Ce variante de divort exista in legislatia actuala?

Ce variante de divort exista in legislatia actuala?

0 Shares
0
0
0

Ce variante de divort exista in legislatia actuala?O multime de tineri indragostiti aleg sa se casatoreasca pentru ca se iubesc foarte mult si pentru ca isi doresc sa aiba o familie.

Exista insa foarte multe situatii in care tinerii indragostiti, odata ce se casatoresc incep sa nu se mai inteleaga, si incep sa realizeze tot mai mult faptul ca au gresit cand s-au casatorit.

Exista multe situatii de infidelitate, exista cazuri de violenta domestica sau neintelegeri si nepotriviri de caracter, iar sotii care trec prin astfel de situatii isi doresc sa divorteze in cel mai scurt timp posibil.

Ei bine, tinand cont de faptul ca exista multe situatii care pot indrepta sotii spre divort, in cele ce urmeaza vom vedea care sunt variantele de divort in legislatia actuala din Romania.

Asadar, mai intai de toate se poate divorta pe cale administrativa, in fata ofiterului de stare civila. De precizat este faptul ca aceasta procedura se aseamana foarte mult cu procedura de incheiere a casatoriei. Ce este foarte important de precizat la aceasta modalitate, este faptul ca nu se poate divorta astfel in cazul in care cei doi soti sunt parinti si au copii minori.

Se poate solicita deasemenea divortul si pe cale notariala, atunci cand cei doi soti se prezinta in fata notarului si ii comunica acestuia ca isi doresc sa divorteze, si ii comunica notarului modul in care isi doresc sa solutioneze problema, atat desfacerea casatoriei cat si masurile privind copii minori.

Cea de a treia posibilitate de desfacere a casatoriei este pe calea instantei, iar aceasta este cea mai des aleasa varianta de catre cupluri, in cazul in care cei doi soti nu reusesc sa se inteleaga si nu pot sa ajunga la un numitor comun.

In ceea ce priveste divortul pe calea instantei, trebuie precizat ca acesta are mai multe posibilitati, astfel ca se poate realiza prin acordul sotilor. Acest tip de divort este cel mai simplu pentru toata lumea si cel mai putin traumatizant.

In cazul unui asemenea divort, cererea de divort poate fi introdusa de catre soti, prin intermediul unui avocat divort daca cererea este semnata de catre acestia, sau poate fi introdusa de catre unul dintre soti si ulterior sa fie acceptata de catre celalalt sot.

Aceasta posibilitate poate fi introdusa indiferent de durata casatoriei, sau daca cei doi soti au sau nu copii minori.

Exista apoi posibilitatea desfaceri casatoriei atunci cand exista motive temeinice, iar continuarea casatoriei nu mai este posibila. Din pacate la noi in tara exista multe situatii de violenta domestica, abandon de familie sau infidelitate, iar in acest caz unul dintre soti este vinovat. In acest caz, partea care solicita divortul trebuie sa dovedeasca in instanta ca desi s-a incercat remedierea situatiei nu s-a reusit acest lucru.

Mai exista si posibilitatea de divort pentru separare in fapt care a durat minim 2 ani. Aceasta este situatia intalnita in cazul in care unul dintre soti este plecat la munca in strainatate, iar dupa un anumit timp decide ca nu mai vrea sa se intoarca in tara.

Dupa trecerea celor doi ani de separare efectiva, oricare din soti poate introduce cererea de divort, iar acesta se va realiza, indiferent de cauzele sau imprejurarile care au dus la despartire, pentru ca aici este nevoie sa fie vorba despre o separare de 2 ani si de vointa sotilor de a divorta.

0 Shares
You May Also Like