De ce este necesara vata bazaltica?

De ce este necesara vata bazaltica?

0 Shares
0
0
0

De ce este necesara vata bazaltica?Dat fiind faptul ca magazinele de izolatii comercializeaza printre altele si vata bazaltica, vom discuta in urmatoarele randuri despre aceasta, si vom vedea la ce este utila.

Textilele tehnice reprezinta un nou orizont pentru realizarile din industria textila si au devenit discutii despre oras in trecutul recent. Textilele tehnice au o varietate de aplicatii si industrii. Specificarea produsului final este o provocare mare, in special pentru bunurile industriale. Textilele tehnice se dezvolta si se dezvolta rapid in industria textila.

Textilele inlocuiesc materialele traditionale din diverse sectoare ale economiei nationale. Cresterea gradului de constientizare a mediului in intreaga lume a declansat o schimbare de paradigma catre proiectarea materialelor compatibile cu mediul inconjurator. Utilizarea din ce in ce mai mare a materialelor compozite polimerice in diferite domenii ale aplicatiilor textilelor tehnice necesita dezvoltarea de produse capabile sa indeplineasca atat cerintele de mediu, cat si cele mai stricte de mediu.

Armaturi din fibre din material compozit sunt utilizate, in general, pentru a imbunatati proprietatile mecanice si rezistenta la mediu atunci cand are loc expunerea la mediu extrem. Cea mai obisnuita armatura de fibre din rasina este fibra de sticla.

Exista si alte tipuri de fibre pentru armare, cum ar fi fibra de carbon si fibrele de plastic. Fibrele de sticla si carbon, ca intariri in compozite, sunt de o utilizare mai mare, deoarece poseda proprietati mecanice si termice excelente si durabilitate, dar este intotdeauna pusa o intrebare cand vine vorba de probleme de mediu.

Studiul fibrelor naturale a devenit din ce in ce mai important in ultimii ani datorita cresterii constientizarii cu privire la necesitatea protejarii resurselor ecologice si de mediu, inclusiv a resurselor forestiere in scadere.

In ciuda avantajelor naturii naturale fata de cele traditionale (costuri reduse, densitate scazuta, proprietati de rezistenta specifice acceptabile, uzura redusa a uneltelor si biodegradabilitate), acestea sufera de mai multe neajunsuri, cum ar fi natura lor hidrofila (care afecteaza compatibilitatea cu polimerii hidrofobi matrice), imprastierea proprietatilor mecanice si temperatura scazuta de procesare necesara. In consecinta, sunt studiate in prezent noi materiale de armare, astfel de armare noua ar putea fi reprezentata de vata bazaltica.

Vata bazaltica sau fibrele minerale din bazalt nu sunt noi, dar adecvarea lor ca armare in compozitele polimerice este o problema relativ noua. Acest mineral emergent este natural, sigur si usor de reciclat. Fibrele de bazalt au proprietati fizice si chimice bune, precum si o buna aderenta la metale, epoxii si lipici. Nu numai ca se mandresc cu o buna rezistenta mecanica si chimica, dar prezinta si proprietati excelente de izolare termica, electrica si acustica.

Datorita tuturor acestor proprietati favorabile, vata bazaltica poate fi utilizata in mai multe aplicatii in materiale textile. In aceasta lucrare a fost discutata o scurta introducere a proprietatilor sale si a aplicatiilor fibrei de bazalt.

Fibra de bazalt este cunoscuta sub numele de material industrial verde. Fibra de bazalt este cunoscuta sub denumirea de „material verde nepoluant din secolul XXI”. Bazaltul este un material natural care se gaseste in rocile vulcanice provenite din lava inghetata, cu o temperatura de topire cuprinsa intre 1500 si 1700 ° C.

Fibrele de bazalt sunt 100% naturale si inerte. Produsele bazalice nu au reactie toxica cu aerul sau apa, sunt incombustibile si rezistente la explozie. Atunci cand sunt in contact cu alte substante chimice, acestea nu produc reactii chimice care pot dauna sanatatii sau mediului. Au fost testate si dovedite a fi non-cancerigene si non-toxice.

Fibra de bazalt poate fi clasificata ca un material durabil, deoarece fibrele de bazalt sunt fabricate din material natural, iar in timpul productiei sale nu se adauga aditivi chimici, precum si orice solventi, pigmenti sau alte materiale periculoase. Fibrele de bazalt sunt ecologice, deoarece reciclarea este mult mai eficienta decat fibrele de sticla.

Fibrele si tesaturile de bazalt sunt etichetate ca sigure, atat in ​​conformitate cu liniile directoare ale SUA, cat si ale orientarilor europene privind siguranta in munca. Particulele sau fragmentele fibroase din cauza abraziunii sunt prea groase pentru a fi inhalate si depuse in plamani, insa este recomandata ingrijirea in manipulare.

Astazi, cercetarea, productia si majoritatea eforturilor de comercializare in fibre de bazalt se bazeaza in principal in unele tari, odata facute parte din Uniunea Sovietica (Georgia, Ucraina, aceeasi Rusia) si in China.

In anul 2000 a fost infiintata intreprinderea comuna Ucraina-Japonia a productiei BCF. Pe langa Japonia, Coreea de Sud, China, Austria si SUA lucreaza la tehnologia BCF. UE si unele alte tari au programe de cercetare bazalta pe fibre.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care cu siguranta toata lumea trebuie sa le cunoasca despre fibra de bazalt, care mai este cunoscuta publicului si sub denumirea de vata bazaltica.

Vata bazaltica se gaseste si in Romania, iar magazinele online de specialitate, precum e-izolatii.ro, va ofera posibilitatea de a cumpara vata bazaltica pe care o puteti folosi in diferite scopuri.

0 Shares
You May Also Like