Cum poti cumpara o bormasina buna?

Cum poti cumpara o bormasina buna?

0 Shares
0
0
0

Cum poti cumpara o bormasina buna?Bormasinile cu cablu sunt esentiale pentru orice om, pentru utilizare regulata sau chiar intensiva. bormasimile fara fir sunt suficiente pentru lucrari mici: instalarea rafturilor, montarea imaginilor, asamblarea mobilierului in modul surubelnita.

Pentru o forare ultra precisa, preferati o presa de gaurit. Pentru a gauri intr-un material foarte dur, optati pentru o bormasina cu ciocan sau chiar un ciocan pentru beton armat. Alege o bormasina Bosch.

Notiuni de baza

Confortul de utilizare, pentru lucrarile in serie, depinde de trei parametri: greutatea (cat mai usoara posibil), echilibrul burghiului, un maner antiderapant.

Astazi, 99% din bormasinile cu cablu sunt echipate cu modul de percutie. Bormasinile cu ciocan cu cablu si bormasinile cu ciocan fara fir pot gauri materiale dure, cum ar fi blocul de cenusa, caramida, tigla, beton usor sau piatra, datorita functiei de batere.

Cum functioneaza o bormasina cu ciocan?

Cand activati percutia, axa mandrinei se elibereaza si se misca inainte si inapoi, in timp ce se roteste. Aceasta miscare genereaza vibratii catre dorn. Pentru foraje eficiente si confortabile, rata de impact trebuie sa fie cat mai mare posibil.

Cum sa va alegeti bormasina?

 1. Putere

Bormasinile cu cablu sunt evaluate intre 500 si 1.300 de wati. Cu cat puterea bormasinii este mai mare, cu atat lucrarile de foraj sunt mai usoare. Puterea efectiv alimentata (sau restabilita) la mandrina corespunde in general la jumatate din valoarea nominala.

 • Capacitate de foraj

Acesta corespunde diametrului maxim de gaurire in lemn, metal si beton si depinde de putere, cuplul motorului si turatia maxima a acestuia.

 • Viteza de percutie

Pana la 50.000 de lovituri pe minut maxim, ceea ce este superior burghiilor fara fir.

 • Forta de strangere

Masurat in newtoni pe metru (Nm), acest parametru desemneaza forta de strangere a bormasinii. Cu cat este mai mare forta, cu atat puteti face mai putin efort. Pana la 65 Nm pentru modelele cu cablu. Permite adaptarea fortei de strangere la lucrarile care trebuie efectuate, ceea ce evita deteriorarea bitelor surubelnitei, a capetelor suruburilor si a suportului.

 1. Tipuri de mandrine

Dimensiunea mandrinei (10 sau 13 mm) determina diametrul burghiilor care pot fi utilizate.

 • Mandrina clasica: trebuie sa o strangeti cu o cheie de mandrina.
 • Mandrina cu auto-blocare: puteti schimba mai repede bitin sau burghie.
 • Mandrina SDS: rezervata burghielor cu cablu de varf, pentru a va adapta burghiele si mai rapid in caneluri, fara insurubare.
 1. Viteza de rotatie

Intre 800 si 3.000 de rotatii pe minut. Cu cat viteza este mai mare, cu atat mai eficient si mai precis gauriti. Alegeti o bormasina echipata cu un motor cu viteza variabila pentru a potrivi viteza de gaurire cu materialul de forat. Aceasta optiune va salveaza, de asemenea, incheieturile, datorita unui inceput lin.

 1. Ambreiaj de siguranta

Aceasta optiune separa automat mandrina de burghiu in cazul in care burghiul, sau accesoriul folosit sunt lipite in materialul de prelucrat. Acest lucru va ajuta sa prelungiti durata de viata a bormasinii.

 1. Capacitatea de gaurire

Capacitatea de gaurire (mandrina de 10 mm pana la 13 mm) este aceeasi la bormasina cu baterie ca la bormasina cu cablu.

Do-it-yourselfers sunt impartiti in diferite categorii, dar din experienta noastra exista de fapt doar doua tipuri: oameni care uneori folosesc instrumente pentru ca ceva trebuie atarnat sau reparat si oameni de meserie care se bucura de hobby-ul lor. Pentru primul tip, instrumentele sunt doar instrumente, in timp ce seriosul „do-it-yourselfer” aprofundeaza gama si va merge mai degraba pe calitatea profesionala decat pe un pret scazut.

Pentru ambele categorii, enumeram aici un numar de puncte pentru a va ajuta sa alegeti un burghiu potrivit.

Pentru acest grup, o masina usoara pentru gaurire si insurubare este de obicei suficienta. O surubelnita fara fir sau un model simplu la retea, ca acest Makita.

Lucrurile pe care trebuie sa le acordati atentie la cumparare sunt puterea, cuplul si capacitatea uneltelor fara fir. O putere nominala de 450 – 600 wati este suficienta pentru majoritatea lucrarilor, iar o baterie de 1,5 Ah (amperi pe ora) are suficienta capacitate pentru a finaliza acele lucrari dintr-o singura data. Cuplul, exprimat in Newton metri (Nm), este decisiv pentru puterea masinii: cu cat este mai mare cuplul, cu atat este mai grea lucrarea pe care o poate suporta. Nu veti avea nevoie de mai mult de 54 Nm.

Un burghiu solid fara fir pentru utilizare „din cand in cand” este Bosch PSR Universal . Bosch este intr-adevar un brand care implementeaza cu emfaza separarea dintre pasionati si profesionisti din gama sa.

Tine cont de mai multe aspecte atunci cand cumperi o bormasina astfel incat sa obtii cele mai bune solutii. De asemenea, tine cont de faptul ca atunci cand mergi sa iti cumperi o bormasina trebuie sa stii cateva detalii tehnice, tinand cont de faptul ca va trebui sa iti cumperi o bormasina care sa te ajute sa iti faci treaba cat mai bine.

 

0 Shares
You May Also Like