fericire, rata de succes a acestei proceduri este destul de mare, iar esecurile apar de cele mai multe ori in cazul putin probabil de infectie, fractura a implantului dentar, supraincarcarea implantului dentar, dar si datorita altor factori precum deteriorarea zonei inconjuratoare (nervi, vase de sange, dinti), pozitionarea slaba a implantului dentar sau cantitatea sau calitatea osoasa slaba.

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii in ceea ce priveste implanturile dentare, pe care cu siguranta fiecare persoana ar fi indicat sa le cunoasca fiecare persoana.

0 Shares
You May Also Like