De ce merg oamenii in Delta Dunarii?

0 Shares
0
0
0

Dunarea izvoraste in Padurea Neagra, Germania si are afluenti din zece tari: Germania – Austria – Slovacia – Ungaria – Croatia – Serbia – Romania – Bulgaria – Republica Moldova – Ucraina. Traverseaza patru capitale: Viena, capitala Austriei; Bratislava, capitala Slovaciei; Budapesta, capitala Ungariei; Belgrad, capitala Serbiei. Dupa un traseu de 2860 km, formeaza o delta la gura Marii Negre.

Delta Dunarii este situata in sud-estul Romaniei, avand forma literei grecesti „A” (delta). Este limitat la sud-vest de Podisul Dobrogei, la nord, trece granita cu Ucraina, iar la est cu Marea Neagra. Suprafata sa, impreuna cu complexul lagunar Razim – Sinoe, este de 5050 km. 732 km sunt pe teritoriul Ucrainei. Delta Dunarii are o suprafata de 2540 km, care creste anual cu 40 m din cauza celor 67 de milioane de tone de pamant depuse de rau.

Cele trei brate ale Dunarii sunt:

 • Chilia: cel mai tanar si mai lung brat (120 km) cu multe ramuri si insule. Pe acest brat, se practicau navigari fluviale, cele mai importante porturi fiind Izmail si Vilcov (Ucraina).
 • Sulina: preferat pentru navigatia maritima. Din cauza depozitelor de silt, a fost construit un canal care progreseaza treptat in mare pentru protejarea navigatiei.
 • Sf. Gheorghe: ramura cea mai sudica si cea mai veche, cu o lungime de 109 km.

Delta Dunarii este cea mai mare zona umeda din Europa si contine una dintre cele mai mari intinderi de stuf din lume. Zonele de nisip ale Deltei sunt acoperite cu iarba si alte specii de stepa: salcia alba, plopul, arinul, frasinul si padurile mixte de pe maluri. Suprafata apei este populata de numeroase specii de plante cu frunze plutitoare: crin de apa alba, crin de apa galbena, bucatica de broasca, cap de sageata si caltrop de apa.

Fauna Deltei Dunarii cuprinde 3448 de specii, unele fiind unice sau raritate la nivel european si global. Cel mai frecvent, pe rutele Deltei Dunarii puteti intalni pelicani, cormorani, egrete, cocosuri de lemne, rate, cocoase, ciobani cenusii, purcei, carcei galbeni, ciobani nocturni, palarii negre, ternuri, pescarusi si coci.

De cele mai multe ori, oamenii vin in delta din doua mari motive, si anume pentru pescuit Delta Dunarii, si pentru a vedea pasarile din delta.

Pescuitul in delta

Se stie ca pestele Delta Dunarii reprezinta o sursa importanta de hrana pentru pasari si mamifere acvatice, dar este, de asemenea, o resursa economica si turistica, mii de turisti venind anual in delta pentru aceasta activitate populara. In delta exista 133 de specii, dintre care 44 specii traiesc doar in apa dulce, 58 in apa sarata si 31 in ambele. In acest articol, va vom arata unele dintre cele mai populare pesti Delta Dunarii si unde il puteti gasi.

In apele proaspete, putem gasi cu usurinta urmatorii pesti: zanderul, crapul crucian, musetelul, tench-ul, catfish-ul, crapul, crapul, bascul. In apele sarate ale Marii Negre, avem turotul, sprotul, hamsia, saurelul. O mica specie de rechini numita Squalus poate fi vazuta la gura Dunarii. Pestii care nu sunt pretentiosi cu apa in care traiesc sunt: sturionul, sturionul rusesc, starletul, macroule si plaica.

Specii migratoare

Unii pesti din Delta Dunarii migreaza pentru a-si depune ouale. Speciile care traiesc in mod normal in Marea Neagra, calatoresc pe maluri pana la izvoarele Dunarii, in perioada de reproducere. Astfel de specii sunt: shadul pontic, macroul albastru, sturionul, sturionul rus, steleta, macroule si somonul pontic.

Speciile de apa dulce migreaza si in perioada de reproducere, dar pe distante mai scurte si numai in zonele obisnuite.

