Cum aleg o mancare buna pentru pisica mea?

Cum aleg o mancare buna pentru pisica mea?

0 Shares
0
0
0

Exista o gama foarte larga de hrana pentru pisici pe piata. Este dificil sa stii care este cel mai bun pentru animalul tau de companie. Iata cateva sfaturi despre cum sa alegeti hrana de calitate pentru pisica dumneavoastra. Vom mentiona, de asemenea, cazul pisicilor sterilizate (marea majoritate a pisicilor domestice), a caror dieta trebuie adaptata dupa sterilizare.

Hrana pentri pisici potrivita

Hrana pentru pisici este o hrana uscata (continut de umiditate sub 14%). Acestea permit pisicii sa manance toata ziua, in cantitati mici. Particularitatea tractului sau digestiv scurt face ca acesta sa fie nevoit sa ingereze aproximativ zece mese mici pe zi. In plus, crochetele ajuta la asigurarea unei bune igiene dentare prin prevenirea formarii tartrului si prin promovarea circulatiei sangelui la nivelul gingiilor.

Noi recomandam Royal Canin Urinary S/O Cat Dry 7kg Usor de dozat, acestea ar trebui sa fie de foarte buna calitate, administrate in cantitate adecvata si ar trebui sa raspunda nevoilor specifice ale fiecarui individ pentru a promova bunastarea acestuia.

Ofera-i pisicii necesarul de vitamin

Hrana pisicii trebuie sa contina vitaminele necesare pentru sanatatea ei, in cantitati adecvate (nici prea putine, nici prea multe): vitaminele A, B, D, E, K si H; pisica are capacitatea de a sintetiza vitamina C in mod natural. Pisicile nu sunt capabile sa transforme carotenii continuti in legumele verzi sau morcovii in vitamina A.

Prin urmare, este esential sa o furnizam sub forma de produse animale (ficat) sau sub forma sintetica. Cu toate acestea, el are capacitatea de a sintetiza vitamina D in piele (datorita actiunii razelor UV ale soarelui) pe care o ingereaza lingandu-se.

Alege pentru pisicsa ta o hrana cu proteine ca principal nutrient

Pisica este un carnivor strict: proteinele continute in hrana pentru pisici trebuie sa reprezinte principalul nutrient.

Organismul sau nu poate sintetiza un aminoacid, taurina, care este esential pentru buna functionare a muschilor si a carui deficienta poate avea repercusiuni dramatice asupra sanatatii sale (insuficienta cardiaca, orbire etc.). Taurina se gaseste numai in proteinele de origine animala. Pisicile nu pot fi vegetariene!

Nevoia de hidratare a pisicii tale

Aceasta este principala nevoie nutritionala a pisicii. Aceasta trebuie sa fie disponibila in orice moment pentru a garanta o hidratare optima si pentru a evita concentrarea excesiva a urinei (cu riscul formarii de calculi si al insuficientei renale pe care le-ar putea provoca un deficit de apa).

Nevoia de protein a pisicii

Acestea ar trebui sa reprezinte intre 30 si 40% din ratia de hrana. O pisica adulta de 5 kg trebuie sa consume aproximativ 26 g de proteine pe zi. Acestea trebuie sa fie de buna calitate si sa fie in principal de origine animala.

Pisica are necoie de o dieta echilibrata

Pentru a se mentine sanatoase, pisicile au nevoie de o dieta echilibrata, adaptata nevoilor lor specifice si administrata in cantitate suficienta.  Intestinul sau este destul de scurt: aproximativ 1 metru pentru intestinul subtire si intre 20 si 40 de centimetri pentru intestinul gros. Aceasta particularitate anatomica, tipica pentru vanatorul de prazi mici, explica de ce pisica trebuie sa manance frecvent, dar in cantitati mici (intre 10 si 16 mese pe zi).

Cum se ai grija de pisica ta?

Cat de des iti duci pisica la medic veterinar? Cu ocazia Lunii Nationale a Sanatatii Pisicilor, dorim sa va reamintim ca, chiar daca pisica dumneavoastra nu pare sa fie bolnava, ingrijirea preventiva este importanta.

Indiferent daca pisica ta are blana scurta sau lunga, va beneficia foarte mult de pe urma periajului sau pieptanarii regulate. Acest lucru ajuta la indepartarea parului mort de pe haina, astfel incat sa nu-l ingereze in timp ce se ingrijeste. De asemenea, iti ofera sansa de a observa orice modificari ale corpului sau. Neregulile, cum ar fi umflaturi sau pete dureroase pot fi apoi investigate imediat de medicul veterinar.

Apa curata si proaspata este esentiala pentru sanatatea pisicii tale. Daca pisica ta nu pare sa bea dintr-un castron, ia in considerare sa-i oferi un pahar inalt (unelor pisici nu le place sa se aplece sa bea) sau o fantana pentru pisici. Asigurati-va ca completati apa cu o cantitate proaspata in fiecare zi.

O regula generala pentru cutiile de gunoi este una pentru fiecare pisica plus inca una. Deci, daca aveti 2 pisici, ar trebui sa aveti 3 cutii de asternut. Pentru a incuraja obiceiurile bune de cutie de gunoi, pastrati cutiile de gunoi curate. Acest lucru poate insemna sa scoateti mai mult de o data pe zi. Curatarea regulata va va ajuta, de asemenea, sa observati orice modificari in urina sau scaunul pisicii, care ar putea indica o problema de sanatate.

Uneori, o pisica va urina in afara cutiei de gunoi daca cutia este murdara. Dar inainte de a da vina pe accident pe starea cutiei de gunoi sau pe comportamentul obraznic al pisicii tale, programeaza o vizita la medicul veterinar. O schimbare in obiceiurile cutiilor de gunoi inseamna uneori ca o pisica are o infectie a tractului urinar sau o alta problema medicala.

0 Shares
You May Also Like