Certificate ISO. Care sunt acestea si care sunt principalele lor caracteristici?

Certificate ISO. Care sunt acestea si care sunt principalele lor caracteristici?

0 Shares
0
0
0

Certificate ISO. Care sunt acestea si care sunt principalele lor caracteristici?
Certificatele ISO
 indica faptul ca societatea acreditata respecta o serie de cerinte si urmeaza procedurile stabilite in diferitele standarde ISO. In general, aceste standarde stabilesc o serie de reguli, orientari sau caracteristici pe care o activitate sau rezultatele acestei activitati trebuie sa le indeplineasca.

Folosind o metodologie specifica cu fiecare standard, certificatele ISO certifica faptul ca o companie respecta procedurile considerate optime si respecta masurile de control in diferite contexte: calitate, mediu, securitate si sanatate in munca, prevenirea riscurilor profesionale, coduri de buna practica, securitatea informatiilor etc.

Acronimul ISO reprezinta numele organizatiei care stabileste acest tip de certificate, Organizatia Internationala pentru Standardizare. Aceste certificate sunt recunoscute la nivel international si omoloage intre diferite tari.

Cu o experienta de peste 11 ani, firma noastra te poate ajuta cu certificarile.

Principalele certificate ISO

Dupa cum am mentionat, exista diferite certificate ISO. Exista standarde ISO generice aplicabile oricarui tip de companie si organizatie, indiferent de sectorul sau de afaceri, dimensiunea sau tipul de activitate (companii sau organizatii non-profit: fundatii, ONG-uri etc.). Exista, de asemenea, acreditare in standarde ISO specifice pentru anumite sectoare industriale (agricultura, alimentatie, chimie, ospitalitate etc.).

Principalele standarde ISO generice in care orice companie sau organizatie poate fi certificata sunt:

  • ISO 9001.Sistem de management al calitatii bazat pe gestionarea si controlul proceselor si evaluarea acestora.
  • ISO 14001.Sistem de management de mediu care se concentreaza pe managementul si reducerea impactului asupra mediului al proceselor dezvoltate in companie sau organizatie.
  • ISO 45001.Este un standard general al sistemelor de management al sanatatii si securitatii in munca legate de respectarea reglementarilor privind prevenirea riscurilor ocupationale.
  • ISO 50001.Este un sistem de management de mediu care propune o metodologie sistematizata pentru gestionarea proiectelor de eficienta energetica in cadrul fiecarei companii sau organizatii.
  • ISO 27001. Acest standardstabileste punerea in aplicare a unui sistem de management al informatiilor, adica o serie de proceduri care vor permite o gestionare adecvata a securitatii informatiilor (date, documente etc.).

Avantajele de a fi certificate cu ISO diferite

Certificarea intr-un standard ISO ofera o valoare importanta companiei care o acrediteaza, atat din punct de vedere al evaluarii externe, cat si prin permiterea utilizarii unei metode specifice si eficiente de imbunatatire si control intern.

  • Imbunatateste evaluarea externa a companiei.

Standardele ISO sunt certificate acreditate si recunoscute la nivel international, astfel incat sa ne poata permite in mod clar sa ne extindem piata sau sa lucram cu Administratia Publica. De asemenea, inseamna o crestere a increderii din partea clientilor, colaboratorilor sau potentialilor parteneri.

  • Permite identificarea punctelor de imbunatatire in cadrul companiei.

Unul dintre principalele avantaje ale certificatelor ISO este ca acestea permit companiilor optiuni de imbunatatire: cunoasterea si controlul proceselor si rezultatelor.

In timpul procedurii de acreditare, se efectueaza un studiu exhaustiv si o evaluare a metodelor si procedurilor efectuate intr-o companie, indicand modificarile si orientarile care trebuie urmate in conformitate cu standardul ISO in care vom acredita. In aceasta activitate, managerii si lucratorii sunt implicati, astfel incat compania insasi sa fie mai bine cunoscuta, controland mai bine toate procesele si permitand identificarea mai usoara a punctelor de imbunatatire.

Cum a aparut organizatia care elibereaza certificatele ISO?

Organizatia a inceput in anii 1920 ca Federatia Internationala a Asociatiilor Nationale de Standardizare (ISA). A fost suspendat in 1942 in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial,  dar dupa razboi ISA a fost abordat de recent formatul Comitetului de Coordonare a Standardelor Natiunilor Unite (UNSCC) cu o propunere de a forma un nou organism de standardizare globala. In octombrie 1946, delegatii ISA si UNSCC din 25 de tari s-au intalnit la Londra si au convenit sa isi uneasca fortele pentru a crea noua Organizatie Internationala pentru Standardizare. Noua organizatie a inceput oficial operatiunile in februarie 1947.  Cele trei limbi oficiale ale ISO sunt engleza, franceza si rusa.

Numele organizatiei in franceza este Organisation internationale de normalization si in rusa, Международная организация по стандартизации (Mezhdunarodnaya organizatsiya po standartizatsii). ISO nu este un acronim sau initialism. ISO da aceasta explicatie a numelui: „Deoarece „Organizatia Internationala pentru Standardizare” ar avea acronime diferite in limbi diferite (IOS in engleza, OIN in franceza), fondatorii nostri au decis sa ii dea forma scurta ISO. ISO este derivat din limba greaca. Cuvantul isos (ίσος, adica „egal”). Oricare ar fi tara, indiferent de limba, forma scurta a numelui nostru este intotdeauna ISO.”  In timpul sedintelor de infiintare a noii organizatii, nu a fost invocat explicatia cuvantului grecesc, asa ca acest sens poate fi o etimologie falsa.

Atat numele ISO, cat si sigla ISO sunt marci comerciale inregistrate si utilizarea lor este restrictionata.

ISO este o organizatie voluntara ai carei membri sunt autoritati recunoscute in materie de standarde, fiecare reprezentand o tara. Membrii se reunesc anual la o Adunare Generala pentru a discuta obiectivele strategice ale ISO. Organizatia este coordonata de un secretariat central cu sediul la Geneva.

0 Shares
You May Also Like