Inceputurile si evolutiile halatului medical

Inceputurile si evolutiile halatului medical

0 Shares
0
0
0

Aceasta imbracaminte exista inca din Antichitate, dar utilizarea sa in domeniul medical dateaza de la originile medicinei. In primul rand, purtarea acestui halat nu numai ca protejeaza impotriva stropirii (lichide corporale, medicamente etc.), dar si reduce riscul de contaminare.

Istoria uniformei medicale

Initial, femeile erau singurele capabile sa acorde ingrijire persoanelor internate, iar aceasta practica le-a afectat rapid pe calugarite. Atunci calugaritele au avut grija sa poarte un halat mare peste haine. Aceasta protectie era de culoare alba.

Ulterior, halatul medical a fost decupat in functie de nevoile personalului medical, dar s-a pastrat culoarea alba. Este intr-adevar considerat un simbol al igienei. In plus, albul este usor de curatat, deoarece pot fi folositi diferiti dezinfectanti si detergenti fara a schimba culoarea halatului.

Primul Razboi Mondial a fost sangeros, iar personalul medical care a fost chemat sa intervina era adesea patat de sange. Cineva (din pacate, uitandu-se numele in inregistrarile istorice) a avut o idee geniala, care a fost sa vina cu o haina verde. Alte studii au aratat ca acest verde este conceput pentru a calma ochii chirurgilor.

In jurul anilor 1960 au inceput sa apara filme despre manifestari medicale. Se dovedeste ca culoarea alba din fata camerei este orbitoare si dezordonata, distrugand calitatea imaginii. Aceasta a fost nasterea ideii de a proiecta o bluza albastra. Aceasta idee este adoptata de multi profesionisti, deoarece sala de operatie este de obicei scufundata in lumina puternica.

De-a lungul timpului, culoarea a fost folosita pentru a distinge functia fiecarui membru al profesiei medicale. La acea vreme, halatul alb era doar pentru medici, albastrul si verdele erau primele alegeri pentru echipa de operatie, iar roz era pentru moase si asistente.

In zilele noastre, culoarea este inca foarte subiectiva, deoarece se tine cont de estetica precum si de efectul protector al bluzei. Spitalele, clinicile si alte centre de sanatate nu vor ezita sa schimbe culoarea uniformelor pentru a ilumina mediul in care lucreaza si de asemenea, sa foloseasca si uniforme cu imprimeuri, de exemplu o uniforma medicala cu imprimeu broscute pentru dama.

La ce este folosit halatul pentru personalul medical?

Culoarea alba este culoarea cea mai adoptata de profesionistii din domeniul sanatatii pentru uniformele lor. Acest lucru are sens, deoarece aceasta culoare simbolizeaza de obicei curatenia. De asemenea, este mai usor sa vezi petele pe hainele albe, facilitand curatarea si igienizarea.

Cel mai adesea, cand un medic vede un pacient, isi imbraca o uniforma medicala alba. Dar cand merge in sala de operatie, se schimba intr-o bluza verde sau albastra. Aceste doua culori au fost adoptate ulterior in spitale, astfel incat medicii sa poata fi mai concentrati atunci cand sunt in salile de operatie.

Purtarea unei uniforme reduce, de asemenea, riscul de infectii microbiene. Intr-adevar, germenii tind adesea sa se raspandeasca rapid in unitatile medicale, deoarece multi pacienti circula adesea acolo. Asadar, daca medicul nu isi imbraca halatul cand viziteaza un pacient sau nu isi schimba halatele dupa ce a trecut prin sala de operatie, se poate infecta si poate infecta cu usurinta pe altii, mai ales daca virusul este periculos.

0 Shares
You May Also Like