Sase specii de pesti au fost introdusi artificial in Delta Dunarii intre 1920 si 1961. Unii dintre acesti pesti sunt: crapul de argint, bibanul soarelui, crapul capului, coltul feminin si un bas mic.

Prin urmare, daca sunteti un pescar pasionat sau practicati aceasta activitate doar ca hobby relaxant, o calatorie in Delta Dunarii va fi doar modalitatea perfecta de a valorifica aceasta placere.

Pescuitul este restrictionat numai in perioada de interzicere care dureaza 60 de zile in Delta Dunarii si 90 de zile in complexul Razim-Sinoe. Pescarii isi incep activitatea de obicei dimineata sau seara, calatorind mereu cu vaporulgrad, capitala Serbiei. Dupa un traseu de 2860 km, formeaza o delta la gura Marii Negre.

Delta Dunarii este situata in sud-estul Romaniei, avand forma literei grecesti „A” (delta). Este limitat la sud-vest de Podisul Dobrogei, la nord, trece granita cu Ucraina, iar la est cu Marea Neagra.

Suprafata sa, impreuna cu complexul lagunar Razim – Sinoe, este de 5050 km. 732 km sunt pe teritoriul Ucrainei. Delta Dunarii are o suprafata de 2540 km, care creste anual cu 40 m din cauza celor 67 de milioane de tone de pamant depuse de rau.

Pasari in delta

Pasarile ofera Deltei Dunarii, pe langa peisajul specific si atractiv, faima cunoscuta la nivel mondial. Dupa cercetari recente, din cele 331 de specii, se estimeaza ca 174 se reproduc; cei care nu cresc sunt invitati iarna si trecand, primavara si toamna. In functie de originea geografica, pasarile apartin urmatoarelor tipuri: europene, mediteraneene, siberiene, mongole, arctice si chineze. Migratia are loc pe directia Sud-Nord in primavara, iar Nord-Sud in toamna.

Aceasta schimbare se face instinctiv si cu o mare regularitate, conditiile climatice fiind singurele care modifica usor calendarul. Caile de migratie, bine stabilite, au fost denumite prin cercetari dupa cum urmeaza: pontic, sarmatian, Marea Neagra, Elba de Est si Carpati. Din aceste 331 specii de pasari, 12 specii sunt protejate de lege, declarate monumente ale naturii, deoarece sunt pe cale de disparitie.

Pasarile protejate pot fi grupate in doua, in functie de culoarea penajului lor: alb (Pelican Alb, Pelican Dalmatian, Spoonbill, Great White Egret si Little Egret, Swan Mute si Whooper Swan) si policromatic (Stilt cu aripi negre, Avocet, Shelduck, Ruddy Shelduck, Vulturul alb-albastru). Alte trei specii sunt luate in considerare pentru protectie: macara, soimul Dunarii, curba de piatra.

Unele specii de pasari ierneaza in delta, in special in complexul Razim – Sinoe, iar aici mentionam Gasca cu san rosu, rate, gaste, ciugule si lebede, peste un milion de exemplare.

Cele mai bune perioade pentru observarea pasarilor sunt aprilie-mai si iunie-septembrie.

Indiferent de motivul pentru care ajungeti in delta, este important ca pentru a evita orice evenimente neplacute in timpul calatoriilor pe apa, sa cunoasteti cateva reguli de comportament preventiv:

 • Coborati si urcati incet din barca, fara graba, dupa ce nava a fost asigurata si veti primi permisiunea soferului navei
 • Supravegheati constant copiii si asigurati-va ca echipamentul de salvare este utilizat corect.
 • In timpul calatoriei nu aruncati obiecte peste bord care ar putea reprezenta o amenintare pentru securitatea barcii
 • Nu va aplecati de marginea barcii si nu va ridicati in picioare, din cauza pericolului de destabilizare sau de a cadea in apa.
 • Pe toata durata calatoriei, purtarea jachetei de salvare este obligatorie.
 • Este interzis sa aruncati, sa turnati apa in orice obiect, substanta sau resturi.
 • Accesul persoanelor neautorizate la comanda ambarcatiunii este interzis.
 • Persoanele bete nu vor fi acceptate la bord.
 • Remediati sau acoperiti articole care ar putea fi transportate de vant in timpul marsului.
0 Shares
You May Also Like