Cine a inventat frigiderul?

Cine a inventat frigiderul?

0 Shares
0
0
0

Frigiderul este unul dintre cele mai necesare aparate intr-o casa. Este esential sa aveti un frigider pentru a mentine alimentele in stare buna. Dar  el serveste si  la conservarea bauturilor reci mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate.

Necesitatea de a cauta metode de conservare a alimentelor proaspete si de prevenire a alterarii nu este noua.

Inca de la inceputul civilizatiilor a fost o preocupare de a mentine alimentele proaspete si de a le impiedica sa se descompuna. In acel moment, metode antice, cum ar fi sararea sau disecarea anumitor alimente au fost folosite pentru a le pastra. In cazul in care frigiderul incepe sa aiba probleme, cea mai buna solutie este sa fie dus intr-un service depanare pentru frigider.

De aceea, dezvoltarea frigiderului de familie a fost un mare progres tehnologic, care a imbunatatit viata oamenilor.

Frigiderul poate fi definit ca un dulap sau o cutie care este izolata termic si mentine o temperatura cuprinsa intre 2 si 6 ° C. Daca frigiderul are un congelator, temperatura acestei parti ajunge la -18 ° C.

Istoria frigiderului

Inventarea frigiderului de familie a fost dezvoltata de munca a trei americani pe nume Oliver Evans, Jacob Perkins si John Gorrie la sfarsitul secolului al 18-lea si inceputul secolului al 19-lea. Fiecare dintre aceste personaje a avut un rol important in dezvoltarea tehnologica a frigiderului.

Aceasta inventie a fost realizata datorita cunostintelor dezvoltate de William Cullen in anii 1750. Acest fizician a descoperit anumite reactii chimice care au permis respingerea caldurii intr-o anumita zona, deoarece s-a format o punga rece. Cullen nu a gasit la acel moment o aplicatie reala pentru descoperirea sa, asa ca nu a avansat-o.

Dar in curand, datorita descoperirii lui Cullen, a inceput sa se dezvolte refrigerarea moderna. In acelasi timp, Oliver Evans a proiectat o masina de refrigerare bazata pe procesele chimice ale lui Cullen, dar nu a construit-o.

In 1834 Jacob Perkins a construit si brevetat primul frigider, motiv pentru care este considerat parintele refrigerarii. Dupa 10 ani, un medic american pe nume John Gorrie avea nevoie de o modalitate constanta de a pastra gheata, iar frigiderul lui Perkins nu era suficient.

Gorrie avea nevoie de multa gheata pentru a putea scadea temperatura persoanelor care erau bolnave de febra galbena. Confruntat cu aceasta nevoie, Gorrie foloseste designul primitiv al lui Evans si construieste un frigider mai eficient si mai practic, care l-a ajutat in scopul sau medical. Gorrie dezvolta un frigider mai bun decat Perkins creat odata.

Frigiderul este un aparat care este folosit nu numai pentru conservarea alimentelor. Dar in laboratoare este vital sa se pastreze materiale si produse organice, cum ar fi vaccinurile sau anumite medicamente care au nevoie de frig constant.

Sistemele de refrigerare au nevoie de substante chimice numite agenti frigorifici pentru a se raci. In primele aparate, au fost utilizati agenti frigorifici lichizi, cum ar fi eterul. Dar in 1876 inginerul german Carl von Liden a dezvoltat o metoda de lichefiere a gazului. Deci, cu aceasta noua metoda de refrigerare s-a realizat ca frigiderul a inceput sa fie produs pe scara larga si in timpul secolului 20 utilizarea acestui dispozitiv a fost popularizata in casele a milioane de oameni din intreaga lume.

Cum se foloseste corect frigiderul?

Atunci cand sunt depozitate corespunzator, alimentele raman sigure si isi pastreaza calitatea, nutrientii si aroma sau mai mult timp. Asigurati-va ca pastrati alimentele in recipientul potrivit, la temperatura potrivita si pentru durata potrivita. Depozitarea adecvata a alimentelor va reduce riscul de intoxicatie alimentara si, de asemenea, va va suprasolocita portofelul, deoarece mancarea nu se va strica la fel de repede.

Este usor ca alimentele sa se piarda in intinderile vaste ale frigiderului tau. Pentru a pastra alimentele perisabile in siguranta si in afara zonei de pericol, trebuie sa le impachetati si sa le depozitati corespunzator pentru o perioada de timp adecvata.

De la carne la branzeturi si resturi, folositi aceste sfaturi pentru a va asigura ca depozitati alimentele in siguranta in frigider.

Pastrati frigiderul sub 40°F. La aceasta temperatura, bacteriile care strica alimentele cresc incet. Cumparati un termometru pentru frigider si pastrati-l in frigider. De asemenea, luati si puneti repede in frigider, astfel incat usa sa nu ramana deschisa prea mult timp.

Pastrati toate alimentele impachetate sau in recipiente acoperite. Lasati alimentele in ambalajul magazinului, cu exceptia cazului in care pachetul este rupt. Daca trebuie sa impachetati din nou, sigilati bine recipientele de depozitare pentru a preveni pierderea umiditatii si absorbtia mirosurilor.

Pastrati rapid alimentele. Nu pastrati alimentele perisabile la temperatura camerei mai mult de doua ore.

Evitati supraincarcarea frigiderului deoarece aerul rece are nevoie de spatiu pentru a circula.

O data pe saptamana, curatati frigiderul. Aruncati orice alimente indoielnice, in loc sa riscati toxiinfectia alimentara.

Daca mancarea este mucegaita, aruncati-o intr-o punga sau un ambalaj, astfel incat sporii de mucegai sa nu se raspandeasca. Curatati recipientul pentru alimente mucegaite si frigiderul sau camara pentru a indeparta sporii de mucegai. Verificati articolele pe care le-a atins mancarea mucegaita, deoarece mucegaiul se raspandeste rapid pe fructe si legume.

0 Shares
You May Also Like